Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нужна е по-голяма мащабност и нова енергия в управлението на Бургас



Ключови думи:
07 Август 2007, Вторник


Автор: Калин Георгиев
Източник: вестник Фактор

Инфраструктурата на града ни изостава значително, а предизборно чертаем грандпроект за канал между морето и Вая, казва бившият зам.-областен управител Георги Георгиев, който е сред водещите имена в регионалния бизнес

Сред управленския елит на Бургас Георги Георгиев се ползва с име на авторитетен бизнесмен, способен ръководител и човек с активна гражданска позиция. Завършил е висше икономическо образование в Киев.
Създател е и собственик на проспериращи фирми в сектора на търговията, туризма и селскостопанското производство. Фирми,  които произвеждат, гарантират заплати и доходи на работещите в тях,  плащат данъци и се развиват и разширяват непрестанно.
 Георги Георгиев е бил зам.-областен управител на Бургаска област и първият почетен консул на Украйна у нас. Има богат управленски опит и през годините осъществява разностранна общественополезна дейност, като проявява особено внимание и отзивчивост към проблемите на хората от сферата на образованието, културата и изкуството.
Женен е и има двама сина, завършващи Университета за национално и световно стопанство в София.

- Г-н Георгиев бургазлии Ви помнят като успешен зам.- областен управител и като човек, който направи не малко за нашия град Бургас. С какво сте ангажиран в момента?
- Мисля, че вече 18 години доказвам възможностите си да се справя с предизвикателствата на времето. Някога учих и мечтаех да управлявам голямо  промишлено предприятие. Мечтата ми се сбъдна, но по особен начин - след големите обществени промени започнах с малка частна фирма, която развих до солидно фамилно предприятие. Най-радостно за мен е, че в работата и управлението на фирмите ми се включи и младото поколение - моите синове, които уверено навлизат в дейността, като поемат голяма част от отговорностите на бизнеса. А кой баща не би желал синовете му да растат като честни и почтени хора, които да наследят и разширят постигнатото. Наскоро нашите фирми бяха приети в Сдружението на фамилния бизнес в България, където членуват изключително авторитетни, уважавани и известни имена на фамилии,а участието ни заедно с тях е чест за нас.
Новото в моята дейност е, че през последните три години отделям много сили и средства като инвестиции в един отрасъл, който е тежък и непопулярен у нас - селското стопанство, защото считам, че през следващите няколко години той ще бъде много перспективен. Убеден съм, че идва времето, когато от селското стопанство ще се прави наистина бизнес, а не социална дейност.
- Има ли в Бургас добър бизнес климат?
- Нашият град, както и цялата ни страна има добри дадености и предпоставки за развитие на бизнеса. Бургас е особено привилегирован в това отношение поради по-доброто си  географско разположение и концентрацията тук на множество производствени мощности от десетилетия насам. Но за да има бизнес трябва да има равни условия за всички и конкуренция. В това отношение местните и държавни власти са длъжници на бизнеса и то не от вчера, а в целия този дълъг преход.
- Предстоят местни избори. Каква според Вас е ролята на кмета за стимулиране на бизнеса?
 - Ако ми позволите, предварително ще уточня, че не съм и няма да бъда кандидат за кмет на община Бургас в предстоящите местни избори. Казвам това защото имаше Ваши колеги, които все от "достоверни" източници твърдяха обратното. А сега на въпроса Ви - както казваше Данчо Лечков - кметът ръководи "най-голямата фирма" в един град. Това е близо до истината, но не цялата. Споделям мнението, че бизнесът е дело на частната инициатива, а не на кмета. Той трябва да се занимава с реда и порядъка в града. Общината, както и държавата трябва да създават само условия и правила за развитие. Нека общината остави бизнеса на частните предприемачи и да се грижи за детски градини, за училища, в това число да строи нови, а не да продава съществуващите. Трябва да се строят спортни зали, спортни площадки за всички възрасти най-вече за децата, а не само кафенета, кръчми и дискотеки.
В нашия град инфраструктурата изостава значително.  В нея зеят множество рани. Ще дам само няколко примера - вече две десетилетия само се приказва за надлез над ж. п. линиите, който трябва да изведе движението от София на юг от град Бургас по околовръстното шосе, както и за друг надлез на кръстовището Созопол - Средец. Все приказки без последствия.
 За 220 хиляден град като Бургас  инвестиции от порядъка на 20 милиона лева е обидно оправдание за градските власти. Нужна е по-голяма мащабност и нова енергия в управлението. В последните дни се появиха нови идеи за още по-красиви "гранд"  проекти - как да свържем езерото "Вая"  с морето и колко красиво би било това. Предизборно звучи добре, но ако и през следващите 10-20 години само си приказваме като за предходните проекти и рисуваме отново картинки по-добре е да сложим точка.
- Кои бургаски перспективи трябва да се развиват и кои изостават?
- Бургас наистина трябва да бъде свързан все повече с морето не само във фестивалното заглавие. Вижте примера с яхтеното пристанище в Св. Влас - колко красота и престиж създаде на този млад град. А във вековен Бургас не само няма яхтено пристанище, но няма място, където майките с количките и децата да видят спокойно лодките, рибарите, корабите, морето. Пристанището е забранена зона. Това не е ли един от абсурдите на Бургас?! Същинска, безспорна бургаска перспектива за мен е свързването на града с морето и развитието му на север и на юг.
- Трябва ли хората от бизнеса да имат свое представителство в политиката и в коя партия виждате това представителство?
- Хората на бизнеса са част от обществото и безспорно те трябва да бъдат представени, както и всички други слоеве. Но и за тях важи правилото да бъдат представени от най-достойните сред тях. Това важи не само за бизнеса, а и за хората на труда, на изкуството и културата. Политическата система не е измислена нито от нас, нито от вчера. Безспорно чрез политическите партии най-добре се изразяват реални обществени интереси и потребности. Те дават възможност за най- ефективни форми на обществен контрол. Независимите кандидати са временно явление и използват временните нагласи и емоции на отделни хора и отделни прослойки. По този въпрос  напълно споделям разбиранията на ръководството на ГЕРБ.
- Бихте ли се включили по-активно в местната власт?
- Досега винаги, когато става дума за обществен ангажимент аз съм бил канен, а не  съм се натрапвал. Но и не от всяка политическа сила бих приел покана за каквото и да е участие. Бих помогнал за издигане авторитета и успеха на партия ГЕРБ.



Прочетено: 2133 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз Конкурс прическа Бургас 2009 Хозяин причала Пристанище Приморско pepita ПЕПИ През поколение Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик Мой хороший знакомый из Бургаса Община Бургас Лалета от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development