Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас не е бастион на една личност



Ключови думи:
14 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Местната власт заприлича на кметуване като за последно, готвим строги критерии за кандидат-съветниците, казва регионалният координатор и кандидат за кмет от ГЕРБ Димитър Николов

От Иван Трифонов



-     Г-н Николов, Вашата кандидатура за кмет на Бургас беше издигната лично от Бойко Борисов при посещението му тук. Смятате ли, че     ще се преборите в битка, която изглежда обречена - хората три мандата избират един и същ човек - Йоан Костадинов?

- Нека да зададем     този въпрос по друг начин: има ли Бургас по-големи възможности? Има ли сили и потенциал     да     се превърне     наистина в модерен, динамичен и европейски град? Ние от     ГЕРБ отговаряме     на този въпрос с “Дa". Значи трябва да поемем ангажимент да го направим.         А битката за Бургас е в ръцете на гражданите му. Вярвам, че ще гласуват активно и няма да преотстъпят другиму     да определя как ще живеем напред.     Това ще бъдат     първите ни     избори     за местни представители     като европейска държава и     ще покажат какво научихме от изминалите години. Разбрахме ли, че демокрацията не е даденост, а възможност, която зависи от нашия избор? Научихме ли, че отказът от гласуване или гласуването “напук" вредят не на политиците и партиите, а на самите нас, на цялото общество и могат да блокират развитието? Знаем ли, че страната ни тъпче на едно място заради изкористяването на властта, корупцията, източването на ресурси, заобикалянето на закони и норми? Изборите са демократичната възможност за защита на интересите на обществото, възможност за по-добър избор, а хората в Бургас все повече разбират това. И им е обидно твърдението, че нашият град се е превърнал в бастион на една личност и тесен кръг около нея.

- Освен в Бургас, в кои общини от областта, ГЕРБ ще издигне свои кандидатури за кметове?

- Ние от доста време работим по проблемите в цялата област и възможностите за разрешаването им. И това е причината, поради която ще имаме         кандидати     във всички     общини. Някои     от     тях     ще са членове на ГЕРБ, останалите ще подкрепим и издигнем заедно с други партии и организации от център-дясно. Основните ни     критерии     за избор са свързани с активната     гражданска позиция, личния авторитет, експертност, демократично мислене. И най-вече желанието и способностите на тези хора да се справят с проблеми и да реализират подходящите за отделните общини управленски модели.

- Звучи доста позитивно, но едва ли ще срещнете толерантно отношение от партиите, които застрашавате.

- Ако застрашаваме някои партии, то причината не е в нас, а в тях. Самите те са наясно, че са забравили напълно поетите обещания и задължения, че са поставили личните си и партийни интереси над обществените. Оценката на това, което са направили през изтеклите години на управление, ще бъде дадена от избирателите.

-     Наблюдавате ли отблизо работата по места на сегашните кметове?

-     Да, и виждам това, което виждат и жителите на тези общини - “кметуване като за последно", действия, свързани с пряк икономически и частен интерес. За съжаление популизмът на изборите през последните години изопачиха до голяма степен техния смисъл. Избирателите гласуваха, за да възложат отговорности и задължения на своите представители. Те сметнаха, че са им гласували права. Но ние сме твърдо решени да не     позволим     тези неща да се потулят. Щом си получил доверие, трябва да носиш отговорност.    

- Има ли наплив на желаещи да се запишат в ГЕРБ след голямата победа на евроизборите в Бургас и как ще се одобряват     листите ви за общински съветници по места?

- ГЕРБ от     самото начало се стреми да включи като членове само     хора, които не са част от познатото до сега статукво -     участие в партийна структура заради лични и користни цели. Новите ни членове и кандидатите за местна власт ще бъдат определяни     по още по-строги критерии. А занапред ще бъдат утвърждавани от централното ръководство. Целта е по този начин да сведем до минимум навлизането на непочтени лица в политиката. Мисля, че този     път може да се сложи края на този порочен модел. Да престанем да се спъваме в един и същи камък, който пречи на развитието на цялото общество.


Прочетено: 1849 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Компасът на ул. Художник Пристанище Приморско ПЕПИ АЗ ПЕПИТА аз Машините на Леонардо Исторически музей, Бургас Щрауси край Грудово Фотографи Барселона
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development