Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Много ми липсва Созопол



Ключови думи:
25 Август 2007, Събота


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

С дъщерята Катя и синът Николай в ресторант "Св.Никола" на родната къща край портата на древния Созопол

След две десетилетия отдаденост на държавата, Константин Гребенаров реши да се върне, за да управлява общината. Заслужава го - ако съдим от свършеното в биографията му дотук

Той е израснал в двуетажната къща с мансардата в дървена ламперия на ул."Аполония"5, край която е открита главната порта на древния Созопол.
Основното си образование завършил в родния град, после английската гимназия в Бургас и висшия машиностроителен институт в София. Започва работа като проджект-мениджър в Кувейт за 3 години, след завръщането си оттам получава покана от спецслужбите, за които работи 22 години, междувременно е завършил  и висшата академия на МВР в Симеоново. Има следдипломна квалификация  по международни икономически отношения.
Неизвести за него са фактите, че през годините в МВР, той не е просто участник в борбата срещу изпирането на пари, а основен двигател в разбивавето на най-големите контрабандни канали за цигари  и фалшиви банкноти, ръководил е операцията по мащабното разследване на спиртния терминал в бургаското пристанище. Израстването му като спецполицй започва в правителството на СДС през 1998г., достига до началник- направление. Ръководи акцията срещу   първата печатница за перфектно изработени и неразпознаваеми от банките фалшиви евро и немски марки в Шумен. Има особен принос в разработките срещу източването на кредитни карти на чужденци.
 На Олимпийските игри в Атина е представител на България в Специалния комитет за сигурност.
През 2001г.,когато у нас упорито се заговори за приемането ни в НАТО, е създадена ново направление - "Защита на класифицираната информация", чийто началник става Константин Гребенаров. Той работи и върху създаването на едноименния закон, който и сега се прилага успешно. По линия на НАТО поддържа контакти с английските специални служби МИ-5 и МИ-6 , американските ФБР и Сикрет сървиз, както и всички представители на чужди мисии у нас. За успешното ни приемане в Алианса е награден от правителството. Завършил е школата на НАТО в Канада.
Владее английски, гръцки и руски.
"Много ми е липсвал Созопол, детството ми тук. За мен няма лято, ако не съм у дома и не гледам морето, не виждам приятелите, с които съм пораснал", казва кандидатът на ГЕРБ за кмет в община Созопол.
Негов баща е Никола Градинаров - последният началник на риболовната база в Созопол. Помнят го с добро, защото траловете, с които днес риболуват, са негова рационализация, въведена след трупане на опит с чужди кораби. "Старите рибари му викаха: Нико, ти си луд, какви са тия огромни очи, дето  ни караш да ги слагаме -  рибата ще преминава през тях и нищо няма да я спира. Не им идваше наум, че не кръговете, а сенките от тях всъщност са причина са богатия улов. Имаше над 100 рационализации в "Черноморски риболов", той беше истински рибар", спомня си синът, който е решил да се върне завинаги в родния Созопол. 
- Г-н Гребенаров, станаха много мераклиите за кметове в община Созопол и всичките един през друг говорят, че Вие влизате в битката непознат за избирателите.
- Резултатите от изборите ще покажат какво съм постигнал - да, влизам като непознат, но не сред хората в община Созопол, а в политиката на общината. Това са различни неща. И точно в това е моето предимство. Влизам без негативи. През последните 15-20 години, основните ми претенденти са били в местното управление и населението вижда за какво става въпрос, иска промяна и зная, че ще избере ново лице. Разчитам на всички, които ме познават, защото фамилията Гребенаров не е случайна в Созопол.
- Разбрахме, че чичо ви е сред знаменитостите тук, бил е кмет.
- Никола Костов се казва, да е жив и здрав, действително е кметувал през 70-е години, но е бил изключен от БКП, защото настоявал да реализира "еретична" идея -  околовръстният пръстен от ресторанти и увеселителни заведения в Стария град, който сега изграждаме. Причината - чужденците щели да разберат какво става във военно-морската база. Чичо ми обаче беше един от първите, който се записа в БСП след промените. Негова е една крилата фраза, която чувам, че много се използва. Когато България празнуваше 1300г. Държава, той казваше, че Созопол празнува 2 600г. град и това е известна историческа истина. Чичо ми е живата история на града,  много е интелигентен, не спира да води записки за развитието на града. 
- Вие идвате от столицата, какво заварихте като партийно строителство тук?
