Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Разярени собственици в Иракли плашат със самоуправство



Ключови думи:
21 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Ще разпънем палатки пред МОСВ, държавата ни лиши от всичко, заяви председателят на Инициативния комитет Донка Китанова

От Румяна Емануилиду

Нови скандали тресат Несебър от една седмица. Собствениците на     земи в местността Иракли и Емона отново блокираха за час пътя към плажа в съботния ден.    

Tе протестираха срещу решението на министър Джевдет Чакъров     да удължи срока на забрана за строителство в района. През август м.г. екоминистърът     наложи мораториум върху издаването на строителни разрешения и забрани както новото, така и     вече започнатото строителство в предложената за защитена местност “Иракли - Емине"- землища на Емона и     Обзор.

Министър Чакъров разпореди да се преустанови издаването на всякакви документи, свързани с промяна предназначението и начина на трайно ползване на земите и горите. Забраните се отнасят за територии с обща площ 39 201.782 дка, от които 34 368.676 дка в землището на     Емона и 4 833.106 дка в землището на Обзор, като имотите са изрично посочени по номера в заповедта. Забраните имат срок на действие една година.

Скандалите започнаха, след като общинските съветници на Несебър гласуваха преди седмица стотици докладни с разрешения за строителство и промяна на предназначението на земи в общината, сред които и изменение на Подробния устройствен план /ПУП/ на Иракли.

Така на практика Общинският съвет даде зелена светлина на застрояването на защитената местност с хотели и вили върху 40 000 дка, веднага след като отпадне мораториумът върху строежите в местността, наложен от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Планът, наречен "Директивен план-схема за териториална структура и обемно-пространствено изграждане на курортна зона "Иракли", предвижда ограничаване на височината на строежите до два етажа и плътност на застрояване 20 %. Схемата за застрояване се основава на проектите на Сдружението на частните собственици на земи в Иракли.

Веднага след това последва удължаване на забраната на екоминистерството.

"Това е последният ни мирен протест", заявиха в събота частниците. Те обявиха, че протестите са насочени лично срещу министър Джевдет Чакъров, защото нито веднъж не е посетил местността и не е обяснил с     какво право управлява частни     имоти.

Собствениците бяха категорични, че следващата заповед на министъра няма да бъде спазена, ако той не дойде на лична среща.

“Ще разпънем палатки пред МОСВ, защото интересите ни са пренебрегнати отдавна и държавата ни лиши от всичко", заяви председателят на Инициативния комитет на собствениците     на земи в Иракли Донка Китанова.

ПУП за зоната Иракли-Емона е изработен и приет още през 1997 г. Според него тук е предвидено изграждането на курортна зона.     Това е и основният аргумент на собствениците да протестират. Според действащите по онова време нормативни документи статут на защитена зона има малка част от цялата местност.

Междувременно обаче     български учени предложиха в     европейската мрежа от защитени територии "Натура 2000" да попадне     по-сериозен терен от близо 40 000 дка. Затова и министър Джевдет Чакъров наложи мораториум на строителството върху тях.



Собствениците     не допускаха в събота колите на къмпингуващите и на желаещите да слязат на плажа туристи, тъй като те също не зачитали правото им на частна собственост.

“Започваме самоуправство в Иракли, защото и в МОСВ ни казаха така - всеки сам трябва да си пази имотите", обясниха протестиращите.

Иракли-Емона е сред онези 37 зони, които правителството отложи за "прецизиране" до октомври. Същевременно кабинетът даде срок на общините дотогава да одобрят общи и подробни устройствени планове - ОУП и ПУП.


Прочетено: 2120 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Bulgarian Airlines...ама в Кайро джу зън-зън Йоан Костадинов Бургас., ФЛОРА 2008 пътят за никъде Есен в Странджа Бургас, ФЛОРА 2008 Бургаският кей Парк в Бургас, Младежки дом Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development