Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Реко-пак: Ще се съдим, няма да махаме казаните



Ключови думи:
07 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Фирмата ни праща ултимативни писма и поставя контейнери в Бургас незаконно, каза пред журналисти зам.-кметът Венелин Тодоров

Зам.-кметът Венелин Тодоров и шефът на отдел “Екология" Павлин Михов казват, че фирмата няма сключен договор с общината и не може да осъществява тази дейност в Бургас

Снимка Тодор Ставрев




В края на май Бургас осъмна с красиви казани за разделно събиране на отпадъци. Мнозина видяха в това поредната крачка     на града към Европа. Истината се оказа друга - поредния скандал и битка за боклука на Бургас. Няколко дни по-късно общината даде пресконференция, че една от петте лицензирани     фирми за разделно събиране - "РЕКО ПАК" е разположила своите     контейнери     и кофи за смет незаконно, защото няма     сключен договор, каквото е изискването на Закона за управление на отпадъците. Издадено е предписание казаните веднага да се премахнат, но фирмата категорично отказва да го изпълни и заплашва със съд.



От Силвия Шатърова

Каква е историята и може ли всеки да разхвърля казани из града?

На 1 ноември 2006 година община Бургас сключва договор за разделно събиране на отпадъци с фирма "Екопак България". Според Закона за управление на отпадъци и Наредбата за опаковките и отпадъците от тях кметът на съответната община може сам да реши с коя фирма за разделно събиране да сключи договор. Няколко дни след подписването на договора с фирма "Екопак",     в община Бургас се получило писмо от "РЕКО-ПАК". "То за     съжаление не спазва добрия тон и казва: Ако вие до един месец не сключите договор с нас,     ние ще започнем да разполагаме контейнери без ваше разрешение", каза зам.- кметът Венелин Тодоров.

На 27 май кофи за смет на “РЕКО-ПАК" се появяват в жк "Меден рудник" и на други места в града. "Дадохме им срок до 31 май сами да ги премахнат, но това не стана", каза още зам.-кметът Тодоров. По думите му фирмата се опитва незаконно да осъществява     търговска дейност. В общината се получило     и второ ултимативно писмо, в което се казва, че "...ако общината     не определи конкретни места за разполагане на контейнери     и допълнителни съдове, "РЕКО-ПАК" ще разширява дейността си независимо, че няма разрешение от собственика на територията".

В момента община Бургас е сезирала прокуратурата и Областна дирекция "Полиция", има и становище на     Районна прокуратура по проблема.    

“С действията си "РЕКО ПАК" АД е в нарушение на чл.16 ал.3,т.5 от ЗУО и чл.21 от Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, в резултат на което кметът на община Бургас     на основание чл. 65 от Закона за общинската собственост е в правомощията си да разпореди     премахването на незаконно поставените контейнери на "РЕКО ПАК" АД по улиците на Бургас, които са публична общинска собственост", е разпореждането на прокуратурата.

Според представителите на местната власт фирмата поставя своите     кофи, без да ги е съобразила със специалната схема на общината .

Ден по-късно “РЕКО-ПАК" даде контра пресконференция по проблема, но не отговори на обвиненията на общината. Нямаме намерение да махнем контейнерите в Бургас, каза изпълнителният директор на фирмата Иванка Недева и заплаши, че ще търси правата си в съда, тъй като вече е сключила договор за изпълнение с лицензирана фирма по реда на Закона за управление на отпадъците. Сключеният договор е с фирма "Синтия", която има две фабрики за рециклиране на отпадъците в Атия и село Извор. За възникналия проблем "РЕКО ПАК" е уведомила Министерството на околната среда и водите. Изпълнителният директор на фирмата обвини общината, че е избрала "ЕКО ПАК" да извършва разделното сметосъбиране по неясни критерии. Иначе двете фирми помежду си нямали конфликт, каза Недева. В изявление до медиите юристите на фирма "РЕКО ПАК" заявяват, че системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки, организирана от фирмата на територията на община Бургас, функционира на законно основание и в съответствие с разпоредбата на чл. 22, ал. 5 от Наредбата за опаковки. Работата на "РЕКО ПАК" АД на територията на община Бургас не може да бъде разглеждана като незаконосъобразен акт, категорични са юристите на фирмата.

До този момент “РЕКО-ПАК" са поставили 28 контейнера     в “Меден рудник",     21     контейнера в Централна градска част и 25 кофи     по 40 литра по улиците     на града.

Според сключения договор с “Екопак",     382 комплекта от по три контейнера вече са разположени в Бургас,     като на всеки 600 човека се осигурява по един комплект. От фирмата са се ангажирали да направят и джобове в улиците за самите контейнери.


Прочетено: 1829 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ловец, авджия wood Конкурс прическа Бургас 2009 само черноморец бургас Странджа, старите дървета Море,земя, въздух vvz евро 2008 Полет Български секс магазин До другото лято В очакване на жертвата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development