Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Царево чакат яхта от Маями



11 Август 2007, Събота


Източник: вестник Фактор

Пенсиониран университетски преподавател прекосява Атлантика за три месеца

Яхтата на мореплавателя Дачо Дачев “Jemini dreem" ще акостира  тази събота в Царево. Той ще бъде тържествено посрещнат на кея.Мореплавателят е тръгнал на 30 април  от пристанището в Маями, САЩ  с яхта модел “Хънтър", преди ден  Дачев  е пристигнал в Истанбул. Той  е прекосил Атлантическия океан, като през трите месеца, през които е плавал с яхтата си, е спирал само на три места в океана. Около  8 дни яхтата му е стояла на Бермудските острови , където е спрял поради изключително тежките климатични условия, в очакване на по-добро време. На същото място, по същото време, 5 яхти чупят мачти, а шестата потъва. Втората спирка  по пътя за България е била на  Азорските острови  и след това на Гибралтар. През трите месеца на яхтата основно се е хранел с консервите, които носел от Маями. По информация на спътниците му доста е отслабнал. При предишното си плаване в океана Дачев е отслабнал с 20 кг.
Дачо Дачев е носител на наградата “Кор-кароли" и е първият носител на наградата “Св. Никола", учредена от Яхтклуб порт Бургас, две поредни години. Той е 64 -годишен, пенсионер, инженер - химик по професия,от 1972 г. постоянно живее в Царево. Преподавал е в Техникума по индустриална химия , а по-късно и на студенти в ВХТИ -София. От дете се занимава с ветроходство, бил е състезател на каяк, участвал е в републикански състезания, откъдето има награди. Той е и първият, който започва да произвежда у нас уиндсърфове от стъклопласт. През 1996 г. е единственият участник от Източна Европа в състезанието “Europe one star", което стартира от Плимут, Англия с крайна цел Ню порт, САЩ , с “9 метров картър" и от четирите пристигнали яхти в неговия клас се класира трети.
Дачо Дачев прекосява океана за трети път. “Той отиде до САЩ не само за да си купи яхтата, меракът му беше да мине с нея океана на връщане", сподели съпругата му Вера Дачева , която е в непрекъсната връзка с него. “Jemini dreem"е фабрична американска яхта, дълга 10,80 м. С помощта на посолството ни в САЩ и с личното съдействие на българския консул там яхтата на Дачев е получила временен акт за националност и плава под български флаг. На Царевското пристанище Дачев ще пристигне с двама млади ветроходци, които преди седмица са се качили на яхтата му от гръцките острови Авиа. От Маями до Гибралтар той е пътувал с Красимир Лирков, също яхтсмен и близък негов приятел.


Прочетено: 2757 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Почистваща фирма Варна Светла МАРИНА КЕИП Странджа, старите дървета -1- централна градска тоалетна КАРФУР Кукерландия 2011, Ямбол Созопол Underground строителство
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development