Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Виждам Айтос 20 години напред



Ключови думи:
19 Октомври 2007, Петък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Поех общината в най-тежкия й период, но хората помнят как я оставих, вярвам в подкрепата на всички - независимо от политическите страсти, казва днешният банкер, готов да управлява още един мандат

Ивелин ЙОРДАНОВ, кандидат за кмет на община Айтос:

 -  Г-н Йорданов, днес сте носител на наградата "Общински съветник на мандат 2003-2007", бил сте кмет - безспорен авторитет не само в политическите среди, но и сред хората. Кой Ви подкрепи обаче преди осем години, когато бяхте съвсем млад и неопитен?
-  Не може да се каже неопитен, защото идвах от бизнеса и бях научил най-важното - правилото за коректността. Средната възраст на екипа ми беше   26г. Аз самият бях на 29. Радвам се, че когато започнахме, си беше истинско предизвикателство да се пребориш за Айтос. Казахме си, че може и да не постигнем кой знае колко, ще е достатъчно дори и само да влезем в ОбС - да вземем отношение по управлението на тази община -  бяхме млади и образовани. Бяхме феномен. Работихме с твърдата подкрепа на дясноцентристко обединение, но гражданите добре осъзнаваха, че политическото ни представителство е формално и че кметската институция е чисто мажоритарна. Аз никога не съм бил тотално съпричастен с някаква политическа идея, с левите бях ляв, а с десните десен и работата в общината вървеше.
-  Вие бяхте кандидат за кмет и през 2003-а, защо не успяхте да се преборите тогава за доверието на хората?
-  Подцених една политическа сила, като се надявах на коректност  - че като си работил с партньор и си му показал, че имаш качества, е логично да продължите заедно. Дойде ми като удар от ясно небе - човек от моя екип се кандидатира за кмет. Отдели се тихомълком, а до последно бяхме заедно.
-  Какво заварихте през 1999-а и как предадохте общината на приемника си?
-  Финансовата стабилност е основна задача на кмета. Дали ще е чрез приватизационни сделки, с разпореждане с общинска собственост, с писане на оздравителни програми, с търсене на допълнително финансиране от МФ по различни проекти. Ние започнахме много трудно. Дълговете на общината бяха над 1 млн.лв., заплати не бяха раздавани от три месеца, имаше неразплатени суми към доставчици на горива, електричество, вода, храна за социалните заведения за 347 хил.лв. Стигнахме до положение да ни спират електрозахранването. За първи път признавам, че на 12-ия ден след влизането ми в кметския кабинет бях готов да се откажа. Защото се оказа, че не е подавана реална информация за състоянието на финансите на общината дотогава. В предизборния период се говореше за буферни задължения от около 300 хил.лв., които по нашите разценки при бюджет от 4-4,7 млн.лв. е   в поносим риск. От друга страна, правителството тогава по незнайни за мен причини създаде предпоставки не да започнем да излизаме от кризата, а напротив - до Нова година продължавахме да тъпчем на едно място.      
     Едва тогава получихме субсидиране от МФ за  611 хил.лв., което ни даде първия  лъч надежда, защото успяхме да разплатим голяма част от заплатите на над 1000 служители от бюджетната сфера. Беше много трудно, защото след 2002г. държавата чрез Националното сдружение на общините успя да пусне в действие компенсаторните механизми и да формира ясна визия как се финансира  една община. Но аз се радвам, че намерихме добри инвеститори, които се оказаха местни хора - местният капитал остана тук, те създадоха работните места. Финансовата стабилност, която създадохме, можеше да се развие след 2003-а, ние вече не мислехме  за парчето хляб, а за мащабни проекти. И се радвам, че след 2002-а, с добрата финансова политика общината се стабилизира. Запазихме традициите, като възстановихме някои от тях -  напр. мотокроса с подкрепа на федерацията, много местни фирми подадоха ръка тогава.
-  Сега реванш ли искате?
