Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Камено се бори за средства от ЕС



Ключови думи:
03 Октомври 2007, Сряда


Източник: вестник Фактор

Думата "работа" е най-важна в живота на кмета, смята градоначалникът на Камено и кандидат за втори мандат Димитър Которов

- Г-н Которов, думата "работа" ли е една от най-важните в живота Ви като  кмет?
- Разбира се. Един кмет винаги трябва да работи, защото той поема ангажимент към всички, които го избират, за да свърши това, което те смятат за необходимо.
- Какъв е днешния ден на Камено? Смятате ли, че хората в общината трябва да успяват именно там, където живеят?
- Определено смятам, че днешният ден за Камено е много по-добър. Аз спокойно и открито заставам пред избирателите си, защото това, с което се ангажирах, мога да кажа с чиста съвест, че съм изпълнил.
- Как постигате целите, които касаят успеха на общината? Обичате ли да воювате? Професионалните битки Ваша страст ли са?
- Постигането на дадена цел обикновено е свързана наистина с преминаване през битки - в преносен смисъл. Най- важно е да се отстояват идеи. Аз имам един девиз, според който човек винаги трябва да върви в една посока - напред и ако даден проблем не може да бъде решен в настоящия момент, крачката може да бъде само настрани, но никога назад.
- Много кметове от областта виждат във Ваше лице един нов тип градоначалник - модерен, диалогичен, комфортен, обърнат с лице към проблемите на хората, който работи по европейските фондове, програми и проекти. Как се отнасяте към тези оценки?
- Благодаря за  тях. Смятам, че през тези години и след срещи с хората и представители на бизнеса за мен е важно крайната цел да бъде наистина решението на даден проблем. Може би през тези четири години името на община Камено стана малко по-известно. И то е благодарение на всичко, което се случи през това време.
- Избройте най-важните проблеми, които Вие и вашия екип сте решили през тези 4 години. Кои са нещата, с които се гордеете?
- Това са идеите, с които преди 4 години аз застанах пред хората и поисках техния вот на доверие. Те го дадоха. През тези години съм се стремял

всичко свършено да е в интерес не само на
жителите на Камено, но и на цялата община.

Дейно участвахме във всички предприсъединителни фондове на ЕС. Спечелихме немалко проекти. Общият им размер е над 5,5 млн. лв. Най-големият проект, който общината реализира, е в сферата на инфраструктурата. Това беше 11-тия етап от канализацията на Камено. За срок от 6 месеца проблемът с канализацията ще бъде решен почти на 100%. В сферата на здравеопазването проблемът, който стоеше на дневен ред, бе липсата на филиал на Спешна медицинска помощ. Независимо от всички трудности, ние направихме възможно всеки жител да има достъп до центъра за спешна медицинска помощ и той сега функционира и обслужва своите граждани. В сферата на инфраструктурата спечелихме проекти по програма ФАР: реконструкцията на старото корито на река Айтоска и втори, който касае всички селища в общината и дава възможности за разработване на проекти по структурните фондове на ЕС, които касаят екосистемата - това с парковите и алеите. Всички знаем, че се намираме близо до ЛУКойл и мисля, че с това в голяма степен проблемите в този аспект ще бъдат решени.
- През този мандат намерихте диалог с ЛУКойл. Възстановихте т.нар. зелени училища, чрез които децата имат възможност да ходят на планина, да се възстановяват в екологични бази.
- Да.  Чрез финансово споразумение с ЛУКойл вече втора година са възстановени тези горски училища за децата от Камено и училището в село Свобода. Помощта беше и в сферата на социалните дейности. Част от щатовете, които са в Спешния медицински център, се издържат именно от средствата по споразумението с ЛУКойл. През миналата година изпратихме и млади стипендианти от Камено да учат в Русия, на тяхна издръжка.
- Най-сетне Камено ще има на своя територия РПУ до броени дни. Трудна ли беше битката, за да постигнете това?
- Пречките за това бяха повече от нормалното, но въпреки всичко аз изключително много се радвам, защото е редно в един административен център, какъвто е община Камено, да има РПУ. Защото освен сигурността на хората, по този начин и административните услуги, свързани с документите за самоличност, с контрол на огнестрелното оръжие, със служба КАТ, ще бъдат вече изцяло в Камено. По този начин ще бъдат улеснени жителите на общината. Общината предостави сграда - изцяло реконструирана, изцяло със средства на общината и сключеното споразумение с ЛУКойл, които средства ще бъдат до окончателното завършване. Сигурен съм, че до месец управлението ще започне да функционира.
- Работата по европейските фондове ли е пътят за развитието на една община?
- Поех община Камено с доста големи задължения, във връзка и с промените в закона за Републиканския бюджет, когато средствата от данък общ доход започнаха да постъпват в държавния бюджет, без да се връщат обратно, единственият начин за решаването на голяма част от проблемите бяха средствата от предприсъединителните фондове. Това беше единственият начин, по който можехме да реализираме високите цели.
- Община Камено несправедливо е ощетена от РИОСВ от невнесени екоглоби в размер на над 2 млн. лв. Защо се случи така?
-Това е сума, установена само за 2006 г. Но ако се върнем назад, сумите са доста по-големи.
- Вие поведохте битка за тях. Заслужаваше ли си? Беше ли тя с ясен край, както е сега - положително становище от БОС, в момента сте в Апелативен съд. Все пак РИОСВ - това е държавата. Камено срещу държавата. Как се воюва срещу държавата?
- Мисля, че като кмет имам моралното задължение да защитавам интересите на всички граждани. Искам това, което съгласно закона трябва да получи община Камено. Средствата са необходими за решаването на същите тези екологични проблеми. Защото Камено се намира само на 3 км. от "ЛУКойл-Нефтохим". Радвам се, че в Окръжен съд истината възтържествува и съм убеден, че това дело ще бъде с положителен за общината резултат. Това, което единствено иска община Камено, е РИОСВ да спази изискванията на закона. Но направените експертизи доказаха, че РИОСВ продължава да ощетява община Камено. Защото в момента има над 400 хил. лв. от изплатени екосанкции от 2007 г., които в момента стоят неразпределени, очаквайки решението на съда. С тези средства можеха да бъдат решени и други проблеми за жителите на Камено.
- Един въпрос, който също намери своето решение през този мандат и касае майките на Камено. Години наред те са се надявали да има детска кухня. Успяхте да откриете такава детска кухня. Чия беше инициативата?
- За моите деца допреди 6-7 години също нямаше детска кухня и се налагаше да ходим до Българово. Идеята дойде от самите майки и проблемът беше решен само за 3 месеца. Към настоящият момент има над 25 деца, които са записани и съм сигурен, че в бъдеще тази услуга ще бъде достъпна не само за децата на Камено, но и за всички, които живеят на територията на общината.
- Още един изключително важен акцент - центъра за спешна медицинска помощ. Как успяхте да направите Бърза помощ със собствени усилия?
- Единствения град, в който нямаше спешна медицинска помощ, бе Камено. Поставях проблема и пред президента, и пред премиера, и пред министри и въпреки нежеланието от страна на държавата да съдейства, все пак тя отпусна 1 бройка, с която този център да започне да функционира само в делнични дни от 8 до 17 ч. Независимо от всичко, след много усилия и десетки разговори с частни фирми, те помогнаха, а от ЛУКойл поеха още четири щага и така този цикъл беше затворен. В момента работят 5 екипа, които обслужват денонощно жителите на Камено, от което съм изключително доволен. Защото всяка минута е ценна за човешкия живот.
- Друг важен момент през този ваш мандат беше запазването и съхранението на историческите ценности в общината. Възстановява се историческия център Русокастрон, един от културните символи на община Камено. Каква е визията Ви за развитието на района? 
- След възобновяването на разкопките миналата година чрез националната програма от помощи през заетост стартира същинската дейност по възстановяването на историята на България, и не само на България. Изключително се радвам на помощта на Регионалния исторически музей за това, че беше създадена фондация Русокастрон и благодарение на общите усилия за възстановяването на храма "Св. Георги" се надявам, че Русокастро би станало една привлекателна туристическа дестинация. По този начин

