Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Хем вдигат парното, хем ТЕЦ-а на загуба



Ключови думи:
14 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

По всяка вероятност поскъпване ще има и точно преди старта на отоплителния сезон

Общинският съвет на София като един гласува увеличението на цената на парното и топлата вода.

Снимка Стефан Димитров




8 965 000 лв. са заделени само за ремонт на топлосистемата на София, пише в бизнесплана на „Топлофикация" София. Сумата е с 2,41% повече от тази за миналата година, което е с 1 188 000 лв. отгоре. Причината за големия харч е гръмналият газопровод, захранващ със синьо гориво „Земляне". Той аварира след наводнение, тъй като върху него се оказа, че са издигнати незаконно построени сгради. Късмет е, че няма пострадали, каза Бойко Борисов и разпореди да се провери какво прави върху газосъоръжението детската градина, настанена там.



От Станка Динева и Невена Трифоновска

Общинският съвет на София реши да даде съгласието си столичната „Топлофикацияда" увеличи цената на парата и на тока, които произвежда, от 1 август. С новото предложение на цените и с коригирания си бизнесплан дружеството ще кандидатства за поскъпването на двете си стоки пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Още в разгара на лятото ще се увеличи тарифата за парното между 4% и почти 15% в зависимост от преносителя на топлинната енергия. От 95,31 лв. на 105,56 лв. за МВтч скача топлото при преносител водна пара. От 60,25 лв. на 62,67 лв. за МВтч пък ще се увеличи топлинната енергия с преносител гореща вода.

Столична отоплителна фирма предлага да продава и тока, който произвежда по нова тарифа. В момента той струва 0,08519 лв. за киловат. От 1 август вече ще се продава по 0,135 лв. за киловат. Това прави ръст на цената от 58,5%. Всички посочени дотук цени са без ДДС.

Независимо от поскъпването дружеството ще излезе на загуба в размер на 18 065 000 лв. До тази загуба ще се стигне, ако ДКЕВР приеме да вдигне нормата на възвръщаемост на капитала от 3,46%, както е сега, на 6,3%. Това прави почти 82% ръст при нормата на възвръщаемост на вложените от дружеството пари за производство.

Лошото е, че предложените от директора на предприятието Петко Милевски сметки изобщо не са обнадеждаващи. Експертите му са сметнали, че затоплянето на климата на Земята ще доведе до намаляване на производството. За получаването на единица продукция - в случая пара и ток, се харчи сума, която не може да падне под определено ниво. Ако се консумираше повече парно и ток, себестойността им щеше да е по-ниска, а от там и цената. Тоест, колкото по-малко харчим, толкова повече ще плащаме занапред.

Не се променят съществено нещата и от това, че загубите за пренос на пара и топла вода са намалели.

„Ако не преглътнем предложеното увеличение на цените и те останат непроменени, загубите на „Топлофикация" София ще достигнат до 40 млн. лв. годишно", предупреди общинският съветник проф. Атанас Тасев. Добрата новина, според него, е, че са предвидени технологични ремонти, които значително ще намалят разходите. Срокът им за реализация обаче е 5 години. Само за закупуването и пускането в действие на новите технологии са необходими 2 години, стана ясно още.

Думите на проф. Тасев насочват към мисълта, че ни предстоят още шокове покрай цените на топлото и светлото. Никой от общинския съвет не се закле, че поскъпването е последно и че точно преди отоплителния сезон ни чака още едно. Неофициално местните депутати твърдят, че августовският ръст има за цел да избегне сюрприза през ноември-декември цените да скочат драстично.


Прочетено: 1782 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
бургас Флора Бургас 2009 съботно кафе София от Копитото Флора Бургас 2009 Коктейл Флора Бургас 2009 Калиакра 5 Рибари в Истанбул БСУ pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development