Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Манев ще ходи при Гагаузов за петролопровода



Ключови думи:
07 Август 2007, Вторник


Автор: Иван Трифонов и Силвия Шатърова
Източник: вестник Фактор

Партията СЕК, чийто водач е той, получи регистрация и вече почва подредба на листите за съветници и кметове

Общинският съветник Георги Манев ще се срещне с министъра на регионалното развитие във вторник по темата за петролопровода Бургас- Александруполис. От МРРБ- министъра ще бъде поискана информация за самия проект, както и гарантиране на финансови ползи за общината от реализацията на петролопровода.
Ще се иска цялостна информация, с която разполагат министерствата и какви  са гаранциите  срещу евентуалните екологични щети. Той ще лобира за приемането на проекти, за които община Бургас кандидатства.
Наши фирми да бъдат подизпълнители на проекта, е другото важно искане   от държавата.
"Ще поискаме конкретни финансови ангажименти за  инфраструктурни проекти в Бургас", заяви вчера Георги Манев.
 В същия ден пък е срещата на съветника Бенчо Бенчев с екологичния министър. Това са част от задачите, с които са натоварени петима народни избраници от местния парламент, избрани в комисия на последната сесия миналия петък, тя ще бъде председателствана от Георги Дракалиев, членове са Георги Манев, Тодор Стамболиев, Христо Кръстев, Бенчо Бенчев и зам.-кмета Венелин Тодоров като представител на общинската администрация 
Георги Манев беше вносителят на мотивирана докладна за отмяна на решението за референдум за претролопровода и после предложи да бъде избрана комисия, която да настоява пред държавните институции за екологични гараници и финансови ползи за общината. "Ще настояваме най-голям процент от таксите  от транзитирането на нефта да остават в Бургас", заявиха в четвъртък четиримата представители на Общинския съвет.
Комисията е планувала посещение на Александруполис, където да се запознае с начина, по който гръцката страна е успяла да отвоюва финансова полза за самата община. Ще бъдат поканнени руски и холандски експерти, които да разяснят риска за Бургас от такъв петролопровод.
Междувременно политическа партия  "Средна европейска класа", чийто водач е той, получи регистрация в Софийския градски съд и започна предизборна кампания.
Въпреки опасенията, че управляващото мнозинство в парламента ще опита да осуети участието на нововъзникналите политически формации в местния вот, тази регистрация е второто доказателство, че натиск върху съдебната система няма да има. Първото доказателство дойде от несебърската партия "Дела", чието учредително събрание беше през януари, а легитимацията по закон получи през юни.
 "Имаме в Бургас единствената национална партия, чието седалище и официален адрес са на ул."Шейново"24. Това е голям пробив в закостенялата политическа система. Това, че преди броени дни излезе тази регистрация, показва, че управляващите проявиха мъжество и не дръзнаха с натиск да газят конституционните ни права като нова организация. Аз имах притеснения, които на практика се оказаха напразни", каза Манев. 
Листи за съветници СЕК ще има в Бургас, София, Варна, Стара Загора, Несебър, Поморие и Созопол. Със сигурност ще бъде издигнат и кандидат за кмет на Черноморец. По неофициални данни това ще е красивата общественичка и защитничка на туризма Диана Колчева. В момента тя е общинска съветничка в Созопол и има опит в управленските дела.
"Обстановката в страната е динамична и не можем да кажем днес дали ще имаме собствени кандидати за кметове в посочените по-горе общини. Ние сме млада организация и за пръв път се пробваме в избори, затова най-вероятно ще подкрепяме по места кандидатите, които са ярко изразени като личности и предлагат стойностна програма", заяви Манев. В Бургас към настоящия момент нагласата на Изпълкома на СЕК била да се даде рамо на Димитър Николов от ГЕРБ. Засега това било единодушното лично мнение на всеки от членовете, но все още нямало прието официално решение.
"Много от идеите ни се преплитат с идеите на ГЕРБ, начините за отстояване също, но това не значи, че трябва да ни възприемат като свързани с тях, защото ние си имаме наша политика, собствен път и собствени механизми за постигане на властова реализация", заключи националният лидер Манев.  

-Г-н Манев, защо входирахте докладната записка за отмяна на референдума? Предизвикахте смут в редиците на опозицията, с която гласувахте само месец по-рано.
-Искам да се мотивирам още веднъж затова мое решение - гласуваният на извънредната сесия  референдум  е незаконосъобразен, повтарям го още веднъж. По закон, за да се проведе той са нужни три условия - дата, начин на  финансиране и решение с 26 гласа квалифицирано мнозинство.
С докладната записка,  която внесох исках да предизвикам действия по целесъобразност.
Първите две точки в моята докладна записка от последната сесия са доста интересни, но някои популистки организации, които злоупотребяват с тази тема не обърнаха внимание, те просто ги прескочиха без да останат в съзнанието на бургазлии и не бяха разбрани от опозицията. Нямам нищо против референдум, лично аз, но той е свързан с три изисквания по закон.
Според предложенията Общинският съвет трябва да сключи споразумение с правителството за гарантиране на финансови ползи за гражданите на Бургас преди започване на реализирането на проекта. По моя идея гласувахме споразумението с правителството да включва конкретни ангажименти, свързани с инвестиции в инфраструктурни проекти и екологията на града. Мнозина от т.нар. опозиционно мнозинство са скептични и виждате, че дясното пространство продължава да води политическа пропаганда и да експлоатират един въпрос, която в момента е тема на международни отношения.
-Какво е успя да направи контактната група до момента ?
-  Вече е предвидена моя среща с министъра на регионалното развитие във вторник в 9 часа. За три дни успяхме да уговорим срещата, такава ще има и моят колега Бенчо Бенчев, но с министъра на екологията. Това още веднъж потвърждава моята теза, че едно незаконосъобразно решение е добре да се превърне в целесъобразно действие. Ние сме хора, които рабтим за Бургас, независимо към коя политическа принадлежност или екип сме. Болно ми е, че точно колегите от десницата не ме разбраха и се наложи  да седна на една маса с хора  от БСП и други политически формации, в което, разбира се няма нищо лошо. Идеята е да намерим общ формат и  да извоюваме нещо за Бургас.



Прочетено: 1926 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 Лувъра, Париж - от Бутик Малката Алекс ФОН Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Семейство на плажа Конкурс прическа Бургас 2009 бял минзухар Конкурс прическа Бургас 2009 Инкубатори за люпене на яйца улична картина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development