Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пак се разминахме с предпазните клаузи



Ключови думи:
28 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Развоят на политическите скандали в изпълнителната и съдебната власт е тестът на Брюксел за нас

Франко Фратини



Oт Здравко Георгиев

Балансиран, но критичен доклад за напредъка на България и Румъния е подготвила Европейската комисия (ЕК). Пасажи от него бяха разпространени дни преди официалното му представяне на 27 юни. Двете присъединили се преди 6 месеца към ЕС страни не са осъществили задоволителен напредък в борбата срещу корупцията и няма място за успокоение, пише в документа, цитиран от агенция Ройтерс. Предупреждението важи и за трите критични области - корупцията, организираната престъпност и съдебната власт. Ако България продължи да полага усилия за реформи "с прилежност", няма да бъде необходимо задействането на защитните механизми, предвидени в присъединителния договор, пише в изводите на доклада. Става дума за т. нар. предпазни клаузи, за които от Брюксел ни предупрежадват при всеки такъв документ. В момента мнението     на комисията е, че не е благоприятно налагането на такива мерки заради скорошното членство на двете държави. "На този етап не предвиждаме никакви предпазни мерки, но не изключваме възможността за такива в бъдеще, ако е необходимо", коментира съдържанието на доклада пред Ройтерс представител на ЕК.

Опасността от въвеждането на предпазна клауза обаче ще продължава да виси като Дамоклев меч над главите до 2010 г. - дотогава ще продължи мониторингът над България и над Румъния. За това предупреди Джема Барух от „Европейския институт" пред Дарик радио. ЕС спазва договорите, които е подписал, но иска и насрещна работа и точност, смята още Барух. Поредният доклад се очаква да бъде публично оповестен в началото на 2008 г. В средата на идната година пък комисарите ще анализират механизма на сътрудничество и оценка на страната ни. Отделно от наблюдението правителството трябва да представи пред ЕК своя напредък в проблемните области - борба с корупцията, съдебната реформа и организираната престъпност.

Невъзможността ни да предложим трайни решения са причината от Брюксел да ни предложат конкретна помощ. До октомври страната ни трябва да е готова с „екшън-план" за преодоляване на шестте проблемни области, сред които престъпността и корупцията. За Румъния планът за действие включва четири проблемни области, съобщи портал "Европа".

Тестът, който ще покаже как работим и ще се наблюдава от Брюксел, е развоят на събитията около последните скандали с Румен Овчаров и шефа на Националната следствена служба Ангел Александров. И двамата подадоха оставки - Овчаров още в началото на май, докато следовател №1 под натиск. Или от кумова срама. "Скорошните скандали, замесващи високопоставени официални лица от изпълнителната и от съдебната власт в България, ще бъдат ключовият тест за ефективността на създадените механизми за разследване и наказване на престъпления, свързани с голямата корупция и организираните престъпления", пише в доклада. Истинският измерител на успеха ще е броят на повдигнатите обвинения, отбелязват еврокомисарите.

Страната ни трябва да осигури и независим анализ, убедителна методология и достоверна статистика за оценка дали делата за корупция, улични убийства и организирана престъпност се разследват успешно и дали се произнасят съответстващи присъди. Документът препоръчва правителството да проведе "отворен диалог" с гражданите и да осигури прозрачност по предприеманите реформи в рамките на механизма за сътрудничество и проверки.

Трима еврокомисари са се противопоставили на твърдия тон на документа - Меглена Кунева, румънецът Леонард Орбан и италианецът Франко Фратини, който е зам.-председател на ЕК с ресор правосъдие и сигурност. Те се обявили против критиките и са настоявали за редакция, която да направи тона на доклада по-мек. Мнозинството от еврокомисарите обаче приели съдържанието му.


Прочетено: 1611 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пътна помощ честит рожден ден Мой хороший знакомый из Бургаса Истанбул рибари Животът продължава Четвърти рожден ден Мандарин Сладурани с ЛЕГО Флора Бургас 2009 Конкур глазами зрителя  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development