Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нужна е по-голяма мащабност и нова енергия в управлението на Бургас



Ключови думи:
07 Август 2007, Вторник


Автор: Калин Георгиев
Източник: вестник Фактор

Инфраструктурата на града ни изостава значително, а предизборно чертаем грандпроект за канал между морето и Вая, казва бившият зам.-областен управител Георги Георгиев, който е сред водещите имена в регионалния бизнес

Сред управленския елит на Бургас Георги Георгиев се ползва с име на авторитетен бизнесмен, способен ръководител и човек с активна гражданска позиция. Завършил е висше икономическо образование в Киев.
Създател е и собственик на проспериращи фирми в сектора на търговията, туризма и селскостопанското производство. Фирми,  които произвеждат, гарантират заплати и доходи на работещите в тях,  плащат данъци и се развиват и разширяват непрестанно.
 Георги Георгиев е бил зам.-областен управител на Бургаска област и първият почетен консул на Украйна у нас. Има богат управленски опит и през годините осъществява разностранна общественополезна дейност, като проявява особено внимание и отзивчивост към проблемите на хората от сферата на образованието, културата и изкуството.
Женен е и има двама сина, завършващи Университета за национално и световно стопанство в София.

- Г-н Георгиев бургазлии Ви помнят като успешен зам.- областен управител и като човек, който направи не малко за нашия град Бургас. С какво сте ангажиран в момента?
- Мисля, че вече 18 години доказвам възможностите си да се справя с предизвикателствата на времето. Някога учих и мечтаех да управлявам голямо  промишлено предприятие. Мечтата ми се сбъдна, но по особен начин - след големите обществени промени започнах с малка частна фирма, която развих до солидно фамилно предприятие. Най-радостно за мен е, че в работата и управлението на фирмите ми се включи и младото поколение - моите синове, които уверено навлизат в дейността, като поемат голяма част от отговорностите на бизнеса. А кой баща не би желал синовете му да растат като честни и почтени хора, които да наследят и разширят постигнатото. Наскоро нашите фирми бяха приети в Сдружението на фамилния бизнес в България, където членуват изключително авторитетни, уважавани и известни имена на фамилии,а участието ни заедно с тях е чест за нас.
Новото в моята дейност е, че през последните три години отделям много сили и средства като инвестиции в един отрасъл, който е тежък и непопулярен у нас - селското стопанство, защото считам, че през следващите няколко години той ще бъде много перспективен. Убеден съм, че идва времето, когато от селското стопанство ще се прави наистина бизнес, а не социална дейност.
- Има ли в Бургас добър бизнес климат?
- Нашият град, както и цялата ни страна има добри дадености и предпоставки за развитие на бизнеса. Бургас е особено привилегирован в това отношение поради по-доброто си  географско разположение и концентрацията тук на множество производствени мощности от десетилетия насам. Но за да има бизнес трябва да има равни условия за всички и конкуренция. В това отношение местните и държавни власти са длъжници на бизнеса и то не от вчера, а в целия този дълъг преход.
- Предстоят местни избори. Каква според Вас е ролята на кмета за стимулиране на бизнеса?
 - Ако ми позволите, предварително ще уточня, че не съм и няма да бъда кандидат за кмет на община Бургас в предстоящите местни избори. Казвам това защото имаше Ваши колеги, които все от "достоверни" източници твърдяха обратното. А сега на въпроса Ви - както казваше Данчо Лечков - кметът ръководи "най-голямата фирма" в един град. Това е близо до истината, но не цялата. Споделям мнението, че бизнесът е дело на частната инициатива, а не на кмета. Той трябва да се занимава с реда и порядъка в града. Общината, както и държавата трябва да създават само условия и правила за развитие. Нека общината остави бизнеса на частните предприемачи и да се грижи за детски градини, за училища, в това число да строи нови, а не да продава съществуващите. Трябва да се строят спортни зали, спортни площадки за всички възрасти най-вече за децата, а не само кафенета, кръчми и дискотеки.
В нашия град инфраструктурата изостава значително.  В нея зеят множество рани. Ще дам само няколко примера - вече две десетилетия само се приказва за надлез над ж. п. линиите, който трябва да изведе движението от София на юг от град Бургас по околовръстното шосе, както и за друг надлез на кръстовището Созопол - Средец. Все приказки без последствия.
 За 220 хиляден град като Бургас  инвестиции от порядъка на 20 милиона лева е обидно оправдание за градските власти. Нужна е по-голяма мащабност и нова енергия в управлението. В последните дни се появиха нови идеи за още по-красиви "гранд"  проекти - как да свържем езерото "Вая"  с морето и колко красиво би било това. Предизборно звучи добре, но ако и през следващите 10-20 години само си приказваме като за предходните проекти и рисуваме отново картинки по-добре е да сложим точка.
- Кои бургаски перспективи трябва да се развиват и кои изостават?
- Бургас наистина трябва да бъде свързан все повече с морето не само във фестивалното заглавие. Вижте примера с яхтеното пристанище в Св. Влас - колко красота и престиж създаде на този млад град. А във вековен Бургас не само няма яхтено пристанище, но няма място, където майките с количките и децата да видят спокойно лодките, рибарите, корабите, морето. Пристанището е забранена зона. Това не е ли един от абсурдите на Бургас?! Същинска, безспорна бургаска перспектива за мен е свързването на града с морето и развитието му на север и на юг.
- Трябва ли хората от бизнеса да имат свое представителство в политиката и в коя партия виждате това представителство?
- Хората на бизнеса са част от обществото и безспорно те трябва да бъдат представени, както и всички други слоеве. Но и за тях важи правилото да бъдат представени от най-достойните сред тях. Това важи не само за бизнеса, а и за хората на труда, на изкуството и културата. Политическата система не е измислена нито от нас, нито от вчера. Безспорно чрез политическите партии най-добре се изразяват реални обществени интереси и потребности. Те дават възможност за най- ефективни форми на обществен контрол. Независимите кандидати са временно явление и използват временните нагласи и емоции на отделни хора и отделни прослойки. По този въпрос  напълно споделям разбиранията на ръководството на ГЕРБ.
- Бихте ли се включили по-активно в местната власт?
- Досега винаги, когато става дума за обществен ангажимент аз съм бил канен, а не  съм се натрапвал. Но и не от всяка политическа сила бих приел покана за каквото и да е участие. Бих помогнал за издигане авторитета и успеха на партия ГЕРБ.



Прочетено: 2129 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кафе Карамел АЗ ПЕПИ горноезеровски циганин Театър за драма. опера и балет, Бургас Синята пеперудка Жреци на музите 2009 самолет Водна топка Wall! Странджа през есента Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 Цветя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development