Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бедни сме, но се правим на средняци



Ключови думи:
20 Юни 2007, Сряда


Източник: вестник Фактор

От ЕС очакваме по-високи цени и данъци

Собствениците на луксозен мезонет автоматически се класират в групата на средната класа



От Начо Халачев

Максимата, че е по-добре да си здрав и богат, отколкото беден и болен, май няма подобаващо отражение у нас. Оказва се например, че в България богатите почти масово живеят в постоянен стрес, докато много от бедните се радват на повече спокойствие. Този в голяма степен необясним феномен, който не кореспондира много с жизнения стандарт в страната, в някаква степен обаче аргументира голяма средна прослойка. Тя според изследване на BBSS Gallup International е към

36 % от населението на България, макар характеристиките й да са по-скоро нашенски, отколкото универсални.

По-внимателното вглеждане в числата обаче показва, че т. нар. средна класа у нас съществено се различава от тази в страните-членки на Европейския съюз. И че по-голямата част от българите, „класифицирани" в тази група, са далеч от стандарта на живот на събратята си в икономически развитите държави. Различаваме се и от бившите соцстрани, които преди нас влязоха в ЕС и очевидно дръпнаха по-напред от нас. Парадоксално, но е факт, че притежаването на „панелка" - защото е собствено жилище, „качва" в по-горна социална група голяма част от българите.

Според майско проучване на института доход на домакинство от 748 лв. на месец те прави средняк у нас. Наистина в това има и голямо доза самооценка, т.е. самочувствие, но при всички положения е доста под долните граници на средната класа в развития свят. Все пак 78 % от нашенските "средняци" притежават кола, 26 % - второ жилище, а 52 % - персонален компютър. Ако колата, компютърът, мобилният телефон и домашната техника вече не са показател за висок стандарт, то притежаването на собствено жилище и някакъв поземлен имот, каквито се наблюдават сред повечето представители на нашата средна прослойка, я приравнява до общоприети стандарти. И в това отношение тя приближава и надхвърля масовите стандарти, които са възприемани за средната класа в развития свят.

С поглед в потреблението

Според резултатите от проучването в средното съсловие у нас преобладава средно и над средно образование. То се среща предимно в София и в по-големите областни градове и обхваща млади и на средна възраст работещи хора. В него доминират нагласи за повишаване на квалификацията и образованието и очаквания за увеличаване на доходите. Последното, както и възможностите за учене и пътуване, а също - и за по-добри пътища и хигиена, се свързва и с влизането ни в ЕС. Също съюзът обаче поражда и опасения за увеличаване на цените и на данъците, сочи изследването.        

Андрей Иванов от представителството на ПРООН в Братислава констатира, че средното съсловие в България е много условно и е отражение на цялостното икономическо състояние на страната. Някои от неговите характеристики са показателни за богатите класи (като притежаването на земя и жилище), но пък по други то не се доближава и до средната дори. В България средната класа е бедна, констатира по този повод изследователят. Въпреки че тя по самооценка се чувства доста стабилна, той изразява известна загриженост за нейното бъдеще. Тази тревога идва от силната ориентация към потребление в нашите средняци и много слабата - към спестяване и инвестиции. А това контрастира на поведението в аналозите им на Запад, които отделят значителни средства за старини.

В България има енергия

Изследването показва, че две трети от българската средна прослойка е в частния сектор и една трета - в обществения. В частния това са почти изключително наемни служители и работници, докато самонаетите и с дребен бизнес се смятат предимно за богати. И в това отношение, констатира Андрей Иванов, се различаваме от развития свят, където средната класа в голяма степен се формира от самонаети и с дребен бизнес. А чиновниците и работниците в публичните предприятия и служби у нас попадат в средната категория, защото доходите им са "светли" и се отчитат от статистиката, докато тези в частния сектор до голяма степен сивеят.

Шефът на "Галъп" Марчела Абрашева допълва, че по отношение на кредитите също сме с обратни на западняшките разбирания. Там вземането на кредит и задлъжняването не сваля социалната ти категория, а точно обратно. У нас на задлъжнялостта не се гледа с добро око и повечето хора се стремят да са кредитно чисти. В младите обаче тези категории се обръщат и те почват във все по-голяма степен да живеят на кредит, както правят и много от връстниците им на Запад.

Обобщавайки резултатите, постоянният представител на ПРООН в България Нийл Боне констатира, че българите и тяхната средна прослойка са оптимисти. Това е от особено значение за страната и нейното развитие, защото средната класа се възприема като гръбнак на обществото и гарант за стабилността му. Но тук обществото и средната му класа са все още недостатъчно стабилни, смята експертът, което ги прави уязвими и се отразява върху възприятията за страната. В България обаче има много енергия, казва той.


Прочетено: 1647 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Международен Семинар на фризьорите София АЗ ПЕПИТА Конкурс прическа Бургас 2009 Бургас, ФЛОРА 2009 завихряне Az sym ot Burgas Pepi БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Welcome над Ахелой
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development