Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Имам само един опонент в Поморие



28 Август 2007, Вторник


Автор: Севдалина Пенева
Източник: вестник Фактор

Битката ми ще бъде насочена основно срещу настоящия кмет, защото той олицетворява нерешените проблеми в общината, казва кандидатът на ГЕРБ Иван Алексиев

Иван Алексиев е на 42 години, зодия лъв. Кореняк помориец, както и жената до него през последните седем години - Ани. С нея живее щастливо на семейни начала. От първия си брак има 15-годишен син Калоян, с когото имат изключително силна връзка. За гордост на таткото, неговият наследник успява еднакво добре да се справя с футбола и математиката. Към спорта го насочил баща му, който през студенстките си години в Пловдив /завършил е Висшия институт по хранително вкусова техника/ е спечелил шампионска титла на студентския националния турнир по футбол. От тогава са и първите му крачки в политиката.
Известно време Иван Алексиев оглавява стачния комитет във ВУЗ-а. Много по-късно, при големия крах на СДС преди четири години, той става член на партията с убеждението, че синята идея не трябва да умира. Допреди година и половина, когато Димитър Николов лично му предлага да влезе в идейния проект, наречен ГЕРБ. И започва активно да се занимава с политика, със същия спортен хъс, белязал всяко негово начинание.
Започва собствен бизнес на 28 г., в най-тежките години на прехода. Точно преди 14 години той и най-добрия му приятел Румен Стаматов откриват едно от първите обменни бюра в Поморие. Постепенно разширяват бизнеса си, започват и други дейности, свързани с ресторантьорство, но бюрата съществуват и до днес. Като еталон на прецизна работа, в тях не е регистриран нито един опит за некоректност към клиентите.
Сблъсквал съм се с какво ли не, докато стигна дотук, познавам до болка проблемите на средния и малкия бизнес, а огромен процент от жителите на Поморие са точно такива, казва кандидатът за кмет на ГЕРБ в общината.

