Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Царево чакат яхта от Маями



11 Август 2007, Събота


Източник: вестник Фактор

Пенсиониран университетски преподавател прекосява Атлантика за три месеца

Яхтата на мореплавателя Дачо Дачев “Jemini dreem" ще акостира  тази събота в Царево. Той ще бъде тържествено посрещнат на кея.Мореплавателят е тръгнал на 30 април  от пристанището в Маями, САЩ  с яхта модел “Хънтър", преди ден  Дачев  е пристигнал в Истанбул. Той  е прекосил Атлантическия океан, като през трите месеца, през които е плавал с яхтата си, е спирал само на три места в океана. Около  8 дни яхтата му е стояла на Бермудските острови , където е спрял поради изключително тежките климатични условия, в очакване на по-добро време. На същото място, по същото време, 5 яхти чупят мачти, а шестата потъва. Втората спирка  по пътя за България е била на  Азорските острови  и след това на Гибралтар. През трите месеца на яхтата основно се е хранел с консервите, които носел от Маями. По информация на спътниците му доста е отслабнал. При предишното си плаване в океана Дачев е отслабнал с 20 кг.
Дачо Дачев е носител на наградата “Кор-кароли" и е първият носител на наградата “Св. Никола", учредена от Яхтклуб порт Бургас, две поредни години. Той е 64 -годишен, пенсионер, инженер - химик по професия,от 1972 г. постоянно живее в Царево. Преподавал е в Техникума по индустриална химия , а по-късно и на студенти в ВХТИ -София. От дете се занимава с ветроходство, бил е състезател на каяк, участвал е в републикански състезания, откъдето има награди. Той е и първият, който започва да произвежда у нас уиндсърфове от стъклопласт. През 1996 г. е единственият участник от Източна Европа в състезанието “Europe one star", което стартира от Плимут, Англия с крайна цел Ню порт, САЩ , с “9 метров картър" и от четирите пристигнали яхти в неговия клас се класира трети.
Дачо Дачев прекосява океана за трети път. “Той отиде до САЩ не само за да си купи яхтата, меракът му беше да мине с нея океана на връщане", сподели съпругата му Вера Дачева , която е в непрекъсната връзка с него. “Jemini dreem"е фабрична американска яхта, дълга 10,80 м. С помощта на посолството ни в САЩ и с личното съдействие на българския консул там яхтата на Дачев е получила временен акт за националност и плава под български флаг. На Царевското пристанище Дачев ще пристигне с двама млади ветроходци, които преди седмица са се качили на яхтата му от гръцките острови Авиа. От Маями до Гибралтар той е пътувал с Красимир Лирков, също яхтсмен и близък негов приятел.


Прочетено: 2739 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкур глазами зрителя pepi хотел приморец мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка жажда за светлина хотел приморец парапетът до Поглед към Бургас през залива братска дялба Хамали Грийн – Пренос и Транспорт СУЕТНОС
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development