Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ГЕРБ си прави група в НС



Ключови думи:
14 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Партията се опитва да се сдобие с депутати, за да ползва привилегиите на парламентарно представена сила

След като си направи ГЕРБ, Бойко Борисов се захвана с партийно строителство и в парламента



От Евгени Георгиев

След очаквания висок резултат на евровота, без да е участвала в избори за българско Народно събрание, партия ГЕРБ се опитва да се сдобие с парламентарна група. Според кулоарните слухове това е най-важната задача, поставена на първия отцепил се от НДСВ депутат, станал независим - Любомир Иванов. Той лобирал сред жълтите народни представители, за да ги привлече към евентуалната нова група.

Както отдавна се знае, Димитър Абаджиев напусна групата на ДСБ заради различията си с Иван Костов по отношение на ГЕРБ. Впоследствие Абаджиев открито афишира симпатиите си към Бойко Борисов и влезе в коалиция с него за евроизборите. В нея се включиха още Мария Капон и Елеонора Николова. И двете предпочетоха първо да станат независими народни представители, а след това да мислят за присъединяване към друга политическа сила.

Дотук са четирима депутати, предани на Бойкоза да направи парламентарна група обаче, на него са му нужни още 6. Откъде може да ги вземе? В последно време най-активно текат процесите в парламентарната група на НДСВ. Но нейният разпад е малко вероятен без благословията на Симеон. По-скоро биха работили заедно с Борисов, с когото се стараят да забравят взаимните вражди и нападки. Той самият неведнъж заяви, че те не му трябват. Но не се знае дали действително мисли така или само си говори, каквото му върши работа за момента.

Има депутатски потенциал, който ГЕРБ може да използва, и той е в парламентарната група на Български народен съюз. Както се видя от евроизборите, Красимир Каракачанов и Анастасия Мозер са плътно с Бойко Борисов. С тях не върви огромна тълпа електорат, но са хора с политическа харизма и някакво, макар и ограничено, влияние в дясното политическо пространство. А Борисов много иска да е десен. За да стане такъв обаче, на него му е нужна парламентарна група повече от всичко.

Ако Каракачанов се присъедини заедно с другите си двама депутати от ВМРО - Мирослав Мурджов и Николай Кънчев, стават седем клонящи към ГЕРБ. Анастасия Мозер заедно с Венцислав Върбанов допълват до девет.

Един-единствен не достига на Борисов, за да си направи група.

Запознати твърдят, че има много желаещи, но лидерът на ГЕРБ не иска да се обвързва с имена, носещи някакви негативи. Той предпочитал по-неизвестни, но по-чисти личности, които досега не са се набърквали в скандали. Затова е спорен и въпросът с Венцислав Върбанов.

Фенове на Борисов има и сред независимите депутати. Няма да е изненада, ако бивши атакисти се присъединят към бъдещата група. А също и единици от ОДС. Колоритният Яне Янев едва ли ще пропусне шанса да се пришие към поредния победител. Друг е въпросът дали Борисов ще го вземе.

Ако ГЕРБ създаде своя група в Народното събрание, това ще има по-сериозен ефект, отколкото показва простата математика. Според нея 10 души не са достатъчни нито да помогнат за сваляве на правителството, нито пък са решаващи за крепенето му. Това обаче е само на пръв поглед. Добре премислените действия на Бойко Борисов доказват, че за него работи екип, който знае какво иска и го постига.


Прочетено: 1787 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Истанбул рибари ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... Театър за драма. опера и балет, Бургас Приятелки в три цвята АЗ ПЕПИТА Флора Бургас 2009 Заслон в местност Живия огън Pepi Жреци на музите 2009 Странджанска гора Следобедно кафе
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development