Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Налагат воден режим на цяла Странджа



Ключови думи:
28 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Търсят инвеститор за язовир “Раков дол", но никой не се наема, а “Индже войвода" все още е само проект

Към 25 юни наличният обем на "Камчия" беше 160 млн. куб.м. при максимален - 233,5 млн. куб.м.



От Румяна Емануилиду

Режим на водата ще има в цяла Странджа и тила на Черноморието. Това призна завеждащият връзки с обществеността във “ВиК" ЕАД - Бургас Димитър Гюров.

Режимът ще засегне първо селата, които не са водоснабдени централно от язовирите “Камчия" и “Ясна поляна".     Към 25 юни наличният обем на "Камчия" беше 160 млн. куб.м. при максимален - 233,5 млн. куб.м. Същото е положението и с "Ясна Поляна"- водата в язовира е намаляла от 32,5 млн.куб.м. на 26 млн.куб.м.

По разпореждане на министерство на околната среда и водите е наложен засилен контрол върху питейните язовири, за да не се допускат проблеми с водоснабдяването, обясниха от дружеството. Басейновите дирекции следят дали водата се използва за други цели, освен за питейно-битово водоснабдяване.

Предвид по-ниските валежи по Южното Черноморие в сравнение с вътрешността на страната и метеорологичните прогнози за високи температури и липса на валежи през следващите дни, очакванията са за още по-драстично намаление на обема на двата големи водоизточника “Камчия" и “Ясна поляна", предупреждават и от “ВиК"- Бургас.

Спрямо многогодишните средни водни количества в Бургаско маловодни за юни са и реките Факийска река и Ропотамо. Експертите препоръчват пестеливо използване на подземните води, предимно за питейни нужди, особено в районите, в които те са основен източник на питейна вода.

Положението с местните водоизточници е много сериозно, трябва да се подготвим за сушава година, липсата на вода не може да се компенсира по никакъв начин, отбеляза Гюров.

Кметовете на общини трябва да решават кога и къде ще има режим на водата, както и как могат да се справят с водоснабдяването. От община Созопол съобщиха, че след серия от проучвателни сондажи е бликнала вода на няколко километра от странджанското село Индже войвода и там в момента се изгражда 40-метров тръбен кладенец. Той би трябвало да реши проблема с тежкия режим на водата на това селище. Това обаче ще може да се твърди със сигурност след изследване качествата на питейната вода и свързването й чрез водопровод с помпената станция. Едва през есента жителите на Индже войвода ще могат да се радват на постоянен водоизточник, за което местната община е заделила 70 000 лева.

При тези небивали строежи инфраструктурата отдавна е изпреварила обема на водоизточниците, сигнализират и хотелиери, и туроператори от Черноморието. Те настояват, че Бургаска област има спешно нужда от нови водоизточници. “Ако не се вземат спешни мерки, ще пострадат туризма и икономиката като цяло", коментира представителят на “Некерман" и “Томас Кук" за България Христо Колев.

След битката за петрола следва битката за водата и рано или късно трябва да се сетим за това. В цял свят колкото повече язовири има, толкова по-добре е за цялата държава, настояват специалистите.

Областният управител Любомир Пантелеев от своя страна алармира, че се търси инвеститор за изграждането на язовир “Раков дол". Концесионирането му открай време е проблемно, заради неизяснената собственост. Другият язовир “Индже войвода" е на етап проектиране. Ако държавата не осигури средства за нови водоизточници, изграждането им трябва да стане чрез Публично-частно партньорство и реализирането на проектите по този начин може да зависи и от общините, смятат от местните управи. От “ВиК" настояват обаче големите водоеми да се предават за стопанисване на специализирано дружество, защото то има екипи, които могат да реагират адекватно във всеки един момент.

Особено тревожно е и нивото на язовирите, които се стопанисват от държавното дружество "Напоителни системи" към Министерство на земеделието и са предназначени за напояване. Българските фермери прогнозират почти двойно намаление на тазгодишната зърнена реколта, заради безводието. Това означава нарушение на зърнения баланс и поскъпване на цените на брашното и хляба.


Прочетено: 2261 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Алеята-Бургас Йордановден 2011, Бургас - от Тина Кайро хубава вечер Красимир Балъков Spirit of Burgas Божидара -спокойствие в морската градина Аз Конкурс прическа Бургас 2009 pepi Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development