 - Опонентите ви в битката за местна власт наричат чейнджаджия. Това обижда ли ви?
- По-скоро ме разсмива. Чейндж не е синоним на далавера и измама, за да се сърдя. Това е бизнес като всеки друг. Банките също обменят валута, трябва ли затова и на тях да се лепва черен етикет? Във всяка професия, във всяка сфера на обществения живот и бизнеса има измамници, но това не е повод всички представители на дадена общност да се слагат под общ знаменател. В моите обменни бюра за 14 години не е регистриран нито един случай за опит за измама, нямало е нито един обиден клиент.
- В ГЕРБ влизате от редиците на СДС. Защо изневерихте на синята идея?
- Със СДС и синята идея са свързани най-хубавите ми години, студентските. Преживяхме целия преход с надеждата, че тази идея ще се запази и съхрани. Това ме подтикна и преди четири години да подам молба за членство. Точво в момент, когато СДС изживяваше най-тежката си криза. Надеждите ми обаче не се оправдаха, съюзът на демократичните сили се разпадна.
 Тогава се създаде ГЕРБ и в тази политическа формация видях новото начало, образно казано, на това, което очаквахме от СДС в началото на 90-те години. И след разговор с областния лидер на партията Димитър Николов, приех да участвам в този идеен проект. Това беше преди година и два месеца.
- Тогава ли стана ясно, че ГЕРБ ще посочи именно вашето име за кандидат за кмет на общината? 
- Предложението на Димитър Николов не бе свързано с кандитурата ми за кмет, то дойде много по-късно и не от него. Това, което той ми предложи, е свързано с много работа, трябваше за кратко време да създам структура на ГЕРБ в Поморие. И мисля, че съм се справил. Организацията ни работи много добре, имаме представители във всяко населено място в общината, които също действат много активно. При нас нещата не се решават еднолично, всичко е плод на обсъждане, предложение и всяко едно мнение се взима под внимание.
Преди два месеца на една от сбирките на местното ръководство, членовете на ГЕРБ тук взеха единодушно решение да издигнат мен като кандидат за кмет. Идеята за самостоятелно участие на изборите за местна власт вече бе узряла, а добри индикации за това бяха резултатите от изборите за депутати в Европейския парламент. За сравнително краткия период, в който съществува организацията, ние успяхме да станем трета политическа сила.
- Как преценяте сам, разпознаваем ли сте в Поморие?
- В момента вече мога да кажа, че съм разпознаваем. От няколко месеца всяка неделя обикалемя по селата в общината с д-р Галя Милева и част от общинското ръководство. Част от стратегията ни е да видим на място проблемите на обикновените хора, да ги формулираме и да предложим решения за тяхното решение.
- А шансовете ви да оглавите Поморие за следващите четири години?
- Преценям ги като доста добри. Спортът ме е научил да се боря за победа. Изборите ги приемам като състезание между достойни хора, не като лична битка.
Има достатъчно време до 28 октомври, тепърва ни предстои още много работа, още много срещи с представители на различни сфери на живота и бизнеса.
Ето, например, един от наболелите проблеми в общината е свързан, колкото и странно да ви прозвучи, с туризма. Който иначе би трябвало да е основен поминък в Поморие, а вместо това е най-зле. Първо, Поморие го няма на рекламната туристическа карта на България. Второ, Поморие отдавна тябваше да стъпи активно на международните туристически борси. Това, което правят другите морски общини. И което им дакара не само много туристи, но и сериозни инвестиции.
При нас обаче няма правилна политика по отношение на туризма. Особено селския туризъм, на който не се обръща пък никакво внимание внимание. А в общината имаме много атрактивни селища, които биха могли да се развият.
Козичино е едно от невероятните села, които хиляди туристи отиват да видят заради това, че е запазило и бита, фолклора си. Защо там да не се направи етнографски комплекс, примерно.
- Говори са за 13 кметски кандидатури в Поморие. Защо е този наплив за управлението на една сравнително западнала община?
- Точно защото е западнала, затова е и този наплив. В общината има доста ресурс за развитие. Поморие тепърва предстои да се разгърне във всяко отношение, да настигне останалите Черноморски общини, в сравнение с които изглежда западнала.
Факторите да стигнем до това плачевно състояние, са много. Първият и най-важният, е лошо управление. Друго обяснение няма. Затова сега е много важно какви хора ще влязат в местната власт - не визирам само кметът, а и общинските съветници. На Поморие са необходими сериозни хора, които ще работят за хората, не за себе си.
Апетитът към Поморие е голям и поради нещо друго - тук тепърва ще се усвояват сериозни финансови средства, ще се реализират мащабни проекти, ще влизат големи инвеститори.
Колкото до цифрата 13, тя не ме притеснява ни най-малко. Аз не съм фаталист, за мен 13 е едно хубаво число. Независимо колко души ще влязат в надпреварата, моят опонент е един единствен - това е сегашният кмет. По простата причина, че той управляваше до момента, а ние не сме доволни от това как се ръководеше общината през последните 4 години.
Няма цялостна визия за развитието на община Поморие. Всичко се прави на парче. Пример - нямаме зони за паркиране. Улиците са задръстени от коли, хората се изнервят, защото няма къде да оставят автомобилите си. Отделно този проблем води до друг в нашия град - мръсотията. Машините, които почистват и извозват боклуците не могат да влязат в малките улички и контейнерите преливат. ГЕРБ има решение на този въпрос, то е залегнало в програмата ни, но това решение явно не се търси от общинската администрация в момента.
Още нещо - не може да има приети наредби на Общинския съвет и тези наредби да не се спазват. Не може в активния летен сезон строителството да е забранено, а в същото време да продължава. И най-големият нарушител на собствената си наредба да е общината. Което означава, че няма ясни правила.
В момента тук сме свидетели на еднолично управление на общината и това мога да го заявя категорично. Кметът няма екип, с който да работи. Няма прозрачност във взимането на решения и тяхното изпълнение, никакаква съгласуваност в работата на двете институции - кмет и общински съвет. И това също води до натрупване на негативи.
Еднолично можем да си управляваме едноличните фирми. Но да се управлява така една община, не мисля, че е нормално.
- Ще има ли етнически вот в Поморие, ако ДПС издигне самостоятелна кандидатура за кмет на града?
- Съмнява ме това да се случи. Ние сме смесен регион, това е факт и е естествено ДПС да има влияние върху обществения живот на общината. На за да бъде ДПС първа политическа сила тук, за това сме си виновни единствено ние. Така става заради нашата ниска избирателна активност, пасивността ни по време на изборите. Така че, не виждам как ще стане етнически вотът, като гражданското съзнание го няма.
Но няма място за притеснение според мен. При вариант ДПС със самостоятелен кандидат, това  ще мотивира нашите избиратели да излязат да гласуват. Което пак е добре за нас.
Преди седмица имах среща с хората в едно село със смесено население от българи и турци. Попитах ги дали се притесняват от етнически вот. И от двете страни казаха не, това ще ни накара да отидем до урните на 28 октомври. За това призовавам и аз жителите на общината - излезте да гласувате, независимо за кого.
- Какво ще им обещаете, за да пуснат бюлетината с вашето име?
- Хората не искат големи неща, помпозни обещания, защото знаят, че те никога не се случват. Омръзнало им е да слушат едни и същи лйжи. Те искат да бъдат решени техните конкретни проблеми, интересуват си обикновените неща. Интересува пред дома им да е чисто, тротоарите им да са оправени, улиците им да са осветени, да има достатъчно зелени площи.
Иначе всеки може да обещава. Преди 8 години ни обещаха електрическа подстанция, преди четири години отново ни я обещаха и въпреки крайната нужда на Поморие от това, такава все още няма. Преди 4 години ни обещаха Южен плаж. Няма да се учудя, ако наистина не се направи първа копка на този плаж наесен. Предизборно. След което проектът да потъне в забвение, както десетски други в общината.
Затова правим и тези обиколки в малките населени места в общината. Не заради предизборната агитация, а по-скоро да видим какви са проблемите там. Да ги формулираме и да намерим пътища зя тяхното решение. Примерно в Каменар и Каблешково /втория град след Поморие/ нямат изградена канализация. В село Козичино, което всекидневно приема стотици чужди туристи, няма пък вода. А централният водопровод на Камчия минава на пет километра от селото. Порой - там има мотописта, призната за една от най-добрите в страната. Вместо да се разработи, за да се запалят младите хора по моторните спортове, от нея да влизат приходи в общината, да служи за реклама на общината, тя пустее.
Така че, въпросът не е само да се обещава - ще докараме чужди инвеститори, например. Да, ще ги докараме чуждите инвестиции, но ако в тази община действително се работи в насока развитие, не сами ще дойдат при нас. Когато видят сериозно отношение в лицето на кмет, на общински съвет, на общинска администрация.
Ето, има една инвестиция, която се мъчи вече четири години - голф комплексът край Каблешково. 4 години там не са мръднали и една стъпка. Само се чува за някакви безскрупулни заменки около този терен, че се продават някакви общински земи под масата, че се искат някакви пари, дето не става ясно за дарение ли са или за лични облаги. Няма никаква прозрачност. Няма комуникация, няма я обратната връзки между хората, избрани да управляват общината и техните избраници. Да уважат тези хора, които са ги облекли с власт и да им обяснят има ли проблем и какъв е той. На хората да им стане ясно за какво става въпрос.
Като я няма тази комуникация, остава съмнението за корупция. Получава се тоталитарно управление - един вид, няма смисъл да обясняваме на хората какво става, защото ние сме най-умните и взимаме най-правилните решения. Но в един момент идват избори. И тогава пак се сещаме за същите тези хора и започваме да ги облъчваме със сладки приказки. 
Затова в Герб имаме такъв принцип - обещай по-малко, свърши повече.