ще има тласък и на селския туризъм

Лично Сливенския митрополит Йоаникий направи освещаване на възстановения храм.
-  Вие се кандидатирате за втори мандат. Кои партии застанаха зад вас?
- Кандидатурата ми на независим кандидат за кмет бе издигната от инициативен комитет от жители на община Камено. Получих подкрепата на ГЕРБ, Атака, НДСВ, СДС, ДСБ, ВМРО, БЗНС и други формации и граждански организации. Приемам го като оценка за работата ми. Не случайно Инициативния комитет подписа декларация с подкрепящите ме политически сили за общи действия . Защото всички осъзнават, че заедно можем да постигнем много повече неща за общината. Независимо от трудностите, които срещах в този общински съвет, тъй като мнозинството беше от друга политическа сила, аз се радвам, че успях да реша немалко проблеми. Винаги съм казвал, че няма безгрешни хора. Сигурно съм грешал и аз, неведнъж. Но винаги съм умеел да изслушвам хората, защото една грешка винаги има и поправка.
- Какво ще бъде Камено след още 4 години с кмет Димитър Которов?
- Това, което ще заложа в предстоящите 4 години, ако хората ми дадат своя вот е, че Камено може да стане едно привлекателно място не само за живеене, но и за бизнес. Намирайки се в близост до един от най-големите икономически центрове - Бургас, Камено ще се развива още по-добре. Ще наблегна най-вече на инфраструктурата и благоустрояването, ще осъществявам много проекти със средства от ЕС за зелената система. Голяма част от проектите са разработени и внесени от нас за решаването на проблеми не само за жителите на Камено, но и на всички населени места. Ако хората ми дадат своя вот, бих работил така усърдно и през следващите 4 години, за да има община Камено нов, още по-добър облик. Апелирам за една толерантна и почтена предизборна кампания. И нека по-добрият победи.



Прочетено: 2257 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Роза Стилът на знаменитостите Ботева и Фердинандова Йордановден 2011, Бургас - от Тина Етнографски Музей БУРГАС Странджа Детски къщи Teddys house -1- Истанбул рибари Мебелна Фабрика ДИЕЗ Списание Влъхвите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development