Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кметът на Созопол се провали.Какво отчетохте, г-жо Караманова?



03 Октомври 2007, Сряда


Автор: Иван Трифонов
Източник: вестник Фактор

Има около 900 временно регистрирани жители, които ще бъдат активирани да гласуват, за да запазят статуквото, предупреди кандидатът за кмет Стойо Недин

Стойо Недин  на протеста в столицата срещу въвеждането на акциза за домашната ракия, отпадането на нормата беше първа  победа на СДС в евопарламента

- Г-н Недин, защо излизате в битката за кметския стол ?
- За някои това наистина е битка, за мен е състезание на качества и програми,  с които ще мога да убедя нашите съграждани в искрените ми намерения - да реализирам идеите си за по-добър живот. 
Кариерата ми е изцяло изградена в нашия град. Тук е моето семейство, приятели и роднини. Изцяло познавам проблемите на хората. Желанието ми е тези проблеми да започнат да се решават.
Всъщност над 80 процента от работното време на кмета не трябва да преминава на неговия стол, колкото и удобен да е той. Така, че ако някой води битка за този стол, то това не съм аз. За мен изборите не са авантюра, а граждански дълг. В местните избори на преден план излиза личността, с нейния характер, лично достойнство и качества, с авторитет, а не с авторитета на политическата партия, в която членува. Кметът се избира, за да бъде в услуга на хората, а не на своята партия. С какво тя може да помогне на един кмет в решаването на проблемите, ако самият той няма желанието да работи? Досегашният кмет на Созопол от БСП не успя да получи подкрепата на собствената си партия и пристанището остана държавно. Веска Караманова не получи като дарение и сградата на военния клуб в село Атия, която щеше  да се използва за читалище, а понастоящем е обявена за продажба - при положение, че БСП е на власт.
И възниква въпросът, след като не можеш да се справяш като партиен кмет в собствената си партийна среда, как ще успееш като непартиен?
Това означава, че пак нещата опират до способностите на кмета - дали той може, дали има сили и характер да отстоява позиции, да брани местния интерес, да налага собствената си воля за доброто на общината и за благополучието на нейните жители.
- Атака е първа политическа сила в общината. На какви резултати залагате в тези избори?
- При такова управление на общината съвсем логично е Партия Атака да е първа политическа сила. Това, което иска Атака вече 4 години аз го отстоявам в Общинския съвет. Хората в общината имат желание за радикална промяна, това искам и аз. Да спрат злоупотробите със служебно положение, управлението на общината да става публично и прозрачно, властта да работи в защита на местните интереси, да не се разпорежда една малка шепа хора на принципа на роднинските връзки и шуробаджанащината. Винаги съм бил привърженик на мажоритарната система за гласуване. При нея хората избират личности. Лично аз разчитам, че жителите на общината ще участват по-активно в изборите за местна власт..
- Въвеждането на уседналостта за този вот има ли отношение към новорегистрираните жители тук като сезонни работници? Вие бяхте един от първите, който алармира за бум на работници и строители от вътрешността на страната в община Созопол?
- Аз бях първият, който разгласи публично за опасността чрез регистрация и активиране на местните избори на строителни и сезонни работници, да се излъжат и поставят на колене жителите от общината. Както стана и на изборите през 2003 година.
След като се вдигна голям шум бяха предприети законодателни инициативи от почти всички парламентарно представени партии и се стигна до поправки в закона и въвеждането на уседналост от 10 месеца. Целта беше да имат право да гласуват само местни жители, които си плащат данъците и таксите в общината, където живеят. Сега, с тази промяна много от регистрираните под строй през месеците февруари, март и април няма да имат право да гласуват. И това са над 3000 гласоподаватели. Но с временна регистрация има още много избиратели, по моя информация около 800 - 900, които няма да останат настрана и ще бъдат активирани да гласуват. И ако не бяхме реагирали, в деня след изборите созополчани щяха да се събудят и да чуят, че Караманова е спечелила изборите още с първия тур. И, че друг вместо тях е решил кой да бъде кмета в следващия мандат.
- Какво е имотното Ви състояние?
- Собственик съм на наследена от родителите ми незавършена къща с двор и стопанска постройка, както и десет декара земеделска земя, съсобственик съм със съпругата ми на около половин декар наследствен терен в местността Мисаря.
- Какъв е Созопол днес? Каква е оценката Ви за досегашното управление на общината?
- Созопол е прекрасно място, което не може да случи на местна управа вече 15 години. Ако моята оценка беше добра нямаше да се кандидатирам за кмет на общината. Бих дал отлична оценка, ако сегашното управление беше надскочило рутината и бе оставило след себе си нещо ново, което да е изцяло негова заслуга.
Какво имам пред вид: преди четири години в Созопол имаше къщи, ресторанти, градинки, автоспирка, пристанище, стадион, училище, детски градини, музей, галерията в стария град и други обекти с архитектурна и културно историческа стойност. Имаше фестивал на изкуствата "Аполония".
