Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ГОЛФ СКАНДАЛ В КАБЛЕШКОВО



Ключови думи:
02 Ноември 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Това е подробният устройствен план, подписан и одобрен година и половина преди процедурата по ОВОС


"Кабланд" ООД разполага с цялата документация

за стартиране на проекта, който е в първата си фаза, а именно - проучвателни работи. За нейните цели не е необходима виза за строителство, както и разрешително за строеж. Процедурата по изготвяне на горепосочените документи е заявена на 22 октомври 2007 г.. 
Към момента "Кабланд" ООД разполага с ПУП и ОВОС на проекта и документите са получени, както следва:  
На 14 юли 2006 г. със заповед на кмета на община Поморие е одобрен предварителният проект на ПУП.
На 30 юли 2007 г.  министърът на околната среда и водите е издал решение за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Решението влиза в сила на 23 август 2007 г. след изтичане на срока за обжалването му.
На 24 август 2007 г. след влизане в сила на ОВОС, кметът на община Поморие одобрява със своя заповед одобрява окончателния ПУП.
На 15 септември 2007 г. гл
авният архитект на община Поморие и след изтичане на срока за обжалване обявява, че подробният устройствен план е влязъл в сила. 
В тази последователстност е видно, че окончателният ПУП е издаден в съответствие с българското законодателство след влизане в сила на ОВОС.   
Във връзка с твърдението, че общинският съвет на Поморие не е обсъждал и одобрявал до момента общ устройствен план на общината - ОУП е готов и съгласуван с всички заинтересовани страни от лятото на 2007 година, одобрение се чака единствено от общината. По- важното в случая е, че ОУП не е условие за реализацията на проекта.  
Във връзка с твърдението за "изчезването" на 16 дка от предоставените за разглеждане скици на терена: 
По нотариален акт общата площ на терена, включен в проекта, е 1918 дка и тя никога не е била променяна. Грешката от 0,8% площ е констатирана в издадената от общината скица. В последствие, след установяването й, на 8 юли 2006 година общинският съвет на община Поморие взема решение за издаване на нова скица, в която е направена съответната корекция и към днешна дата скицата включва всички 1918 дка.  
Във връзка с твърдението, че инвеститорът е придобил имота на безценица, сме длъжни да заявим, че цената на имота е определена, както изисква българското законодателство, от вещи лица, назначени от съда по регистрация. Оценката е направена през юли 2005 година. Длъжни сме да заявим също така, че  оценката е направена преди изграждането на инфраструктура в района, чиято стойност ще възлезе на около 25 млн. лева.  
Дарио Томалети, 
Управител на "Кабланд" ООД

Първа копка на голф игрището в местността "Хижата" край Каблешково предизвика скандал, вместо овации за чакания повече от две години старт на мега проекта за увеселителен комплекс в община Поморие. Официалното откриване мина в края на миналата седмица, последвано от становище на Общинския съвет в крайморския град.
"Събитието бе организирано и премина в пълна тайна от местната общественост в Поморие и особено от болшинството от общинските съветници в града. Поканени бяха специални медии за клакьори, без да имат необходимата точна информация, което според нас е изключително скандално, да не казваме незаконно. Единствен от Поморие официално присъства кметът Петър Златанов, който е пряко замесен в незаконните процедури, около въпросния "инвестиционен проект", се казва в обръщението на местните парламентаристи до медиите.
В писмото си съветниците наричат мероприятието "груб и недопустим предизборен ход на Златанов, който обаче потъпква както обществения интерес на поморийци, поради незачитането волята на Общинския съвет, така и на законите в Република България, които не позволяват да се стартира строителство без никаква проектна документация".
От съобщението става ясно, че ОбС никога не е обсъждал и одобрявал общ устройствен план /ОУП/ на Общината, в който да е предвидено изграждане на въпросното селище с размер на 10000 души край Каблешково. Липсвали и необходимите по закон документи за строителството на голф комплекса на името на смесеното дружество с общинско участие "Кабланд" ООД с управител Дарио Томалети.
Според общинските съветници, подписали становището, строителството на подобен комплекс е изключено, преди да бъде финализирана процедурата по преотреждането на терена от близо 2 000 дка земеделска земя. Това може да стане единствено с разпореждане на Министерски съвет /респективно Министерство на земеделието и продоволствието/, след одобрението на експерти и заплащане на необходимата такса, която в случая се измерва с милиони лева, но не е внесена в бюджета, се казва още в текста на писмото, подписано от председателя на ОбС в Поморие Стоян Стоянов.
Като доказателство, съветниците са приложили няколко писма, адресирани до Министерството на вътрешните работи на РБ, Българската агенция за инвестиции, Българската агенция за финансово разузнаване, Българската комисия за установяване на имуществото придобито от престъпна дейност и фирма "Енджиби Кансълтинг" ООД. Бургаската Окръжна Прокуратура също се е самосезирала за редица административни нарушения на процедурите по издаване и одобряване на Подробен Устройствен План /ПУП/ на проекта. Както и за "изчезването" на 16 дка от предоставените за разглеждане скици на терена пред Общинския съвет, които след раздухването на скандала се появили изненадващо в окончателния ПУП.
Публикациите в медиите предизвикаха серия от реакции от ръководството на "Кабланд"ООД, както и от бившия председател на Общинския съвет в Поморие Стоян Стоянов. Редакцията на "Фактор" публикува и двете становища.



Прочетено: 3381 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Цвят на череша с пчели Конкурс прическа Бургас 2009 НЕБЕСЕН ПОГЛЕД Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Първа копка Летен театър Конкурс прическа Бургас 2009 Ученички ograda Pepi Бургас, мостика
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development