Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Програма на НОИ плаща по 15 лева на ден за курорт



Ключови думи:
07 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Девет профилакториума в Бургаско приемат пациенти по договор с осигурителния институт, казва директорът Енчо Жеков

Енчо Жеков е роден през 1963 година в Бургас. Работи в НОИ от 1992 г. като финансов ревизор, началник на отдел “Осигурителни вноски и краткосрочно осигуряване", от 2001 година е директор на ТП на института в Бургас.

Снимка Таня Атанасова




Интервюто взе Румяна Емануилиду



- Г-н Жеков, кои профилакториуми от региона приемат тази година клиенти по програмите на НОИ?

- През тази година НОИ сключи договори с общо 47 профилакториума от страната и от 2 май пое голяма част от разходите на осигурените - по 15 лева на ден и 4,50 за нощувка, до 5 процедури на ден в зависимост от заболяването.

За Бургаска област профилакториумите с договори са 9, но всяко осигурено лице може да отиде за рехабилитация и възстановяване и на друго място.

В Бургаско това са Специализирана болница за рехабилитация /СБР/ - Бургаски минерални бани: Балнеохотел “Свети Мина" - Бургас, Дом-1 и Дом-2, “Жива вода" в Сливенски минерални бани", санаториума в Малко Търново и два санаториума в Поморие - Специализирана болница за рехабилитация на НК към МЗ СБРНК - филиал Поморие и “Св.Георги Победоносец", от тази година в списъка са Несебър и в Слънчев бряг /Свети Влас/ по един санаториум.

Не може да се каже докога с точност ще продължи програмата. От бюджета се отпускат определени средства, които ще се ползват до тяхното изразходване.

- Какви други нови отговорности има НОИ, които са в полза на гражданите?

- Сравнително нова дейност е, че събираме документи на ликвидирани предприятия и осигурители, които са заличени или предстои да се заличават в Търговския регистър. Събираме документи с осигурителен стаж и доход и когато дойде време да се пенсионира едно лице, то ще може да ги ползва от нас и да не губи осигурителни права.

Едната група от тези предприятия са ликвидираните през 1990-1991 година по бившия Закон за земеделските земи - ТКЗС-та и АПК-та. Досега ведомостите се намираха в кметствата, но те вече трябва да бъдат предадени на нас. Другата група са на предприятия, които сега се ликвидират. За да бъдат заличени от Търговския регистър в съда, трябва да има удостоверение от НОИ, че са предали документите си в института. По-големите фирми са “Камбана", още в несъстоятелност са “Големите български мелници" и “Океански риболов" - те също предстои да бъдат заличени. Преобладават еднолични търговци.

- Какви съвети бихте дали на работодателите?

- За болничните по-малко проблеми ще имаме и ние, и лицата, и работодателите, ако документите се издават от медицински лица и бъдат добре оформени. Защото имаме случаи, когато се връщат или за неправилно написана диагноза, или за сбъркани дати.

Работодателите трябва да проверяват болничните дали са издадени както трябва, а не направо да ги пращат при нас и ако тук ние разберем, че не са коректно попълнени, бавим изплащането на обезщетението.

Трето - да си подават навреме и коректно данните в НАП за персоналния регистър. При изчисляване на обезщетението, ние ползваме данните за предходните шест месеца и това не може да се осъществи, докато не са подадени данни.

Ако се изпълняват задълженията от всички, няма да има проблеми.


Прочетено: 3816 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
тръби Pepi Бургаският кей Храбрая ворона Балчик Елена Конкурс прическа Бургас 2009 Финансова помощ за бедните Pepi Стив и аз шарено килимче аз
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development