Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Странджа - незаконната планина



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Царево иска мораториум за строежите, еколози се страхуват, че бетонът ще залее и Южното Черноморие

От Силвия Шатърова

Във вторник пресконференция даде и кметът на Царево инж. Петко Арнаудов. Той предложи министър Чакъров да обяви мораториум върху строителството в парка, както направи това в Иракли. Кметът обеща да спре издаването на строителни разрешения там и поиска нова процедура за определяне на границите на парка. Предложението на общината е да бъде назначена комисия, която да определи границите, след като в населените места мине обществено обсъждане и бъде приет план за управление. В писмо до министър Чакъров се настоява в новите граници да влязат само горските масиви и част от Южното Черноморие, а земеделските земи, които граничат с урбанизираните територии, подходящи за развитие на туризма и спорта, да бъдат извадени. Частните земеделски земи са между 5 и 6% от цялата паркова територия.

"Посъветвахме кмета на общината да поиска от МОСВ спешни преговори, като се започне процедура по точно определяне на границите на защитената територия", каза адвокат Евгений Мосинов.



Общината

Природният парк “Странджа" е втората територия по Черноморието, за която по съдебен път се решава     дали да остане защитена. През миналата година     Върховният административен съд отмени заповед от 1980 г. за обявяване на “Камчийски пясъци" за защитена местност. Това стана по искане на друг инвеститор, заменил земеделски земи срещу дюни в община Долен Чифлик. И по двете дела председател на съдебния състав е съдия Андрей Икономов.

Община Царево реши да атакува образуването на природния парк, тъй като     е станало без решение на Общинския съвет, повечето от институциите са се подписали формално, липсват точни граници на цялата защитена територия, като     е дадена само обща площ без конкретизация.

Съдебният състав реши, че жалбата на кмета Арнаудов е основателна. Член 22 от Закона за защита на природата,     действащ към датата на издаване на заповедта, е предвиждал природните обекти да се обявяват за защитени със заповед на министъра на горите и горската промишленост след съгласуване със заинтересуваните ведомства. Заповедите се обнародват в "Държавен вестник". Границите на защитените природни обекти се определят и се означават на терена с ясно видими и трайни знаци.

"Никъде в нашата жалба не се твърди, че община Царево не иска да има защитена територия. А през последните дни много коментари за решението на ВАС излизат извън границите на добрия тон", казва местната власт.



Еколозите

Още със старта на съдебното дело, 17 природозащитни организации се обявиха против него. Според тях, заповедта на министъра     за образуването на парка е единственият документ, който спира застрояването на най-южната част на българското крайбрежие. Природният парк е най-голямата защитена територия в България,     създаден е през 1995 г, за да се опази уникалната природа във водосборите на реките Велека и Резовска. Тук са резерватитие Узунбуджак, Силкосия, Тисовица, защитените местности “Устието на река Велека" и “Силистар". Ако паркът се окаже извън закона, това ще отприщи изграждането на бетонни ваканционни селища и голф-игрища и по Южното Черноморие.     Падането на заповедта ще узакони и строителството на вилно селище “Златна перла" край     Варвара, в което на зелено са се включили десетки чуждестранни граждани, смятат те.



Случаят Златна перла

В края на ноември петчленен състав на ВАС реши, че въпросният строеж край Варвара трябва да бъде спрян заради липсата на Оценка за въздействие върху околната среда и водите в строителните документи. Експертиза     доказа, че подписът на зам. министърът Йордан Дардов е фалшифициран. С две заповеди - на началника на РИОСВ -Бургас и екоминистъра - строежът бе спрян.     Съдът потвърди заповедите, което означаваше, че "Златната перла" трябва да бъде съборена. Тя обаче си стои, нещо повече - от няколко месеца граждани и еколози алармират, че там продължава да се строи.

Кметът     инж. Петко Арнаудов разпореди ежедневни провреки на обекта.     В сряда служители от Общинска администрация     посетили вилното селище и заварили осем     строителни работници, складирани строителни материали и подготовка     на изкоп за вътрешна канализация. Съставен е акт за административно нарушение и на фирмата ще бъде наложена глоба. Кметството ще потърси съдействието на РПУ-Царево за поставяне на охраняема бариера за недопускане на строителна механизация.

"Съдът не се е произнесъл за законноста на строежа, той продължава да стои с висящо положение", казва     главният архитект на общината Димитър Алексиев. В момента има заповед на министър Чакъров за извършване на екологична оценка в този район.



