Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В „Марина Поморие" ще бъдат инвестирани 8 млн лева



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Общо 50 милиона трябват за малките портове в Поморие и Царево, за да станат яхтени перли на Черноморието

От Румяна Емануилиду

Общините Поморие и Царево представиха идейни проекти за пристанищата си, както за порта в Ахтопол и развитието им като яхтени пристанища. Това стана, след като Министерският съвет им прехвърли портовете за управление. Досега те се ръководеха от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

“Марина Поморие" е разделено условно на три зони - интернационално яхтено пристанище с митнически контрол, порт за български яхтсмени и амфитеатрален кей за яхти.

Главен проектант е арх. Иван Аврамов. “Аз и моят екип вече работим за привличането на собственици на яхти от Русия и Финландия", коментира кметът на Поморие Петър Златанов.

По думите му инвестициите за яхтпорта ще надхвърлят 8 млн лева, част от проекта може да се реализира в следващите години. До пет години начинанието ще бъде реализирано на 70 процента. Вече има инвеститорски интерес, заяви кметът.

Царево е единствената община с две собствени пристанища. “Придобиването на собствеността върху тях е сериозна предпоставка за бързо икономическо развитие на региона", смята кметът Петко Арнаудов. Царевското пристанище е най-голямото на юг от Бургас и идеята е то да се превърне в туристически и транспортен център на Южното Черноморие. Вижданията на общинското ръководство са Царевското пристанище да се развие като яхтено и пътническо и да се превърне в модерно и спортно пристанище с част, определена за риболов.

Ахтополското ще се развие като яхтен порт с туристическа насоченост. Така пристанищата ще съживят дейността си и ще се оформят като естествен център на двете черноморски селища.

Общинското ръководство обяви, че ще търси вариант за разширение на Царевското пристанище, което е залегнало в Общия устройствен план, и възможностти за изграждане на кей за яхти и на нова вълноломна стена. Целта е в Царево да акостират и по-големи пътнически кораби, които да осъществяват круизи до големи международни пристанища.

В двата порта ще се запазят стоянките за лодки на местните рибари.

За пристанищата в Царево и Ахтопол ще са необходими близо 40 млн лева инвестиции.    


Прочетено: 2427 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Фонтанът на Роза Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия Spirit of Burgas Бургас, Богориди аз Бургас, ФЛОРА 2009 Флора Бургас 2009 МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. Тройно дестилирана украинска водка Конкурс прическа Бургас 2009 Pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development