Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Еуфорията от бързата печалба в туризма мина



Ключови думи:
03 Октомври 2007, Сряда


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

Време е да се включат и у нас пазарните механизми и реалната категоризация, смята тя

Малина Стратиева, изпълнителен директор на “Сл. бряг” АД:

- Г-жо Стратиева, поредният скандал в курорта е свързан с опасността уникалните дюни да бъдат унищожени. В протестите на сформирания Инициативен комитет беше посочено подписано от Вас писмо с искане за изваждане на дюни от концесионната територия. За какво точно става въпрос?
- Писмото от 2002 година, което се цитира, беше следствие от всичките писма на собственици на хотели близо до дюните, включително на собствениците на "Амфора" Елена Иванова, на "Делта" Огнян Сапунов, чиито басейни бяха в концесията на плажната ивица. Те искаха да ги извадят оттам, за да могат да ги узаконят.
По тази причина направихме писмото. Тази земя  е вписана в акта за собственост на "Слънчев бряг" АД. Съюзът на собствениците, АД-то и Община-Несебър искахме цялостно решаване на проблема. Никой не е говорил, че тези територии ще бъдат парцелирани и застроявани.
Още тогава МРРБ каза, че това няма да стане и въпросът беше приключен, преписките спряха. Не разбирам какво общо има писмото и защо се размахва от същите хора, които тогава имаха интерес? Концесията е от 2001 година и дюните са вкарани в нея, за да бъде увеличена търговската площ на концесионера. Тези дюни практически не са плажуващи, не са обявени и за защитена територия.
- Има ли проблеми за защитените територии в комплекса?
- Много общо в Слънчев бряг се говори за дюни - целият комплекс е бил някога дюни. Но от 1968 г те се застрояват непрекъснато. Защитените територии са маркирани между хотелите "Лазур" и "Жерави", "Лазур" и "Бургас",  почивната база на Министерски съвет и нататък около "Фрегата". От всичките 850 дка пясъчни образувания, които са вкарани в концесия, 200 дка са изкарани, защото е доказано, че на тях има рядка растителност. "Слънчев бряг" АД направи дървена пътека пред хотел  "Лонгоза", за да запази дюните от туристите, които отиват до плажа.
- Собствениците протестираха и срещу заплащането на инфраструктура, и срещу пропускателния режим.
- Преди четири години АД-то имаше пари от приватизацията и направи цялата инфраструктура, за да могат всички собственици да реализират инвестиционните си планове. Тогава това за тях беше много приемливо. Сега протестират, когато трябва да плащат, въпреки че е в приватизационните им договори. Да, вярно е, че са двойно данъчно обложени - плащат инфраструктура към общината и към АД-то, но те са подписали така договорите, когато са купували хотелите.
"Слънчев бряг" АД е в процедура на приватизация и така или иначе с този процес ще се приключи. Има решение на Съвета на директорите, съгласувано с Агенцията по приватизация и Министерство на икономиката, инженерната инфраструктура - алеи, тротоари, пропускателен режим и всичко, свързано с тази организация, която е доказана собственост на АД-то, да бъде продадена на Община-Несебър, тъй като тя е единственият субект, който би могъл да осъществява контрола върху тази дейност.
Обявили сме на 28 септември Общо събрание на акционерите на "Слънчев бряг" АД за вземане на решение по този въпрос. Ако решението се гласува, от следващата година общината ще е тази, която ще решава как да се експлоатира инженерната инфраструктура и какъв да бъде пропускателният режим.
- Туроператорите протестират срещу липсата на територия за движение на автобусите на чартърните туристи. Този проблем решим ли е?
- Комплексът е предвиден за чартърни туристи, които да пристигат на аерогарата и да се извозват до тук с автобуси. Проблемът е в множеството частните автомобили, които влизат и микробусите, които зареждат огромния брой временни обекти - 15 хиляди на територията на комплекса с по четирима човека персонал и още толкова, които ги снабдяват. Тези временни обекти, поставени върху зелените площи от Съюза на собствениците с разрешение на общината, въобще не съществуват по Застроително-регулационния план /ЗРП/, приет през 2001 година.
Преди две години бяхме депозирали пред Общинския съвет на Несебър искане да вземе решение за спиране на разрешителните за временни обекти. При този вид обслужване, което собствениците прилагат, се налага разширение на улиците и нов ЗРП. Това включва и  премахване на обекти, и отчуждаване на терени, тъй като алеите трябва да станат 6-метрови общински улици. Има и доста хотели, които са така построени, че пречат на разширението. Но това е въпрос на контрол от съответните органи. Общината трябва да въведе ред.
- Как вие виждате "Слънчев бряг" след пет години?
- След като продаде инфраструктурата, "Слънчев бряг" АД няма да има отношение към общото развитие на комплекса, но Слънчев бряг ще продължава да се развива като курорт. Той има всички данни да бъде конкурентна дестинация на Турция, Гърция и Испания. Много се надявам дотогава временно попадналите в туризма да осъзнаят, че бумът и еуфорията от лесната печалба мина.
Това, което беше - строителство на хотел с четири звезди с инфраструктура за една звезда и прилежащи площи за две звезди, а с цени за туристи за шест звезди, няма да продължи. Международният пазар казва друго. На международния пазар четиризвездните ни хотели се продават като тризвездни, защото де факто те са такива. Слънчев бряг винаги е предлагал база от две и три звезди. Ще има и четиризвездни и петзвездни хотели, но ще бъдат много по-малко.
Време е да се включат и у нас пазарните механизми и реалната категоризация. А това означава сваляне на категории и събаряне на обекти. И то не трябва да се приема като нищо друго, освен влизане в рамките на нормалното.



Прочетено: 1994 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Китен нощувки и квартири на ниски цени wood най-съвестният представител Истанбул рибари нощен бряг hannah montana Роза За Майсторите!!!!!!! Бургас, ФЛОРА 2009 ПОЛКОВНИКА Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development