Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Без затвор за голямото източване на БДЖ



Ключови думи:
11 Ноември 2007, Неделя


Автор: Севдалина Пенева
Източник: вестник Фактор

Асен Еросолинов излиза от съдебната зала, след като е чул условната си присъда. Чака го още едно наказание обаче - за кражба на 14 автоцистерни горива за над 300 000 лева

След сделка с магистратите, главният участник в кражбата на 14 цистерни горива от бургаската гара Асен Еросолинов си тръгна с малка условна присъда

Година и половина условна присъда с три годишен изпитателен срок получи главният организатор на най-голямата кражба на горива от бургаското поделение на "Товарни превози" Асен Еросолинов. След близо две години разследване, за което единствени писаха областният всекидневник "Черноморски фар" и "Фактор", след серия финансови ревизии и разпити на свидетели, сагата за източването на БДЖ-Бургас приключи частично в районния съд на 6 ноември. Със същото нежно наказание  си тръгна от съда и шофьорът на цистерната Георги Митев, отмъкнал на 2 ноември 2005г. 29 тона газьол на стойност близо 50 000 лева. Двамата са осъдени да платят солидарно щетите, нанесени на държавното предприятие, както и да покрият разноските по делото, водено по съкратено производство.
Еросолинов и Митев се разминаха с леки присъди, заради сключената сделка малко преди процеса с прокуратурата. Двамата се признаха за виновни по всички обвинения и приеха без протест доказателствата, събрани срещу тях. Споразумението на практика обаче обезмисли изслушването на свидетелите, някои от които са изиграли ключова роля в реализирането на престъплението. От правомерно призованите свидетели единствен във вторник не се яви албанецът Дорар Сефери, който се оказа в дъното на сложната схема за източването на бензините.
Пред залата обаче реда си изчакваха напразно за разпит сегашният шеф на "Товарни превози" Атанас Атанасов, неговият предшественик, пръв сигнализирал в полицията за далаверата Милчо Джамбазов и бившата главна счетоводителка на дружеството.
Сделката с прокуратурата се оказа добър стратегически ход за истинските организатори от високите етажи на БДЖ, прикривани до момента от Георги Митев и Асен Еросолинов. Ако се беше стигнало до разпити в залата, доста потресаващи факти щяха да излязат на светло, коментираха в кулоарите на съда свидетелите. Готовност да говори е имал и самият Еросолинов, но устата му била запушена със сума, достатъчна да покрие задълженията към държавните железници, смятат запознати с разследването.
Всъщност, докато историята за Митев приключи на 6 ноември с присъдата на БРС, Асен Еросолинов е обвиняем и по още едно дело, което чака реда си в Бургаска окръжна прокуратура. То е за съставяне на документи с невярно съдържание, злоупотреба със служебното положение и отклоняване на държавни средства в особено голям размер. По втория процес бившият технически експерт на бургаската железница ще отговаря за кражбата не на една, а на 14 автоцистерни. Дали и тогава той ще понесе единствен възмездието на Темида или ще повлече със себе си и останалите участници по веригата, ще стане ясно щом делото влезе в Бургаски окръжен съд.
Скандалът в Поделение "Товарни превози" гръмна точно преди две години, когато пред очите на тогавашния шеф на службата Милчо Джамбазов изчезва пълна автоцистерна с газьол. По документи тя трябвало да влезе на гара Бургас, а горивото било нужно за паровата централа, която отоплява административната сграда, кафетата на перона и чакаланята. Вместо да разтовари там обаче, шофьорът на автомобила направил маневра и се изнесъл в неизвестна посока. 
Два дни по-късно по случая вече работи Транспортна полиция, на проверка в счетоводството на ПТП влиза и Държавен вътрешно финансов контрол.
Точно след 30 работни дни ревизорите излизат с констативен протокол, който описва схемата за източване на 14 автоцистерни основно с газьол за много кратък период. Липсите са за близо 300 000 лева. Далаверата е осъществена през лятото на 2005г., става ясно от документите по проверката, а горивата се изписвали, за да "отопляват" административната сграда и чакалнята през най-горещите месеци.
Копие от одита е предоставено още тогава на районна прокуратура и на управлението на БДЖ в София. Вместо да последват незабавни уволнения, шефовете на железницата решават да потулят скандала и няколко месеца пазят гробна тишина по случая.
До началото на февруари, когато скандалната история стана обект на журналистически интерес.  На 2.02.2006г. Олег Петков пуска сигнал до прокуратурата в Бургас за "нарушения" в поделение "Товарни превози". И прилага копие от констатациите на вътрешно ведомствена комисия, влязла на проверка в службата доста след ревизорите на ДФК. Гафовете, хванати от хората на Петков, обаче са смихотворни. Във вътрешната ревиция няма нито ред за кражба на горива. Затова пък има "преразход на канцеларски материали /кламери/, закупени в повече кофички кисело мляко, подмяна на гуми за кола, за чията покупка няма фактура, рекламни договори с бургаски медии".
"Злоупотребите" са извършени от Милчо Джамбазов - човекът, вкарал Транспортна полиция в ПТП. Който необяснимо защо е уволнен от работа непосредствено след сигнала до полицията.
За сметка на това пък Асен Еросолинов, срещу когото има два обвинителни акта и вече една влязла в сила присъда, смайващо е изтеглен но по-висок пост в столицата. Където за кратко време е под личната опека на директорът на Техническо осигуряване в БДЖ ЕАД Милко Милков, шеф и на частното дружество "БДЖ-Кончар".
"Милко Милков дърпаше конците, а Олег Петков прекрасно знаеше за далаверата. И двамата са в приятелски връзки с албанеца Дорар Сефери, който на практика командваше парада на бургаската гара", каза в разгара на скандала през лятото на 2006 година за "Черноморски фар" Асен Еросолинов.
Тогава бившият началник реши да проговори пред нас, тъй като той вече бе наясно, че ще гори сам и ще лежи няколко години в затвора заради организираното ужилване на държавните железници. Дълго време той бил личната връзка и координатор между Сефери и шефовете в София. Пред наш журналист той сподели, че не се страхувал "да бърка в кацата в меда", защото зад себе си имал мощен гръб в лицето на ръководството на БДЖ. Доказателство за добрите отношения между Олег Петков и групичката в Бургас, осъществила кражбите на горивата е снимка, правена около Коледните празници на 2005 година. Докато полицията рови усилено далаверата, на фотоса се вижда как Олег Петков яде и пие в интимната компания на Асен, Милко Милков, Дорар Сефери. Запоят е на ведомствената станция на БДЖ ЕАД в парк "Росенец". По това време ревиционният акт на ДФК трупа прах в кабинета на Петков, а инспекторатът на железниците брои в несвяст кламери в поделението ПТП.
Може би на този купон покровителите на Еросолинов са му обещали в случай, че нещата замиришат, да го скрият в София. Уговорката обаче издържала няколко месеца. През юли миналата година Еросолинов бе уволнен и натирен от старите си приятели да се спасява сам. До влизането на делото в съда. Преди месец техническият ръководител за пореден път смени тактиката си и отново реши да задържи езика зад зъбите си. И изненадващо се призна за виновен, за да избегне дълъг процес. Дали ще удържи на позицията си и по време на делото в Бургаски окръжен съд, е въпрос на време.



Прочетено: 3079 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu pepta Морска градина Бургас Pink For Sale Първа пролет наближава, кокичета в двора На лодката Pepi Старото пристанище Истанбул -1- Бургас, ФЛОРА 2008 тия бански нищо не скриват...
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development