Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Отличници от Париж и Бремен подсилват СДС-Бургас



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Предпочитам да дойдат малко, но качествени млади хора, вместо тълпите клиентелисти, които се записват в другите партии, казва лидерът на сините Костадин Марков

Лидерът на СДС Костадин Марков



От Катя Касабова

Атанас Попов е на 27 години, завършил е Сорбоната, живее в Париж от 1991г., лингвист, владее перфектно френски и английски, превежда литературни текстове, работи като журналист, кореспондент е на "Парижки вести" - българското приложение на "Будилник" - изданието на българските емигранти в Лондон. В момента защитава магистратура по конституционно право в Париж.

"Станах член на СДС-Бургас преди седмица, родом съм от София, но тук се запознах с местното ръководство, което много ми допада - всички са неподправени и работят за чистата идея", мотивира се френският възпитаник, който е бургаски зет, а съпругата му Станислава скоро очаква дете. Още едно качествено попълнение в редиците на бургаската организация на сините има от последните дни. Той се казва Атанас Чепъков и е на 21 г., учи математика в Якобс унивърсити в Бремен. Отличник е на бургаската математическа гимназия.

"Завърших втори курс, в нашия университет ваканцията започва в края на май, върнах се у дома твърдо решен, че трябва да се запиша в СДС. Правя го заради себе си. Бях свикнал с живота си в Бургас, но след като от две години виждам как живеят хората в Германия, какъв ред има там, колко всичко е организирано и подредено, си казах, че трябва да допринеса и у нас нещата да се променят. Споделям     идеите на СДС и се отъждествявам с тях. Абсолютно никого от ръководството не позвах тук, просто реших да отида в централатата на СДС и да се запиша. Разбира се, периодът е труден, но ще го превъзмогнем, готов съм да помагам за местните избори", казва Атанас Чепъков.    

И двамата адаши смятат да основат клубове на СДС в Германия и Франция.

    "Тези две млади момчета ми дават надежда, че за СДС има перспектива и аз предпочитам точно такива като тях да идват и да ни помагат, отколкото тълпите клиентелисти, които     се записват в останалите партии", каза лидерът на СДС Костадин Марков.

Атанас Попов: Свалете ценза за уседналост

- Беше ли справедливо въвеждането на ценза за уседналост в последните избори за Европарламент?

- Цензът за уседналост работи против имиджа на България, особено за тези, които са в САЩ, те са с доста високо самочувствие, понеже повечето са успели. Но виждате, че не се ограничи електоратът на ДПС с тази мярка. Освен това - нека не се самозалъгваме - техният електорат се състои още и от помаци и роми. Затова нека управляващите да си зададат въпроса защо ромите гласуват за ДПС, дали е само заради 10-те лева, които им давали, защото като има данни за корупция и за заплащане, питам кой преследва организаторите.

- Какво ще предложите вместо уседна

лостта?

- Досега на местни избори в България не съм гласувал и мисля, че с тези нови правила не виждам как изобщо ще стане. Във Франция може да се гласува с пълномощно, но тук не може. И няма да мога да помогна с моя глас наесен. Затова ще работя за европейските и парламентарните избори. Ще активирам нещата, за да направя младежки клуб на СДС в Париж.     Познавам доста хора там. И доста     идеи имам. Говорил съм с Атанас Чобанов, който води Съюза на българите по света и Александър Градинаров - главният редактор на "Парижки вести", той често представлява "Будилник" и сега прави ново списание с редакция в Чикаго, ще се казва     "Ние". В Чикаго има независим български културен център, изцяло финансиран от емигранти, където Градинаров изнася лекции по покана на тамошната емиграция. Много е трудно вече да се направи емигрантска партия, сега трябват 10 хил. подписа, постоянно живеещи хора в България, много пари и на всичко отгоре     конституционни забрани, които ни налагат, с които искат да ни отчуждят от България.

- Как ще ви отчуждават? В тази част от Европа, където живеете и учите Вие, имате далеч по-големи възможности от нас, които сме постоянно в България?

- Щом си двоен гражданин, напр. нямаш право да си депутат в България. Значи можеш да бъдеш европейски депутат от България без българско гражданство, понеже европейските закони така предвиждат, но нямаш право да си български депутат, ако освен българско, имаш и друго гражданство.     Цензът за уседналост усложнява още повече положението. Друга моя идея е, че е дошло време за горна камара на парламента. Защото се правят много дебилни закони. И ако има Сенат, макар и с намалени правомощия, може да бъде полезен. Напр. Словения е много по-малка страна, но е с двукамарен парламент. Тук можем да направим Сенат с 30 души. Голяма част от икономическите емигранти в момента се чувстват политически, защото има все по-голямо противопоставяне между постоянно уседнали българи, които са с повече права.    

- Притеснява ли ви разрастването на националистическата вълна във Франция?

- Няма такова нещо, партията на Льо Пен се сгромоляса. Той никога не е бил модерен, напротив, има обществена нагласа, която осъжда крайния национализъм и почти няма да намерите медия, която да одобрява този род мисли. Просто там има     много силен протестен вот от 80-те години и г-н Льо Пен се възползваше от него. Но на последните избори се намери най-после политик, който успя да се възполза - г-н Саркози. С твърда ръка и     не като критикар, какъвто е Льо Пен, който в крайна сметка просто стана излишен. Сега Саркози, след като си осигури крайнодесния вот, вече може да се ориентира към центъра, да взема министри от левицата, за да стане по-популярен и да проведе по-лесно реформи. А във Франция реформи се правят много трудно, защото когато се отнемат права, винаги има масови протести. Достатъмчно е да излязат на улицата крайно левите синдикати.

- Може ли да бъде Бойко Борисов българският Никола Саркози?

- Смятам, че изобщо няма умствения му потенциал, Саркози е юрист, бил е адвокат, станал е кмет на 28 години на едно от най-богатите предградия на Франция, има богат опит, харизма. У Бойко Борисов има някакво обаяние, може би повече сред жените, но като политици са несравними.    


Прочетено: 2808 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз wood Цвят на череша с пчели Кайро pepi Жълто подрумиче http://rosengeorgiev.com Змийския остров - Созопол За Майсторите!!!!!!! Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development