Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Съдът ще реши кой е прав - “Тракия глас България” или стачниците



Ключови думи:
28 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Цветан Симеонов,зам.-председател на БТПП

Налице е трудов конфликт. От едната страна са стачкуващите работници от заводите на турската компания „Тракия глас България", която е представител на „Шишеджам", а от другата - работодателите или чуждестранният инвеститор. Преди месец работниците предприеха ефективни стачни действия след отказ на ръководството на фирмата да преговаря за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

В края на май тази година ръководството на „Тракия глас България" потърси съдействието на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) като неин член при уреждането на спора със стачкуващите. От фирмата оспорват исканията на работниците, позовавайки се на факта за наличие на изряден двегодишен колективен трудов договор, който изтича през май 2008 г., както и на пълното спазване на неговите клаузи от страна на фирмата.

БТПП, от една страна,     като организация на работодателите, а от друга - от гледна точка най-вече на закона, е на мнение, че при наличието на действащ колективен трудов договор липсват юридическите аргументи за обявяване на стачка. Според БТПП това е така по няколко причини. Първо, чл. 16, т. 2 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС) не допуска стачка „по въпроси, по които има споразумение". В ЗУКТС няма регламентация на съдържанието на употребения в чл. 16, т. 2 израз „въпроси, по които има споразумение". Независимо от това, повече от ясно е, че става дума за споразумение между страните по колективен трудов договор. Следва да се отбележи също така, че понятието „споразумение" в случая следва да се схваща в неговия общ смисъл на договор, включително и на колективен трудов договор;

Второ, съгласно чл. 52, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда (КТ) страните са длъжни да преговарят за сключване на колективен трудов договор, но липсва задължението за преговаряне за изменение на такъв вид договор, ако няма съгласието и на двете страни. В КТ ясно се посочва, че изменение на колективния трудов договор е възможно единствено при наличието на взаимно съгласие между страните. Чл. 54, 55 и 56 от КТ утвърждават принципната стабилност на колективния трудов договор за срока на неговото действие. Според други алинеи от КТ по време на този срок страните могат да предявяват искове пред съда за неговото изпълнение или за недействителност.

БТПП има своите юридически, икономически и обществени аргументи, за да смята за крайни едни стачни действия, целящи изменение на действителен колективен трудов договор. Една такава възможност подкопава сключването на всеки колективен трудов договор, не работи за утвърждаване на относително високата стабилност, която принципно е присъща на всеки друг договор. И, накрая, с такива неизчистени от гледна точка на закона действия се поставят на изпитание и риск всички инвестиции, и най-вече чуждестранните.

БТПП смята, че при създалото се положение, съдът е единствено компетентен да реши кой има право - стачниците или „Тракия глас България".

Изхождайки от проблемите около стачката в заводите на „Тракия глас България", за които принос имат и несъвършенствата в законовата рамка, БТПП изпрати на Комисията по труда и социалната политика на Народното събрание предложение за промени в ЗУКТС, с които да се усъвършенства нормативната рамка и осигури стабилност на фирмите с действащ колективен трудов договор.


Прочетено: 2178 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
оферта заем Aerogara Byrgas МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu Черноморец-Поморие НЕБЕСЕН ПОГЛЕД pepi хотел приморец Журналистка pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development