Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Гръцки туристи бракониерстват на юг от Бургас



Ключови думи:
07 Септември 2007, Петък


Автор: Милена Грозданова
Източник: вестник Фактор

По 25 евро за килограм плащат търговците в южната ни съседка за деликатесната мида онакс

Три нови акта съставиха инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ в Бургас. Иззети са 80 кг миди и са върнати във водата. Това съобщи директорът на Териториално звено на ИАРА Джемил Кадиш.
Той разказа, че гръцки граждани масово изнасят от България бяла пясъчна мида. Гърците пристигали като неорганизирани туристи с лични превозни средства, оборудвани с неопренови дрехи и ръчни драги. Те минават транзит през нашите граници, само с показване на лична карта. След влизането на страната ни в структурите на ЕС, режимът на преминаване през границата с Гърция е много лек и гърци необезпокоявано изнасят с колите си стотици килограми миди. За да се предотврати уловът им, АИРА извършва регулярни проверки по вода и суша.
Инспекторите реагират и по сигнал. Така през юли бяха задържани първите петима, а след това още четирима гръцки граждани на ГКПП "Кап. Петко Войвода" в Свиленград. Тогава гърците направиха опит да изнесат първо 730, а след това още 370 килограма миди, уловени с ръчна драга в залива "Вромос" до Черноморец.
По 25 евро за килограм плащат търговците в южната ни съседка за деликатесната мида онакс. Тя се използва като незаменим компонент за сос за пици. От 100 кг миди могат да се извадят 8 кг ядки.
Онаксът живее в пясъка на дълбочина до 18 метра в морето. “Проблемът е, че за да се хване този вид мида, се драгира морското дъно, като се нанасят непоправими щети. У нас драгирането е забранено със закон и мидите са запазени. В Гърция морското дъно е изровено и затова там мидите се търсят и вървят толкова скъпо", обясни Кадиш.
Според него, ако не се засили контролът по границата, този вид ще изчезне и от българското Черноморие. 
Заради топлото време в момента не се хваща риба и нашите риболовци не пускат мрежи. Това е и причината да не са открити нарушители. Иначе проверката по суша е затруднена от множеството летовници по плажовете, където има пясък и се лови пясъчната мида.
Четири специализирани проверки, предимно по сигнали, са извършени от инспекцията през изминалия месец. При съвместна акция със служители на РПУ Сунгурларе от язовир "Камчия" са иззети мрежи и лодка на бракониер, на когото е съставен акт. За незаконен улов в езерото "Вая" от двама рибари са иззети 500 метра мрежи, а 60-те килограма шаран, които са открити при проверката, са дарени на Дома за деца "Ронкали".
До 30 септември ще продължи забраната за риболова във вътрешните водоеми, поради намалялото количество вода в реките. Забраната действа с пълна сила в река Камчия между селата Дъбовец и Манолич, от село Завет до село Билка, както и в река Велека от Младежко до Бродилово.
Проверките на Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас, по график и по сигнали, ще продължат по всяко време на денонощието, заяви Джемил Кадиш.
Ако гражданите забележат нередности, могат да сигнализират в ИАРА по всяко време на денонощието и на личния телефон на директора 0887213232, както и в най-близкото поделение на полицията.
От ИАРА съветват също така гражданите и заведенията да не купуват риба и рибни продукти от нерегламентирани места и търговци, защото опасността от зараза през летните месеци е много голяма.


Прочетено: 2991 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пристанище Созопол лека вечер лека вечер Spirit of Burgas В атака ПЕПИ Разоран двор, угар завихряне Рибарският пристан в Созопол ahtopol
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development