Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Роми в Хаинбоаз: Сечем законно, булка!



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

В Прохода на републиката багерите след половин век смениха бригадирите

Ремонтът на Хаинбоаз се финансира от държавата с 19,4 млн. евро. Работите трябва да приключат до 24 месеца. Ще се изправят завои, а в някои участъци пътят ще стане трилентов



От Здравка Маслянкова

"Добър ден, мадам, къде ви е пропускът? Тук не може без бележка, взривяват, опасно е, има камъни по пътя". С тези думи ни посреща як мъж в светлоотразителна жилетка и сини слънчеви очила на бариерата до ТИР-паркинга преди великотърновското село Въглевци. Чинно обясняваме, че нямаме пропуск и сме журналисти, тръгнали да видим как вървят ремонтите по Хаинбоаз. За отрицателно време сме осведомени какво се прави по пътя, коя фирма къде работи, къде се изсичат горите, кога ще се взривяват скали.

Рашид Каров е един от двамата дежурни на бариерата, през която се пропускат автомобилите за Прохода на републиката. На 16 май сложиха бариерата и застъпих, дежурим по 24 часа и се сменяме с колегата. В началото ми гръмна главата да се разправям с тираджиите. Обаче аз знам три езика, разбирам турците и румънците какво си говорят и номерата им не минават. Директно им обръщам палката и ги връщам да си ходят през Шипка, обяснява Рашид. През това време откъм Търново се задава джип и спира на бариерата. Чувам същия въпрос, който посрещна и екипа ни. Пътниците са изрядни. Оказва се, че са от земеделската служба, която заедно със сливенската "Биндер" за две години трябва да ремонтират 23- километровата отсечка от северната страна на Хаинбоаз. Докато си говорим с Рашид, през бариерата минават кръчмари за Предела, възрастни семейства с имоти в околностите на прохода, едни с пропуски, други без. Но всички бяха предупредени, че ще се взривяват скали.

Скоро гърмяха скалата след Войнежа, където преди години при тежка катастрофа загинаха няколко депутатки. По цялото трасе се взривяват 1 млн. куб. м скална маса,за да се разшири проходът и да се изправят завоите. Досега сливналиите гърмяха три пъти, от нашата страна още не са взривявали, разказва Рашид. През моята бариера преди няколко дена минаха два русенски тира с взрив, полицейски кордон ги ескортира, гордо продължава дежурният.

След няколко километра от бариерата вече осезаемо си личи, че ремонтът на Хаинбоаз върви с пълна пара. Багери копаят, а през няколко метра по пътя светят огньове от запалените вършини на изсечените дървета. Мъже с оранжеви шапки щъкат наоколо и наглеждат пламъците да не се прехвърлят върху боровата гора. Разчистени са някои от трасетата, с които пътят ще се изправи. Валяци трамбоват отсечките, камиони изхвърлят пръст и камъни, с които ще се повдигне новият път. На една от скалите сонда пробива дупките за взрива. Разбираме, че до няколко дена и там ще се гърми. Взривява се с амонит, чака се разрешението от полицията.

Продължаваме по пътя и от едната ни страна се изправят стройни купчини с нарязани дърва. До едно от сечищата

група роми и коне пълзят по баира.

Спираме, а мургавите се оказват разговорливи. Тарторът е Петър Катрев. Булка, ние сечем законно, бърза да се застрахова Петър. С цялата рода той сече няколко декара стръмна частна гора. „Чорбаджията е Вальо от Пчелище. Каза ни да ги насечем, да ги наредим и ще прати тирове да ги извозят. Плаща човекът, а ние сме безработни, що да не изкараме някой лев, правим го често", включва се в разговора синът на Петър Васил. На сечището има и едногодишно момченце. Детето е син на 20-годишната Радка. Младата жена търкаля дървета с мъжа си, а детето е оставила да спи на сянката в гората. За три дена 8-членната бригада с 4 дърворезачки и три коня е успяла да нареже и подреди 70 кубика дърва. Чорбаджията им е обещал по 10 лв. на кубик.

Няколко километра по-надолу отдясно на пътя виждаме земекопна техника и водопроводни тръби. Там работи бригада от "Водно строителство". Хората на инж. Трифон Колев местят трасето на главния водопровод от Вонеща вода за Килифарево. В изкопаните ровове се нареждат водостоци от стоманобетонни тръби. В тях ще положим 1543 м полиетиленови тръби. През тях водата ще минава под налягане 10 амтосфери, разказват работниците. Новото трасе на водопровода ще е готово до ноември догодина, уверява инж. Трифон Колев, технически ръководител на обекта. Поне 80 години не би трябвало да има аварии, тръбите са много качествени, работим с холандска техника, разказват работниците.

Разбираме, че по-надолу към Въглевци има ВиК авария. Стигаме дотам и виждаме машините на водоснабдителното дружество да копаят на мястото на спуканата етернитова тръба. До тях възрастна жена пустосва. Шести ден съм без вода. Тези камиони завиват тука и ни спукаха тръбите. В градината ми извират езера, всичкият ми зеленчук замина в блатото. Това не е бивало никога, в тази къща живея от 30 години, нарежда Тодорка Димова. Трай, жена, ще ти сменим тръбата и още 30 години няма да имаш проблеми, успокояват я от аварийната група на ВиК.

Вземаме си довиждане и тръгваме по обратния път. На бариерата Рашид пак ни спира. Как е, видя ли какво се работи, пита той. Ще стане път, един път, много ще е хубаво, трябва да го има този Хаинбоаз, пък шофьорите да внимават, изпраща ни Рашид.


Прочетено: 1976 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ жълто Фонтанът на площад Мебелна Фабрика ДИЕЗ Европейка хотел Spirit of Burgas HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Паметник на незнайния войн Pink For Sale газ 2 лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development