Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаски митничар създаде школа за световни шампиони по бойни изкуства



Ключови думи:
21 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Стефан Колев е основоположник на спорта ушу у нас

Това са нашите световни шампиони за 2007 г.     по китайски бойни изкуства, в средата е водачът на отбора Стефан Колев



От Камен Иванов

Младежкият национален отбор на България тази година стана за четвърти пореден път световен шампион по китайски бойни изкуства-ушу. Малцина знаят обаче, че главната заслуга за този успех е на 38-годишния старши митнически инспектор Стефан Колев от митнически пункт "Пристанище Запад-Рибно"Бургас. Той е основател на българската школа по ушу, в която продължава да влага цялата си спортна енергия и свободно време. Самият Колев е световен шампион по ушу. В момента той е член на Управителния съвет на Българската федерация по ушу, спортът който обединява всички стилове китайски бойни изкуства. Стефан Колев е отговорник за националните отбори и председател на спортно-техническата комисия. Той е основател и председател на единствения в България клуб "Бей Син"- Бургас. Клубът е създаден през 1994 г. и се развива само на доброволни начала. Спортистите тренират в различни физкултурни салони на бургаски училища, които ползват "на бартер" срещу извършени от самите състезатели ремонти и пребоядисване на салоните с личен труд и лични средства.

"Тренират предимно деца     и в извънучебно време, но имаме и възрастни, най-възрастният ни спортист е на 60 години"- разказва Колев. Преди тринадесет години спортният клуб по ушу е започнал дейността си с 40 състезатели, сега са 100. "Всъщност, желаещите са в пъти повече, но нямаме условия и достатъчно треньори, за да приемем всички"- допълва Стефан Колев. Той е човекът, който е запалил по китайските бойни изкуства много митнически служители от Бургас, а също и техните деца и внуци, които сега печелят златни медали от световните първенства. В момента тренират в клуба 10 деца и внуци на бивши и настоящи бургаски митнически служители, а     3 от тях са в шампионския отбор-Златина Христова, Камелия Колева, Николина Атанасова. Треньорът им Димитър Тодоров също е син на митнически служител.

Самият Стефан Колев се увлича по източните бойни изкуства още в далечната 1984 г., когато тези спортове още не бяха популярни у нас. "Започнах да тренирам за здраве"- припомня си Стефан. През

1993 г. той става републикански шампион по ушу. През 2003 г. е бронзов медалист от първенството на Северните балтийски страни в Стокхолм. Триумфът му е през 2004г., когато става световен шампион в дисциплината тайчи на Световното първенство в Перуджа, Италия.

Стефан е щастливо женен, има две дъщери на 10 и 3-годишна възраст. Голямата дъщеря Камелия върви по стъпките на баща си и най-вероятно дори ще го надмине в спортната кариера, защото е световен шампион за 2007 година. "Тренира от 4-годишна, сама си избра ушу-то, записахме я на художествена гимнастика, но отказа да ходи и направи бойкот"- признава гордият баща на шампионката.

Дори малката дъщеричка 3-годишната Деница вече е непрестанно до баща си в залата. "Плаче, ако не я взема с мен, от догодина и тя ще започне с тренировките"- допълва Стефан. Жена му е бивша лекоатлетка и е съпричастна със спортните наклонности на фамилията, въпреки голямата ангажираност на своя съпруг. Ето например как минава един обичаен ден на старши митнически инспектор Стефан Колев-събужда се в 5 сутринта, започва с трениравките в къщи и след това до 6-7 часа сутрин тренира в морската градина на Бургас, взема набързо един душ и води дъщерите си на училище и съответно в детската градина. В 8 часа е на работното си място в митнически пункт Пристанище Запад-Рибно. След работа е на тренировки в спортната зала, в 21,30 часа си е в къщи. "Семейството ми е с мен през цялото време, когато не съм на работа. Съпругата ми също идва в спортната зала, защото предпочита да е с децата, отколкото сама в къщи. Малката Деница реве с пълен глас, ако не я взема, иска и тя да присъства на тренировките"-споделя Стефан с усмивка.

Неговият първи учител в бойното изкуство ушу е китаец и се казва Майстор Хунг. "Запознахме се случайно през 1984 г. Майстор Хунг работеше на гара разпределителна в Бургас, а аз още учех в основното училище, той ме посвети. Тогава бойните изкуства дори бяха забранени, тренираха ги само специалните части в тогавашната милиция"-споделя Колев.

Стефан Колев вече има 13-годишен стаж като митнически инспектор. Започва работа в морската митница с конкурс през 1994 г. Завършил е две магистратури в Бургаския свободен университет по електроника и финанси, а също и Националната спортна академия /НСА/ . Автор е съвместно с проф. Димитър Кайков на първия български учебник по ушу и е един от инициаторите за въвеждане на ушу като научна дисциплина в НСА. Стефан Колев сега е докторант по ушу в НСА.


Прочетено: 2682 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
4 ЛРД булка от Бургас Републиканска след ремонта Водорасли Аквасорс Цветя Осенний натюрморт ВИК БУРГАС УСЛУГИ ДЕНОНОЩНО-0885872363 Списание Влъхвите Старият Бургас Отровни гъби Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development