-  Не съм реваншистки настроен, искам да успокоя някои хора, които си мислят, че ще се върна в общината с такива намерения. Напротив, имам ясна визия за развитието на общината, която е дело на моя екип, изградена е постепенно. Изтърканите фрази да направим Айтос едно по-приветливо и добро място за живеене изобщо не вървят вече. Ние създадохме връзки със западни партньори, когато още не бяхме член на ЕС, сега имаме възможност за реализация на проекти, но тогава разсъждавахме дългосрочно. Видяхме как навън са организирали сметоизвозването, осветлението и др. Спомням си, че заварих Айтос тъмен, а имаше над 1300 светлови точки, направих града светъл, като "откраднахме" добрите практики от Горна Оряховица и Велико Търново. След като видяхме, че дава ефект, въведохме го и в селищата. Боли ме, че не успяхме да реализираме много от инвестиционните намерения, за които имаше инициативи - напр. от корейска фирма за електрооборудване на автомобили. Чуждите инвеститори работят само с коректни партньори и разчитаха на нас, те винаги търсят персонално този, който е гарантът. Аз посетих много държави от ЕС, инициирахме  Клуб на бизнесинтересите на Айтос. Това беше в края на мандата и се нуждаеше от доработване, за да подадем готова документация за инвестиционните намерения.
-  Г-н Врабчев като секретар на общината във Вашия екип не продължи ли започнатото?
-  Той опита, няма да кажа, че е бил лош кмет. Той беше моята дясна ръка при посещенията ми в Австрия, съжалявам, че добрите ни контакти с тяхна община бяха прекратени и останаха на ниво култура. Надявам се, ако спечеля, да ги реализирам. Управлението на Врабчев загуби връзката с гражданите. Отчитането на дейността му пред първичните партийни организации и на общоселски събрания е формализъм. Липсата на сериозния пряк контакт с хората създаде негативизъм срещу управлението му. Той не успя да мотивира администрацията да работи с темпото, което беше нужно в този спокоен мандат.  Ако аз формирам  бюджет от 8,5 млн.лв., който да ни гарантира преки разходи по инфраструктура и заплатите, ще можем да управляваме дори и дистанционно - по интернет.
-  Кажете заради какво трябва да Ви изберат още един мандат?
-  Реализирахме преки инвестиции около 700 хил.лв. и решихме важни проблеми, които са били отлагани от години - като водоснабдяване на ромския квартал "Странджа", сондиране и извеждане на вода в Чукарка, разработване на първите големи проекти за канализация в Тополица и Карагеоргиево.  Видя се, че има смисъл да попълваш общинската хазна от приватизационни сделки. Бяхме подготвили средства и бяхме осигурили съфинансиране от спортното министерство за спортната зала в Айтос. Щеше да бъде чудесен проект за  сградния фонд. Частичен ремонт сега е извършен, но това са лошо изхарчени пари, защото бяха повече от нужното. Спортът в Айтос има важно място  и общината винаги е била партньор, но отсега нататък тя трябва да е помощник на много спортове, които трябва да се възстановят чрез създаване на АД, което да може да развива и странични дейности.
-  На кого разчитате?
-  На пряката подкрепа на хората, да се абстрахират от политическите си пристрастия. Мен ме издига "Ред, законност и справедливост", но в листата ще видите много бизнесмени, аз ще бъда проводник на местния бизнес.
-  Нали не си правите илюзии, че без подкрепа от ДПС не можете да станете кмет?
-  Нека опитаме. На този етап съм имал няколко срещи с представители на ДПС, но не за пазарлъци, а за да намерим допирни точки за развитие на нашия град като реализация на инвестиционни намерения. От всяка политическа сила може да излезе добра идея. За съжаление на този етап ДПС остава встрани от прекия изказ за бъдещето и формата на управление на нашия град. Мисля, че ДПС има кандидат, когото ще подкрепи, но това твърдо не съм аз. Но не казвам за съжаление, защото рано или късно ръководството на ДПС ще потърси компромисния вариант и допирна точка за добрите идеи. Надявам се да се вдигне избирателната активност, защото  в момента Айтос се управлява с по-малко от 50% от гласовете. Това не е нормално. Аз съм внимателен в изявленията си, защото обстоятелствата са такива, че ще доведат до коалиционно управление. Важно е да се раждат идеи и да се реализират. Надявам се да ме подкрепят тези, които помнят какво свърши екипът ми в най-тежките години за Айтос. Ние идваме с две готови инвестиции - едната е в сферата на високите технологии, която ще даде стабилно развитие на Айтос в следващите 20 г. И другото е създаване на производствено предприятие, парцелът е харесан, инвеститорът е от Чехия и  изчаква да види дали ще успеем. Но дори и да не стана кмет, аз ще направя всичко възможно да се реализират тези два проекта. И нека всички други кандидати да разсъждават като мен!         



Прочетено: 3109 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Созопол Алеша Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol Секс шоп в град Бургас, многообразие на еротика.. Черноморец-Поморие Арменската черква Сурп Хач до паркинга на Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас попътна 6
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development