Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ПМГ "Н. Обрешков" завоюва световни медали



Ключови думи:
25 Август 2007, Събота


Автор: Калина Петрова
Източник: вестник Фактор



Бургазлийчетата представиха достойно родината си, не само на математическите тестове, но и с оригиналното си изпълнение на българска ръченица

За пореден път възпитаниците на ПМГ "Никола Обрешков" доказаха, че са едни от най-добрите математици не само у нас, но и в света. 8 ученици от гимназията  се завърнаха от престижно международно състезание в Хонг Конг с 7 медала. Деветокласниците  Диляна Минчева, Ани Иванова, Евгени Иванов и Драгомир Кичев и шестокласниците Галина Кирчева, Тодор Марков, Станислав Асенов и Дончо Пенев представляваха България и се  състезаваха с още 77 отбора от 21 държави. На международното съзтезание "International Youth Mathematics Contest 2007"   взеха участиe над 300 деца от цял свят. Бургаските математици заедно с връстниците си от София, Димитровград и Шумен  представяха България. Деветокласницитe се състезаваха със своите връстници от цял свят в  състезанието "AITMO", където  се представиха успешно както в индивидуалното решаване на задачите, така и в отборното класиране. Сребърен медал в тази възрастова група завоюва Диляна Минчева, а бронзовите медали спечелиха съучениците й Ани Иванова, Евгени Иванов и Драгомир Кичев.  За състезанието в Хонг Конг  бяха прецизно подготвени от преподавателката си Ваня Стоянова. В състезанието "HEMIC" отборът на шестокласниците с  ръководител Йовка Николова спечелиха 3 медала. Бронз беше присъден на Галина Кирчева, Тодор Марков  и  Станислав Асенов, а Дончо Пенев беше отличен със специална грамота за много добро представяне .
Това е първо участие на бургаската ПМГ на това престижно международно състезание, а представянето е повече от отлично.  В един от  кръговете на конкурса нашите деца  трябваше  да се доказват  на нещо съвсем различно и непознато им от образователната система в България.  Те решаваха задачите отборно, в екип,  което като метод и начин на изпитване не се практикува у нас.
За перфектното си представяне бургаските ученици положиха максимални усилия и подготовка.  Те решаваха задачи с учителите си  Ваня Стоянова и Йовка Николова ежедневно. За да могат да преодолеят часовата разлика, / в Хонг Хонг е 5 часа напред/, ученици и учители  се събираха след полунощ в училищните стаи и решаваха задачи от 2 до 7 часа в първите часове на деня.
"Учениците показаха не само знания и талант, но и усърдие и отговорност", споделят учителите на децата. . За да представят по най-добрия начин родината си, децата освен че решаваха задачи в малките часове на деня, но и ходиха на уроци по народни танци.  С новите си сценични умения бургаските математици обраха овациите на  Празничната вечер, в която участниците в  състезанието представяха и традициите на родината си . Нашите математици , подготвяни от хореографа Бойчо Янев от ДНА представиха с ефектно изпълнение тракийска ръченица  с елементи на  джиновско хоро. За перфектното изпълнение естествено послужиха и народните носии, които децата си носеха от Бургас в Хонг Конг.
Бургаските медалисти успяха да заминат за Хонг Конг и благодарение на  една единствена частна фирма, която прояви гражданско съзнание и доказа с финансова подкрепа, че вярва в способностите и знанията на децата. На последната си сесия Общинския съвет реши да бъдат отпуснати 30 000 лв., сума с която да се покрият разходите за състезанието на отбора.
А математиците на ПМГ "Н. Обрешков"  наистина   заслужават да бъдат подкрепяни. Възпитаниците на гимназията са носители на не едно и две национални и международни отличия. Това лято Стоян Ефтимов, Калоян Зайков,  Росина Славова и Вероника Радулова с преподавателите си Динко Раднев, Йовка Николова и Гергана Николова се  завърнаха от 11-то световното първенство "По Льонг Кук"  в Хонг Конг за деца до 13,5 години, еквивалент на международна олимпиада  по математика за ученици до 20 години с медали.
ПМГ "Н. Обрешков" е едно от най-елитните училища в страната и възпитаниците му непрекъснато го доказват не само на републикански състезания, но и на международни олимпиади. 
Надяваме се, че бургаската общественост и представителите на бизнеса ще осъзнаят, че в Бургас има много таланти, които имат нужда от помощ и подкрепа за да представят достойно България в подобни изяви, апелираха родители на бургаските медалисти



Прочетено: 2564 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Парк в Бургас, Младежки дом Ирис Фен Созополски къщи Люцерна Бургас ГРОБИЩЕН ПАРК Флора -Бургас-2009.JPG паметникът на Руската армия Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development