- Добре структурирана организация, но на гражданското сдружение, без надстройката с партията. Около два месеца време ми трябваше да се създаде  партийната организация. Наблюдавам, че масово се подават молби за членство, идват все повече млади хора и сме на път да създадем младежко движение ГЕРБ. За седмица се записаха 7 души между 22 и 33 г., разчитам на младите за разширяване на влиянието ни. Тяхното присъствие  е показателно, че мислим и сме си поставили цели, покриващи критериите за европейско развитие. В разговорите, които непрекъснато имам,  всеки говори, че искат ново управление и смяна на статуквото.
- Наистина ли вярвате в новото схващане на политическите анализатори, че е по-добре да дойде човек отвън - необременен с местните вредни причивки и нрави, за да свърши по-добра работа на принципа на менажирането на една фирма.
- Приемам, че работата на кмета е предимно мениджърска. Като изключвам, че кметът трява да е отворен по всяко време за жалбите и сигналите на населението, всичко останало е добро управление. Работата ми от 1990 г. насам е свързана само с ръководене на хора. През последните години в МВР съм ръководил до 80 души, а под всеки от тях има по 5-6 души в група.
- Не се ли опасявате, че можете да отблъснете хората, ако помислят, че ще въвеждате някакви строги правила и желязна дисциплина?
- Намеквате за полицейщина?! Моля ви се, хората тук, тези, които ме познават като личност, са убедени, че аз не съм способен на такова нещо. Да - ще искаме проверка на документите за много неясни заменки, за сделките с недвижими имоти на общината, но това не е самоцел, а е по искане на хората от града. Който и да ме срещне на улицата, говори за корупция в сегашното управление. Това няма да е полицейска проверка, която ще стопира работата в общината. Просто веднъж завинаги трябва да се спре със спекулациите има ли корупция, или няма - да се види! Опасявам се, че тези думи сигурно звучат като заплаха за тези, които работят в общината и от сега искам да кажа, че нямаме намерение да уволняваме и да се саморзаправяме. Всички кадърни и интелигентни да са спокойни, защото с тях ще продължим да работим.
- Нали не си правите илюзии, че можете да спечелите изборите без да платите за гласовете в кеш?
- Говорите за директно раздаване на пари по 20,30 и т.н.лв на ромите, нали? Такова нещо при нас няма как да стане. Ще се опитаме да ги убедим коя е правилната посока с думи. Ние ще се борим срещу безработицата, другата цел е повишаване на заплащането им, за да можем по някакъв начин да ги приобщим. Жителите на бедните села трябва да достигнат стандарта на хората от богатия център. Имаме възможност с подходящи програми те да получат квалификация и да бъдат използвани като туроператори, в рецепции на хотели и т.н. Созопол има нужда от такива кадри.
- Как си представяте, обикновеният селянин да го сложитне в хотелска рецепция?
- За тях могат да се осигурят други подходящи преференции - да се гарантира изкупуване на продукцията, която произвеждат, да бъде тя изкупувана в Созопол. На последната ми среща в с.Равна гора, хората се оплакаха, че няма кой да изкупува млякото и сиренето им.
- Казахте при Вашето представяне, че червената кметица Веска Караманова ще е Ваш основен опонент. Нали не сте забравил, че в тази община  Атака е първа политическа сила?
- Караманова е олицетворение на досегашното управление и всички лостове на властта са в нея. Аз изпитвам смущение, дори страх, когато влизам в общината, защото не влизам като в моя дом, където знам, че ще ми помогнат, влизам с нагласата да ми се накарат, да ме нахокат, но не и да ми обяснят. Знаете ли защо има толкова много незаконно строителство? Защото не се решават проблемите на хората. Аз ще настоявам за постоянно действаща работна група към отдела по архитектура и строителство. Не като сега главният архитект да има тука два работни дни в седмицата. И кога идва, кога не, никой не знае. Целият град е паметник на културата - една стена да бутна, ми трябва разрешение. Хората строят незаконно по тъмни доби, в почивни дни, за да не ги видят какво са открили в земята.
- Но дали местните имат нужда от това, което искате да им дадете - законност и ред? В Приморско кметът Димитър Димитров ще получи доверие за четвърти мандат, защото не отказва на никого да го уреди - всеки от местните е получил по нещо, с което му е задължен.
- Винаги може да се намери решение, което да удовлетвори и двете страни. Пример - ако на човекът се обясни, че това, което е открито при изкопа му, може да се реставрира и ще вдигне цената на имота му, защото чужденците  сами ще идват при него да го гледат, той няма посред нощ да събаря това, на което се е натъкнал и да му излее бетона, за да го заличи. Погледнете Несебър - от всяко парче камък там са възстановили цял град.
