Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Хотели на ВИС и СИК в Слънчев бряг пред събаряне?



Ключови думи:
21 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Някога могъщите Жоро Илиев и Стоил Славов построиха своите “Дюн” и “Хевън” върху самата плажна ивица, макар че тя уж е държавна

"Дюн" не е предвиден за хотел според строителната документация

Снимка Тодор СТАВРЕВ




Ще бъдат ли съборени три луксозни хотела в Слънчев бряг, някога собственост на ключови фигури от бившите СИК и ВИС? Или след поредния шум в медиите, всичко ще затихне и ще продължи постарому, давайки поредното доказателство за безсилието на държавата ни да защити интересите и собствеността си. Засега тези въпроси остават без отговор. Факт е обаче, че след намесата на прокуратурата началникът на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ разпореди хотелите “Дюн”, “Оазис” и “Хевън” да бъдат “премахнати в съответствие със степента на допуснатите закононарушения”. Каквото и да означава тази разтеглива формулировка.



Силвия ШАТЪРОВА    

Хотел “Дюни” в момента е собственост на Мая Илиева, чаровната съпруга на убития през 2005 година Георги Илиев.     “Хевън” е притежание на Георги Славов, син на взривения преди четири години в асансьор в централата на СИК в София Стоил Славов, а “Оазис” - на компанията “Галакси пропърти груп”.

След близо седеммесечна битка с изпълнителната власт Върховната административна прокуратура успя да убеди контролните органи в държавата, че в Слънчев бряг има незаконно построени сгради и те трябва да бъдат премахнати. В резултат от проверка на държавното обвинение преди около месец, Дирекцията за национален и строителен контрол издаде заповед за премахването на трите сгради в комплекса.

“Заповедите са по чл. 225 от закона за устройство на територията, който предвижда само и единствено премахването на незаконния обект”, казва висш магистрат, пожелал анонимност.

Всичко започва с писмо, което прокуратурата изпраща до ДНСК. В него се задава логичния въпрос как така трите сгради са изградени на плажа. Според конституцията крайбрежната ивица е изключителна държавна собственост и върху нея не може да се строи. Въпреки това спорните постройки са построени на десетки метри от морето. Това се вижда с просто око и е част от рекламата на самите хотели. В рекламата на “Оазис ВИП домове” с гордост се казва, че “само 25 метра делят сградата от кристалните води на Черно море”.

Строителството на мащабния билдинг не мина без скандали. Още щом започна неговото изграждане на самата плажна ивица, се разбра, че той унищожава и част от пясъчните дюни. Градежът, извършен в съкратени срокове, бе само на 30 метра от морето. От проекта ставаше ясно, че     сградата     е шестетажна с     партер и е предназначена за офиси и апартаменти.

Хотел “Оазис“ на     фирма “Галакси пропърти груп”     израсна     на мястото на бившия ресторант “Оазис”, върху самата плажната ивица, която е изключително държавна собственост и с нея по закон се разпорежда Министерството на регионалното развитие. Сега функционира като хотел, но се продават и апартаменти.     Справка в Агенцията по приватизация сочи, че пловдивската фирма печели обекта след търг за 700 000 лева. Тя е единственият легитимен участник в търга за ресторанта.

Обектите, които се намират в регулация, получават строителни разрешения от община Несебър.Главният архитект на общината Валентин Димов     е разрешил     строежа след одобрено от министъра на регионалното развитие     изменение на подробния устройствен план. В този случай има съгласуване с министъра, с МРРБ, заяви тогава абдикиралият по-късно кмет на Несебър Николай Трифонов.

Главният архитект на общината показваше и документи, под които стоеше подписът на зам.-министър Савин Ковачев.

Справка в “Дакси” показва, че пловдивската фирма е закупила от Агенцията по приватизация хотелите “Феникс”, “Тракия”, “Глобус”, “Поморие”, Летния театъ,на чието място построи и първия МОЛ в Слънчев бряг.

За хотел “Хевън“ в интернет четем: “Комплексът се намира в центъра на курорта Слънчев бряг, буквално на самия плаж, между пясъка и пешеходната алея     на курортния комплекс“.

Според прокуратурата и за трите набелязани за събаряне сгради има несъответствия между построеното и разрешителните за строеж. Собственикът на “Дюн“ е получил разрешение за ресторант, жилища, постройки за обслужващи функции“, а се оказало, че е изградил хотел със 155 легла на четири етажа. В     Общия устройствен план не е предвидено изграждането на хотел.     Над допустимата височина са и “Хевън“ и “Оазис“.

Според закона първо собственикът сам ще бъде поканен да изпълни заповедта, след което ще се премине към нейното принудително изпълнение. Засега само собственичката на хотел “Дюн” е обжалвала пред Бургаския апелативен съд заповедта за събаряне на част от хотела.


Прочетено: 3438 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
съботно кафе Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков Залив край Созопол pepi аз ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ Пътна помощ Хебел ремонтира,кормилна система Българско село КАРФУР Коктейл
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development