Какво мислят собствениците на земи

Собствениците на земи по крайбрежието     посрещат решението     на съда с надежди, че ще могат да разполагат със земята си. Казват, че заради степента на защита и бюрократичните спънки     от страна на Министерството на околната среда и водите никой инвеститор на иска да изкупува земите им, независимо, че световната практика показва, че терените около защитени територии се продават двойно по-скъпо. По времето на режима преди 1989 г цяла Странджа попада в граничен и забранен за посещение район. Както тогава,     така и сега собственици на земи главно по крайбрежието са убедени,     че някой друг се разпорежда с имотите им и се чувстват ощетени от държавата.

Тази община ще навакса изоставането, целият инвеститорски интерес слиза на юг.     Това е въпрос на икономика, просто сега възникна видимо реално проблема с границите. Дълги години Поземлената комисия като издаваше скици не отбелязваше къде е парка. Хората научаваха, че имат имот в границите на парка, когато     отиваха     в кметството, казват инвеститори. Въпреки     твърдението за екопречки     за строителство най-южната част на крайбрежието се радва на засилен интерес от страна на инвеститорите

В същото време вече трета година екологичното министерство отлага приемането на Плана за управление на парк "Странджа",     като използва за мотив възраженията на двете общини - Царево и Малко Търново. Така     още повече задълбочава проблемите, свързани с управлението на земите в парка. През миналото лято планът бе     входиран в Министерството и се очакваше решение на Висш експертен съвет. От     екоминистерството обещаха, че до края на септември 2006-а той ще бъде приет, това обаче не става и досега.

Инж. Петко Арнаудов:

Искаме малко въздух за развитие


-Инж. Арнаудов, защо поискахте да бъде обявена за нищожна заповедта за създаването на Природния парк?

-Проблемът е в това, че многократно сме поставяли въпроса, че е необходимо халката да бъде охлабена около населените места и     да се даде малко въздух на местните общности, паркът не се намира само     в планинските райони, а     в населени места,     които искат да се съживяват. Това се отнася и за Малко Търново. Друг е въпроса, че те не го изразяват публично. Може да ги попитате и тях. Аз не съм против съществуването на парка.

-Предполага се, че искате да се изключат само крайбрежните зони?

    Не ме разбирате правилно, поставям въпроса не само     за крайбрежните зони, а и за регулацията около населените места     като селата Кости и Бродилово, за     да има възможност те да се разиват.

- Предложението за двугодишен мораторум върху строителството няма ли да се окаже крайно непопулярна мярка за местното население?

- Сега не можем да направим нищо, докато не се реши спора,     няма да правим нищо и няма да го допускаме.

- Означава ли, че ще издадате заповед, която ще спре строителството?

- Ще издам заповед, с която да се спре строителството в спорната територия.



Иван Иванов -кмет на община Малко Търново:

Обещаваха много, не направиха нищо


Не е тайна, че аз имам резерви за някой от методите,     които бяха налагани,     когато се правеше Плана за управление. Тогава бях единиственият, който възрази срещу този план и в следствие на това той беше спрян. Премълчава се факта, че Националното управление по горите     и Регионалното управление     имаха над 40 забележки по него. Освен двете общини, възразиха и други институции, включително и Опитната станция по дъбови гори в Бургас. Преди да стартира процедурата по обявяване на парк “Странджа", експерти минаваха по общините и обещаваха как     животът ще се подобрил. Нищо не е изпълнено. Когато се обявява една защитена територия, в която има населени места с около 9 000 души население, би следвало да бъдат отчетени интересите на тези хора и те да бъдат компенсирани. Това не беше направено. Не може да наложиш забрани, без да дадеш компенсации на хората. По-малко от една трета от община Царево попада в границите на парка, докато 2/3 от територията му са в община Малко Търново. Не се говори как трябва да се даде стимул и тези хора да получат социално-иконическо развитие.     Този момент го няма и не се коментира. Не приемама тезата, че като се изкара една малка част от парка и тя се застрои, това ще реши проблема.     По този начин отново частния интерес взема превес над обществения. За 95 % от територията на парка, в която живеят хора - какво се мисли за тях? Нищо. Нашето желание беше Планът за управление да бъде един работещ документ.


Прочетено: 2439 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созопол хотел приморец Цветя Египет Момчета Известен Созополски профил ЛОНДОН Конкурс прическа Бургас 2009 Парк в Бургас, Младежки дом Инсталация самолет
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development