Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

700 тона хартия на пепел



Ключови думи:
20 Юни 2007, Сряда


Източник: вестник Фактор

За една нощ бизнесменът Ивайло Костов от София изгуби 100 000 лева след умишлен палеж

Работници от цеха за балиране на отпадъчна хартия останаха да пазят през целия ден халето. Огънят продължаваше да тлее и в късния следобед в понеделник, опасността пожарът отново да се разрази е голяма



От Севдалина Пенева, Фактор Бургас

Преди 5 месеца 40-годишният предприемач Ивайло Костов от София решава да премести бизнеса си край морето. Мъжът пристига в с. Извор, Бургаско, взема под наем бившата авторемонтна работилница, в едно от халетата вкарва 3 машини за пресиране на велпапе, наема две бригади от местни хора и започва веднага работа. Всичко върви нормално до нощта на 10 юни, когато в складовете му избухва пожар и само за една нощ изгарят 700 тона отпадъчна хартия. Тя е балирана и подготвена за предаване на фирма «Реко пак», която седмици по-рано поставя в Бургас свои казани за разделно събиране на отпадъци, без да има договор с общината.

Според очевидци огънят лумнал в изоставена постройка в непосредствена близост до предприятието за балиране. За кратко време бушуващата стихия обхванала и двете сгради, а около 22,30 часа гъст дим покрил цялото село.

Високите пламъци се виждаха от няколко километра, не беше нужно да ми звънят, за да разбера какво става, разказа пред наш репортер Ивайло Костов. Той уточни, че само част от балите договарял с главния акционер на «Реко пак» Тони Муса, а за останалите количества разчитал на клиенти от страната.

Лични проблеми нямам с никого, не съм получавал заплахи, наоколо няма и конкурентна фирма, за да подозирам конкретно някого, обясни Костов. Мъжът обаче е сто процента сигурен, че става дума за умишлен палеж.

По време на инцидента едната от бригадите му тъкмо застъпвала нощна смяна, а работната площадка пред цеха била силно осветена. «Хората ми си имат специално помещение за пушене, мерките за сигурност тук се спазват стриктно. Хартията е рискова стока, банките отказват да я застраховат, затова внимаваме много», добавя Костов.

Според него огънят тръгнал от със

едната постройка неслучайно. Сградата била обитавана от змии и местните се страхували да влизат в нея. В порутените помещения пък от години няма ток, така че версията късо съединение или ел. искра била изключена.

Потушаването на огъня започнало с две пожарни и осем огнеборци, които останали цяла нощ на място. Гасенето продължило до обяд в понеделник, 11 юни. В ранния следобед същия ден огънят продължаваше да тлее, а край сградата пазеха двама от работниците на Костов, готови да сигнализират полицията, ако отново се разрази стихия. Въпреки всички усилия и досега запалените бали продължават да тлеят.

По предварителни данни нанесените щети са за около 100 000 лева. По случая е образувано дознание за изясняване на причините за възникването на пожара.

Според една от неофициалните версии, това е разчиствнане на сметки покрай войната за бургаския боклук. Скандалът избухна, когато една сутрин градът осъмна с казани за разделно събиране на отпадъци на фирма «Реко пак», която няма договор с общината. Няколко дни по-рано свои казани постави и «Еко пак», но след като е регламентирала своите отношения с местната власт. Зам.-кметът Венелин Тодоров даде пресконференция за журналисти, на която огласи ултимативните писма, които е получил от «Реко пак». Тези хора пишат в прав текст, че и без договор ще пръснат казаните си в още части на града, каза той. Първо прокуратурата, а после и съдът реши «Реко пак» да прибере контейнерите си. Дали обаче пожарът в с. Извор е част от тази битка, или софийският бизнесмен има свои врагове, ще решава следствието.


Прочетено: 2807 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi pepi Барселона Мой хороший знакомый из Бургаса ПОЛКОВНИКА За Майсторите!!!!!!! Мой хороший знакомый из Бургаса Конкурс прическа Бургас 2009 ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ Pepi КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development