Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

План “Б”: Милен Велчев - министър на икономиката



Ключови думи:
14 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



В БСП са замисляли да „издигнат" Милен Велчев за министър на икономиката, за да спасят НДСВ от разцепление, а коалицията от провал



В БСП са били силно разтревожени от скандала в НДСВ около избора на ново ръководство на третия конгрес на политическата сила и исканата оставка на зам.-председателя на партията Милен Велчев. Социалистите се притеснили, че политическата сила ще се разцепи, а управляващата коалиция ще се разпадне. За да подпомогнат на изпадналия в криза коалиционен партньор, червените обсъждали варианти за извеждане на Милен Велчев от „полесражението". Един от тях е предвиждал издигането му за министър на икономиката. Ведомството остана без титуляр след оставката на Румен Овчаров. Това съобщи човек от „Позитано" 20, информиран за ходовете на червената централа в разгара на кризата.

За да се запази балансът между партиите вътре в коалицията по схемата 8:5:3, овакантеният от Георги Петканов пост на правосъден министър е трябвало да се заеме от червения Младен Червеняков. Тъй като енергетиката е изключителен приоритет за БСП, предвидена е и промяна в структурата на ведомството, управлявано допреди дни от Румен Овчаров. Тази промяна се е изразявала в създаването на държавна агенция по енергетика, която да се поеме от човек на БСП. За да се осигури подкрепата на ДПС, е трябвало да се даде ход за назначаване на кандидата на движението за поста изпълнителен директор на фонд „Земеделие". Само дни, след като „изтече" информацията за готвената „спасителна операция" за НДСВ, премиерът Сергей Станишев одобри кандидатурата на Димитър Тадаръков за поста. Агроминистърът бе депозирал предложението си преди близо месец, но назначението стана факт едва в сряда.

Завръщането на Симеон в България изглежда обнадеждило БСП, тъй като се заговори, че план „Б" - за спасяването на коалицията, вече не е нужен и социалистите се връщат към план „А" за разпределение на овакантените министерски кресла. Той предвижда за министър на икономиката и енергетиката да бъде издигнат депутатът-бизнесмен Петър Кънев от БСП. Къде на шега, къде съвсем сериозно миналата седмица той приемаше поздравления за издигането му. А червените народни представители го поздравяваха със: „Здравейте, г-н министър", което Кънев приемаше с вид на човек, който действително е приел да стане министър.

По неизвестни причини спряганият за поста на Румен Овчаров Петър Димитров, близък до президента, е отказал. Според други източници от соцпартията политическа целесъобразност е накарала Георги Първанов да оттегли своя човек от листата на кандидатите.


Прочетено: 1563 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Есен в Странджа Селка къща Pepi Созопол евро 2008 Фрагмент от сграда в Бургас Летния театър на Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 Декабрь 2017 года над Ахелой АЗ ПЕПИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development