Днес, след четири години в Созопол същите неща пак ги има. Градинките са обновени, в училището има нова дограма и осветление, уреден е нов вход на музея, реставриран е  средновековния християнски комплекс в Стария град. Къщите ги има, но вече по-големи, хотелите са повече, ресторантите също, "Аполония" продължава да съществува. Но новите неща в Созопол са изключително продукт на частната инициатива и предприемачеството. Ако сравним двата темпа на развитие - частния  и обществения или общинския сектор ще видим, че този на частния надхвърля сто процента ръст, докато темпът на развитие на общинския е едва около пет процента. И тази диспропорция убива  скоростта на частното предприемачество в областта на туризма в Созопол и този отрасъл изостава в сравнение с други като строителството и търговията с имоти и апартаменти. Пример за това е какво се случва в местностите "Буджака" и "Мисаря". Двата "проекта" стартираха почти едновременно. На "Буджака" общината абдикира тотално от задължението си да осигури инфраструктурата за нормално застрояване, остави това изцяло в ръцете на частния предприемач, който показа как трябва да се работи - последователно и методично.
В "Мисаря", за да започне строителството според промените в ЗУТ трябва да бъде изградена инфраструктурата, което е задължение на общината.
Бих дал отлична оценка на сегашното управление, ако Веска Караманова бе отчела:  нова общинска сграда за нуждите на ловно-рибарското, тракийското и българо-гръцкото дружества, както и на други фондации и неправителствени организации в Созопол, в това число и на няколкото спортни клуба, които съществуват; нова и модерна автогара и сграда за медицински център, закрит плувен басейн, модернизация на стадиона,  пожарна с мащаби, отговарящи  на разрастването на Созопол и общината, налагане на строителството на туристически комплекси в околностите, а не на апартаменти, паркинги, които да решат проблемите със задръстванията през туристическия сезон. Ако местната администрация се беше справила с шума и невъзможната мръсотия, ако беше асфалтирала поне една цяла улица в едно село, ако беше успяла да вземе пристанището за общинска собственос. Ако се беше случило всичко това или бе обявено, че предстои да се случи, тогава нямаше да се кандидатирам за кмет и въпреки различията в политическите ни убеждения щях да кажа, че кметът е добър и управлението заслужава втори мандат, за да довърши започнатото. Ами съставните села!? Те са оставени на произвола на съдбата и са в абсолютен застой от 1984 година, когато се построиха последните обекти по капиталовите програми.
- До каква степен корупцията е проблем на общината и имате ли виждане как може да й се противодейства?
- За корупция може да се говори само ако има преки доказателства.
Искам да спомена обаче  няколко решения на мнозинството в Общинския съвет, които са в ущърб на общината. 8,5 декара земя в местността Алепу бяха продадени на смесено дружество. Впоследствие се оказа, че съпругът на кметицата има дялово участие в него; замяната в село Черноморец  на "златна" земя до плажа срещу една тоалетна; изграждането на кухненски блок към детската градина в село Росен за 240 000 лева, чиято реална цена бе 40 000 лева; построяването на моста в с.Росен за 70 000 лева. Факт е също, че за  селата се отпускат много пари от бюджета, а реално няма нищо направено.
Тук искам да подчертая, че аз винаги съм се противопоставял на тези решения.
Не знам дали това е корупция, но мога да кажа, че трябва да му се сложи край и ако стана кмет на община Созопол този край ще настъпи.
Имам виждане как да се спре тази тенденция.
- Ако станете кмет ще ревизирате ли всички сделки, които са били в ущърб на общината?
- Знам точно кои сделки да бъдат ревизирани и това ще е първото, което ще направя ако стана кмет на община Созопол. Ясно е, че те няма как да се развалят ако се докаже, че са сключени в ущърб на общинските интереси, но ще се търси отговорност от тези, които са ги осъществили.
- Обичате да воювате, професионалните битки ваша страст ли са?
- Войната е крайно средство за разрешаване на някакви проблеми и сама по себе си създава много повече проблеми след  края си. Човешката история е доказателство за това. Така е и в личен план. Войнствено настроените хора са деструктивни. Това обаче не означава, че когато друг иска да води война с мене аз ще се предам без бой. При така наречените личностни и професионални  битки при мен водещ принцип е едно от четирите основни правила на айкидото - този, който стои срещу теб не е твой враг, а е твой партньор. Резултатът е съграждане на нещо ново, което е обществено полезно.
- Какъв ще бъде Созопол с кмет Стойо Недин?
- Истински европейски град, главен туристически център за Южното Черноморие!
/Платена публикация/



Прочетено: 2638 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ГРАФИЛА 2009, Бургас Флора Бургас 2009 евро 2008 улична картина Люцерна Залив край Созопол Az sym ot Burgas Париж - моста на Александър 3-ти Рози Ремонт носачи Казанлък Дантела
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development