Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ексобластният управител се връща в политиката



Ключови думи:
07 Август 2007, Вторник


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор



Няма да ме видите кандидат за кмет, очаква ме сериозна работа за каузата на партия "Бургас", казва настоящият адвокат Иван Витанов

- Господин Витанов, две години, след като си тръгнахте от Областна управа, избягвахте светлината на прожекторите, изведнъж Ви видяхме сред учредителите на партия "Бургас". Липсваше ли  обществената и политическа ангажираност? 
-  Адвокатската ми работа е свързана предимно с консултантска дейност в областта на административното право, т.е. това, което беше предмет на работата ми в областната администрация. Макар, че не работя със случайни клиенти, признавам, че много ми липсва атмосферата в Областната управа, защото вложих, мисля, и професионализъм, и сърце. Целият ми екип беше много добър, макар че го заварих и нямах възможност сам да го подбера.  Сега продължавам да работя с двете ми заместнички Фани Семерджиева и Светослава Наумова.
-  Подозирам, че ще видим Семерджиева и Наумова до вас в редовете на партия "Бургас".
-  Трудно ми е да кажа отсега, нашите отношения не са на политическа основа към настоящия момент и не съм правил опити да ги приобщя като членовете и  на партията.
-  Появата в ръководния орган като отговарящ за най-важната част - политическата, беше изненадващо дори и за съпартнийците Ви.
-  Ако се върнем назад и си припомним основните акценти в онова,  което искахме да постигнем за общината, при условие, че кампанията ми приключи успешно като кандидат за кмет, смятам, че за никого не бива да е чудна появата ми в партия "Бургас". Тогава съм смятал, че много от нещата са важни и осъществими и сега ги видях като основа на партия "Бургас". Две години действително бях изцяло дистанциран от обществения и политически живот, но това беше умишлено - за да направя своята равносметка какво точно искам, къде съм и към какво се стремя.
-  Усещам, че заетостта в общест
вено-политически план, Ви е липсвала през тези две години. Към какво се стремите сега - вие сте зам.-председател на тази партия по политическите въпроси. Ще ви задоволи ли статуса на общински съветник?
-  Докато бях областен управител моята амбиция беше да  реализирам в бъдеще потенциала, който натрупах на експертно ниво. Сегашният ми ангажимент  е изцяло на политическа основа и не зависи само от мен дали ще е приобщаване към общинския съвет или не. Основна причина да приема членството беше личната покана на Ваклин Стойновски. Пък и вие помните, че още в края на 2003- г.  докъм средата на 2004-а, аз самият бях много близко до идеята за създаване на нова партия. Видях в  лицето на Ваклин целеустремен и последователен човек, който е тръгнал да реализира идеята и затова се появих сега, в този политически момент.
-  Виждаме много членове на НДСВ в партия "Бургас". Вие ли ги поведохте, заприлича на преливане на царските хора към Стойновски?
-  С никого от тях не съм имал близки контакти и това си е тяхно решение. Не зная как изглежда отстрани, самият аз, повтарям, бях поканен и никак не ми  звучи приемливо да поведа хора със себе си по лична преценка.
- "Планът Витанов за Бургас" - гръбнакът на Вашата кампания за кмет през 2003-а в сила ли е още? Предоставихте ли го на новите си съидейници?
-  Тази програма с конкретни стъпки в не малка степен залегна в работата на  много институции, на общинския съвет също, реализирани са конкретни точки от него. Аз не претендирам за авторство. Сега ми се иска да говоря за плана на партия "Бургас". Защото аз винаги съм акцентирал върху Бургас и проблемите на Бургас. И тук му е мястото да кажа, че третият мандат на Йоан Костадинов е по-успешен от втория. Като се дава оценка на свършеното не бива да се пренебрегва добрата му комуникация с общинските съветници, работата му в комисиите на Общинския съвет. Да, аз бях претендент за кметския пост през 2003-а, но ще е тесногръдо, ако не отчета, че той си изпълняваше добре функциите през този мандат. И мисля, че няма да има проблем да спечели четвърти. Защото в този му екип има млади хора, които направиха доста полезни неща. 
-  Излиза, че няма вариант да Ви видим като кандидат за кмет отново лице в лице срещу Йоан Костадинов?
-  Категорично няма да ме видите. Макар, че аз не съм поставял условия, когато постъпих в партията, но дадох ясно да се разбере, че мое  участие в надпревара за кмет е изключено. И никаква подобна роля няма да изиграя. Искам с политически средства да  опитаме да постигнем промяна.
-  В състава на Общинския съвет само или и с нов кмет?
-  В управлението на общината като цяло.
-  Напуснахте ли НДСВ?
-  Да. Общият ми път с НДСВ  приключи преди повече от  две години, когато започнаха да се редят листите с кандидатите за парламента. Дадоха ми да разбера, че не разчитат на мен и това беше първият знак. Не беше разочарование. Просто си дадох ясна сметка, че е несъвместимо с моето лично достойнство да търся друго развитие на нещата при тези ясни знаци. Продължилите вътре в НДСВ процеси го доказаха през тези две години, макар че някой дори твърдеше, че съм бил член на Политическия съвет, аз самият и до днес да не съм разбрал. Не търсих с никого контакт, но и те не потърсиха с мен. Въпреки всичко останах лоялен на тази партия през цялото време. До мига, в който не се включих в партия "Бургас".
-  За пробива ви като публична личност много направи Вашият личен приятел Мирослав Севлиевски. Сега изглежда го загърбвате, защото партия "Бургас" никак не стои близко до идеите и поведението на нововремци.
-  Продължавам да съм му приятел. И не съм го забравил, много съм му благодарен. Пък и не е изключено да установим контакти с Новото време, ако се вземе решение в нашата партия, на принципна основа.
-  Вие сте юрист и сигурно сте наясно, че почти сте без шансове да получите регистрация на партията до изборите, защото от днес съдът е в отпуск. Търсите ли резервен вариант - чужда регистрация, коалиция?
-  Няма такова нещо, съдебните заседания може и да не са интензивни, но съдът работи, не мисля че има опасност.
-  Разбрахме, че през септември се налага да правите презокеанско пътуване, каква е причината да отсъствате в разгара на кампанията?
-  Горд съм с постижението на сина ми Деян, който защити бакалавърска степен в Бремен, Германия и е приет да продължи магистратура в Станфорд, САЩ.
Действително се налага да пътувам, за да го придружа, но не за повече от 10 дни и за мен няма да е проблем да съчетая личните с обществените ангажименти.



Прочетено: 1978 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Декабрь 2017 года HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Залез Флора Бургас 2009 Международен Семинар на фризьорите София БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Графила 2009, Бургас информация    http: //boltmin. blogspot. com/ Бургас Цвят на череша с пчели бункер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development