- Несебър е възстановяван по друго време, когато държавата имаше друго отношение към културата.
- Защо да не го направим ние сега?!. Има такъв човек в Созопол, казва се Кирил Арнаутски, той възстановява цяла крепостната стена сам и не взима парите за себе си, влага ги за града ни. Ще се срещна с него, да го поздравя! 
- Премахването на уседналостта за този вот има ли отношение към новорегистрираните жители тук като сезонни работници?
- Самият аз не съм наясно, имах разговори с мои познати депутати, които казват, че не са разбрали какво са гласували. Проблемът със сезонните работници стои и много созополчани споделят: каква община сме ние, след като  3 500 човека извън пределите ни ще гласуват и ще определят кой ще е кмет и мнозинство в Общинския съвет. От около 11 хил. избиратели, разбрах, че  3 500 са били регистрирани с тази цел. Те са активирани да гласуват за определения кандидат. Разбира се, нямам предвид само за Караманова, по всяка вероятност има и за Панайот Рейзи.
- Ще кажете ли какво е имотното ви състояние?
- Работата ми ме задължаваше всяка  година да подавам имотна декларация. Не съм богат, живея нормално. Досега винаги  съм бил на заплата в МВР. През последните години, когато работих в "Бритиш америкън табако" повдигнах малко жизнения си стандарт. Имам постоянен доход от къщата ми в Стария град, към нея е ресторантът "Св.Никола", има два магазина, притежавам апартамент от 100 кв.м в София и автомобил "Ситроен берлинго", съпругата ми Валерия кара "поло". Децата ни са големи, синът ни Никола е на 30 г.  и работи от една година като митничар, но да не си помислите, че приходите му са кой знае какви . Дъщеря ми се казва Екатерина, на 21 г.
- Съпругата ви живее в София. Как ще принудите една столичанка да  се установи постоянно в скучния Созопол, когато не е лято?
- От есента ние се прибираме за постоянно тука. Тя си тръгна наскоро, беше два месеца, за да подготвя обектите за сезона. Аз съм го решил за себе си да се върна. Жена ми работи като инженер-проектант в държавно учреждение към БТК и не е много лесно да напусне веднага.  Тя иска да живее в Созопол повече от мен. Магазините вместо да ги давам под наем, тя ще ги управлява. Освен това  създава много по-бързо от мене приятелства и контакти.
- Кой Ви покани да се кандидатирате? Говори се, че лично Бойко Борисов е гарантирал за Вас.
- Работили сме с Бойко 7 години по линия на контрабандните канали,  по линия на службата, която извършваше проучванията и издаваше  разрешенията за достъп до класифицираната информация, в която бях. Работил съм с него по линия на НАТО  и Сикрет сървиз. По всяка вероятност съм оставил добро впечатление у него, но дали е гарантира лично, това не е коментирано пред мене. Така или иначе имам подкрепата му.
- Към настоящия момент свързан ли сте по някакъв начин с МВР? Грубо казано работите ли за МВР.
- Не, но съм служил в това министерство 22 г. и винаги съм готов да предоставя помощ. Най-малкото като кмет ще зная как да работя с органите на реда, да имам представа кой и кога е на наша територия, да дам спокойствие и сигурност.
- Кметът на Царево Петко Арнаудов не знае кои са хората, които са построили басейни и вили върху скалите и пясъка по брега, заградили са парчета от плажовата ивица за частни цели. А в медиите видяхме имотчетата от този род на Белослава, Жени Живкова.
- Един кмет е длъжен да знае какво става в неговата община и ако не знае, той е кмет някъде другаде и на нещо друго. Все едно да не зная кой влиза в къщата ми, кой е наемателят ми. Това е абсурд!
- Една от основните причини тук Атака да стане първа политичека сила, е отвращението на хората към апетитите на ДПС. Говори се, че Созопол се е превърнал в Мека за инвестициите на Догановите обръчи от фирми. Носят се легенди за собственика и за вложените милиони в мегакомплекса "Санта Марина". Вие какво ще направите, за да преориентирате избирателя към вас?
- Чувам много приказки, които бих желал да проверя. Нямам данни, говори се че определени комплекси са техни - на ДПС  и на приближени до Доган фирми. Хората са настръхнали, чувам че имало вариант в комплекса, чието име вие споменахте да се вдига джамия. Но един кмет, избран с листата на ГЕРБ, както и едно правителство на ГЕРБ след две години, защото неминуемо вървим натам, ще промени нещата. Защото само така ще можем реално да се противопоставим на ДПС. 



Прочетено: 2675 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пътна помощ В очакване на жертвата За Майсторите!!!!!!! Родното небе Есен в Париж от Бутик Машините на Леонардо Изпращане... прозорци в хале Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Паметник на незнайния войн полети и пристани 01 Бодил край Ясна поляна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development