Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Художник рисува с пламъци във въздуха и водата



28 Август 2007, Вторник


Автор: Таня Атанасова
Източник: вестник Фактор



Площадът е озарен от мистично сияние. Приближавайки се виждам девойки в бели одежди, които запалват една след друга хиляди малки свещички, чиито светлини оформят фигурата на огромен огнен орел. Сиянието става все по- силно и очертанията на пламтящата рисунка заблестяват все по- ярко. Зрителите стоят неподвижни и безмълвно съзерцават гледката. Тишината се нарушава само от лекия пукот на горящите във восъка фитили на свещите и от шепота на хората. Публиката става все по- многобройна. Събрала я е пореднота изява на Добри Добрев- известният с огнените си рисунки бургаски художник.
Авангарните си творби той създава на различни места в Бургас - морския бряг, площада в центъра на града или пространството пред олтара на църква. Нестандартните му картини "преживяват" само няколко часа, но камерите запечатват красотата им завинаги. Всяка от тях е различна и неповторима. "Герои" в композициите са грифони, лъвове, дракони, ангели- прототипи на същества от митологията или родени от фантазията на създателя си.
За да рисува с огън художникът си служи с всевъзможни средства- някой от тах фабрично произведени, а други изобретени от самия него. За период от десет години той е направил над петдесет огнени рисунки. В първите си опити той използвал обикновени свещи, които забождал в пясъка или закрепял в специални негорими кутийки. Подготовката на един проект понякога му отнемала седмици. Само за да сглоби светещите елементи на рисунката, той отделял по няколко дни.
За изпълнението на най- сложните си композиции Добри Добрев разчита на помощта на геодезисти. Въоръжени с жалони и теодолит, те осигуряват точното изпълнение на замисления проект.
Екстравагантният творец първо рисува желаната фигура върху хартия. Прецизно уточнява размерите и, преценя от какви материали я да изработи и кое е най- подходящото място, където да я разположи. Много държа всичко да е изпипано до край, защото всеки проект изисква много време и средства. Не мога да допусна провал заради някоя дребна подробност или недоглеждане"- казва той. За осъществяването на идеите си отначало Добри Добрев разчитал на помощ от приятели- ентосиасти. "Само за да бъдат запалени 6 000 свещички за десет минути са ми нужни поне десет души, които да действат много бързо". споделя трудностите художника. За най- големите огнени картини той наема екип от над тридесет души, които действат в синхрон.
Авангардистът обича да експериментира с материалите и да дава воля на фантазията си. Една от последните си огнени картини той направи от фойерверки и оформянето и беше истински спектакъл, за сцена на който послужи плажната ивица в Бургас. Тогава артистът вплете в композициите и своето собствено тяло. За публиката беше изумителна сръчността, с която той премята около себе си верига, чийто краища пламтят. После около ръцете му проблясквха светещи въжета.
През юни тази година, на площад "Тройката" в центъра на Бургас, художникът нарисува с пламъци огромно стилизирано слънце и посвети творбата си на каузата в защита на българските медици в Либия.
Преди няколко години Добри Добрев се беше установил за известно време в Лондон, където направи няколко самостоятелни изложби. Абстрактните елементи в творбите му тогава се харесваха на ценителите, но страстта му към огъня го върна отново в Бургас.
Най- смелите планове на Добри Добрев са насочени към рисуването с огън- свързани са с направата на огромна светеща фигура на хан Аспарух в местността Мадара. В спектакъла той иска да включи ездачи на черни и бели коне и танцьори в костюми, наподобаващи облеклото на основателите на българската държава от отминалата епоха.     


Прочетено: 2980 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
културен център Цвете Жълтурче Конкур глазами зрителя моите цветя ВИК БУРГАС УСЛУГИ ДЕНОНОЩНО-0885872363 Труженики моря Казанчето, Странджа Мандарин късче от Морската градина Черноморец Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development