 

Изглед от въздуха на площадката на депото за твърди битови отпадъци- Созопол. На площ от 124 декара са разположени клетките за пресоване на боклука, пречиствателните станции,  административни сгради

Община Созопол се сдоби с модерно депо за битови отпадъци, едно от общо петте в страната, построени по програма ИСПА. Дни преди официалното му откриване, съоръжението бе пуснато пробно за 72 часа.
“Тестовете, които се контролираха от специална комисия показаха, че всички системи работят на ниво и в съответствие с еконормите и мерките за безопасност", съобщи кметът Веска Караманова. Изпитанията се проведоха под контрола на представители на Министерството на околната среда, изпълнителя - германския консорциум WALTER-HEILIT SS, фирмата-консултант, общински служители и специализирани контролни органи.
На площадката, която се простира на 124 декара общинска земя в местността "Чоплака" в землището на село Равадиново, са построени 3 клетки за депониране и пресоване на  отпадъците, пречиствателна станция с два 400 кубикови резервоара, административни сгради. Отделно депото разполага с биологична пречиствателна станция, където в крайната фаза инфилтрата от боклуците се аерира до максимално чисто ниво. Тези води ще се използват за допълнително оросяване на отпадъците в клетките, с което ще се избегне планираното първоначално заустване в сухо дере. “Така на практика се реализира затворен цикъл на работа на депото, което напълно разбива досегашната ни представи за сметище", коментира Караманова.  
Депото вече има акт 15, с който се урежда приемането на обекта от Министерството на околната среда, а с получаването на акт 16 съоръжението ще премине в собственост на община Созопол.  Своеобразният му “паспорт" за влизане в експлоатация е комплексното разрешително, което предстои да издаде Изпълнителна агенция “Околна среда" към МОСВ. “В цялата бургаска област няма подобно модерно съоръжение и това е наистина една голяма придобивка за жителите на община Созопол", подчерта Караманова.
Депото ще се ползва и от общините Приморско и Царево, но за оператор бе определена община Созопол. На обекта вече са назначени 15 служители - инженери, механици и химици, преминали специално обучение за работа на съоръжението. 
Инвестираните в обекта средства са над 10 милиона евро.



Прочетено: 3244 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Един Бургаският мост през 2011 г. Фонтанът на Созополски къщи Кой си изгуби мидите? Мото клуб място и за влюбени МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu Мебелна Фабрика ДИЕЗ Созопол wood Катедрала в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development