Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Семейство Баневи взе южните плажове



Ключови думи:
24 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Караваните останаха извън къмпинг “Градина” миналата година



От Станка Динева и Силвия Шатърова

Семейство Баневи взе пет плажа по бургаското Черноморие без търг и конкурс. Това стана ясно на извънредното заседание на Министерския съвет преди празника на славянската писменост и култура - 24 май. Предложението за това е направено от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. Той се скри и не слезе в залата за пресконференции при журналистите да обясни мотивите си да поиска подписването на 20-годишни договори за концесия с фирма “Хелио-тур-с". Очевидно се измъкна през асансьора към гаража на Министерския съвет, защото така и не бе засечен от чакащите го фоторепортери на официалния вход на “Дондуков" 1.

От датата на подписването на договора “Хелио-тур-С" ще се разпорежда с плажовите ивици на едни от най-старите и любими на поколения българи къмпинги - “Веселие", “Каваците- Юг", “Градина", “Черноморец" и “Златна рибка". Всички те са към община Созопол, Бургаска област. Не се знае колко е концесионната такса. Няма информация защо плажовете са дадени без търг или конкурс, след като има много желаещи да ги стопанисват. В надпреварата можеше да бъде предложена и по-висока концесионна такса.

Фирма “Хелио-тур-с" е някогашно държавно дружество, приватизирано от фирми на Николай Банев и семейството му. Компанията на няколко пъти е пускана в пакетите за масова приватизация, но в един момент Агенцията по приватизация я вади от пакета и я продава на Банев. Защо и как е станало това, може да каже само тогавашният приватизатор № 1 Александър Съботинов.

В момента съсобственици на “Хелио-тур-с" са “група физически" - изпитан способ да скрият истинските собственици, и няколко фирми - “Русалка тур" с 40%, “АБК- Актив" с 40%, “Приват тур" със 7%, “АКБ Корпорация" с 8% и други.

По-любопитно обаче е кой е в ръководството на “Хелио-тур-с". Управител на компанията е Евгения Генчева, която наскоро стана госпожа Банева. Жеко Калъчев също се води управляващ. В надзорния съвет влизат други членове на фамилията Баневи - Мария Николаева Банева, Николай Йорданов Банев и Соня Йорданова Банева.

Преди два дни областна управа на Бургас определи конкурс за стопанисване за това лято точно на плажовете в къмпингите "Веселие", "Златна рибка", "Градина", "Черноморец". Миналото лято цял сезон конфликтите между собственици на каравани и стопанина на плажа на "Градина" не престанаха.

Скандалите на плажа избухнаха, веднага след като ръководството на Бургаска област подписа договора с фирма "Крим" на Кристиян Коджуклиев, като отстрани от конкурса "Хели-о-турс" заради неплатени данъчни задължения към държавата.

Собственици на каравани обаче бяха     платили на фирма “Хели-о-турс" още през месец февруари по 2000 лв. да разположат караваните си на първа линия. В началото на сезона те останаха неприятно изненадани, че им се забранява да влязат на плажа. От “Крим" не бяха получили никакви пари от собствениците на каравани и не ги допуснаха в къмпинга.

Няколко проверки на областна управа обаче доказаха, че стопанинът на плажа там не спазва основните си задължения по договора и че на пясъчната ивица няма нито един спасител и нито една     шамандура.

Инспекцията бе извършена, след като МРРБ нареди на областната администрация да провери плажа и, ако се окаже, че са налице големи нарушения, да развали договора с Коджуклиев.

Концесионните договори ще бъдат сключени със задна дата от момента, в който е осъществена продажба на акции на дружествата, стана ясно още. Концесионерът е длъжен да обособи зони с тоалетни и специални места, където да има питейна вода за спортно-развлекателни дейности, за търговски обекти, както и свободна зона, в която плажуващите ще могат да си слагат собствени чадъри и шезлонги. На плажовете задължително трябва да има спасителни и медицински пунктове.

Министерският съвет определи фирмата "Лазурен бряг" АД за концесионер на морския плаж в къмпинг "Нестинарка". “ИТС 2005" АД ще ползва плажа "Стамополу - Перла" в Приморско.

Поради несъобразяване с нормативните процедури се отказва предоставянето на концесия на плажовете “Минерален басейн - Юг", “Сахара I" и “Сахара II" в община Варна, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Министри скриха доклад за морските концесии

Министрите от кабинета скриха неудобен доклад за приходите от концесионните договори за плажовете, които се събират в хазната. От 65 споразумения са събрани 6 658 123,27 лв., обяви пресцентърът на кабинета. Министрите дори се похвалиха, че сумата била с 18% повече, но не от миналата година, а от 2005 г. Простите сметки сочат, че всеки един от плажовете носи по 102 342,66 лв. средно. В групата да отдадените брегови ивици обаче влизат едни от най-посещаваните плажове на България, които носят значително по-големи суми на фирмите, които ги стопанисват.

Преди месец екоминистърът Джевдет Чакъров изнесе смехотворните цифри на всички приходи от концесии у нас - малко над 15 млн. лв. за цяла година. Той намекна, че може би е време да се преразгледа подходът при сключването на договорите. Вероятно това е причината червените министри от правителството да натиснат експресно да бъдат раздадени някои плажове точно преди сезона. Известно е, че хората на Ахмед Доган могат да спрат всяко правителствено решение.

Към 30 март тази година по концесионни възнаграждения за 2006 г. са преведени 1 535 164,12 лв., съобщи пресцентърът на правителството. Нямаше начин да бъде скрит фактът, че наемателите за по 20-30 години на плажовете ни масово не плащат. Колко обаче са непостъпилите суми, не бе съобщено. Не получи отговор и въпросът на журналистите кои фирми не внасят суми от години. Казано бе само, че за 2006 г. са натрупани лихви по неиздължени към хазната суми в размер на 434 682,02 лв. Експерти на правителството подшушнаха, че въпреки ниските концесионни такси, наемателите дължат милиони за минали години и то без неустойките. По официални данни от пресцентъра само за миналата година не са се издължили фирмите “Икатанлъка I", “К:ранево - централен", “Обзор - централен".


Прочетено: 4366 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Стара къща на ул. Бургас и Леонардо Родното небе флора 2008 тръби Община Бургас моите цветя Богориди, Бургас дъга Стара църква в Созопол полети и пристани 02
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development