Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Корупцията управлява България



Ключови думи:
14 Май 2007, Понеделник


Източник: вестник Фактор

Не бива да допускаме престъпният властови синдикат да се пренесе в Европарламента, казва лидерът на СДС и водач на листата на сините

Петър Стоянов



- Г-н Стоянов, държавата се тресе от скандали - "Овчаровгейт", заплаха за транспортна стачка, две брутални убийства на знакови фигури. Мислите ли, че има зловещ сценарий за дискредитиране на България пред Европа?

- Омръзна ми да слушам нелепиците, че някой иска да ни дискредитира. Дискредитират ни те - управляващите от БСП, ДПС, НДСВ, със своята     неспособност да управляват, да защитят националния интерес и пълна подчиненост на собствените им икономически интереси. Като признание за това тълкувам и думите на зам.-председателя на БСП Овчаров за разпада на държавността. Тройната коалиция се превърна в троен картел за разпределение на власт и пари. Със срам и болка ние, от СДС, както и всички честни български граждани, виждаме как страната ни е на път да се превърне в лошия пример в ЕС. В. „Таймс" написа по наш адрес „ЕС никога не е приемал страни, толкова разядени от корупция, престъпност и олигархически контрол над медиите". В България има не просто корупция, у нас корупцията управлява България.

- Случайно ли това става в решаващия момент преди евровота?     Все пак НДСВ твърдят, че те са европейското лице на България.

-Напрежението в тройната коалиция се натрупваше - до момента, в който един от циреите се спука. Това далеч не е последният скандал, на който ще станем свидетели. Управляващите действат по класическата схема на престъпен синдикат.

- Смятате ли, че българските граждани изобщо се интересуват от течащата предизборна кампания - от платформи и програми, като цяло фокусът на общественото внимание е привлечен към ставащото в правителството?

- От самото начало на кампанията бяха полагани целенасочени усилия да се намали изборната активност, за да се увеличи тежестта на двете партии с най-твърд, безкритичен и почти военизиран електорат - БСП и ДПС. БСП директно призна, че нито може, нито иска да влезе в сериозен политически дебат по основната тема - какви интереси на България трябва да се защитават в Европа и как. Вместо това ни се сервира скандалът с Азис. ДПС се скриха от всички дебати в медиите. НДСВ заложи на лимонада и святкащи значки.

- Започна да се срива имиджът на ДПС с разкритията на формулата на Доган, по която от години движението печели избори. Защо сега? И защо СДС през цялото време си оставаше единствената партия, която опитваше през годините да отвори очите на хората за пирамидалната структура?

- Имиджът на ДПС извън твърдото ядро на избирателите и клиентелата никога не е бил висок. А нито твърдото им ядро, нито клиентелата се вълнуват от разкрития в медиите. Питам се дали някой избирател на ДПС от бедните райони, където хората с непосилен, робски труд на тютюна изкарват по няколко десетки лева месечно, е посмял да пита лидера в чии джобове са изтекли стотиците хиляди левове от Булгартабак, за което писаха медиите през последните дни.

- Какво ще последва от Брюксел?

- До неотдавна опасността от налагане на предпазни клаузи ни се струваше едно от най-лошите неща, които могат да ни се случат. В момента, когато клаузите изглеждат почти сигурни, се оказва, че има нещо далеч по-страшно. И това е унижението на българските граждани от случващото се напоследък в страната. Не говоря дори за провала на управляващите пред очите на Европа. Говоря за провала им пред очите на обществеността тук, говоря за наглостта им да говорят сами за разпад на държавността, все едно не те са докарали положението дотук.

-Вярно ли е, че до края на този месец ЕК ще обяви доклад, който ще съдържа крайно неприятни за България констатации?

-Докладът ще бъде обявен на 27 юни. Информация за констатациите, които ще влязат в него, вече се прокрадна. Дори да не следим западната преса, достатъчно е да погледнем лицата на главния прокурор и на вътрешния министър Румен Петков, които се върнаха оклюмани от срещата с комисаря Фратини и генералния секретар на Комисията Катрин Дей. Не стига, че замесихме Фратини във вътрешнополитическите си скандали, но с искането Брюксел да се заеме с "Топлофикация", Овчаров, "Фронтиер" и прочее, управляващите директно поискаха от ЕК да стане параван за бездействието на правителството. Всъщност, българският народ не се интересува от предпазните клаузи на ЕК, защото ще наложи най-голямата предпазна клауза на българското правителство и това може да се случи много скоро.

- Следите ли развоя на протеста, който Холандия, Швеция и Великобритания внесоха в ЕК с настояване да се вземат по-сериозни мерки срещу корупцията в Румъния и България?

- Стига сме си въобразявали, че можем да лъжем партньорите си като някакви хитри балкански андрешковци. Писмото на трите страни, което цитирате, беше предизвикано от всички действия на правителството до този момент. Последващите събития само потвърдиха правотата им, за съжаление.

-Допускате ли, че днешната ситуация в държавата може да докара по-опасна катастрофа от срива на Жан-Виденовото правителство през 1996 - 97?

-Могат да се правят паралели между събитията през 96-а и сега. Един от тях е общественото напрежение и очевидното отвращение на хората от случващото се в държавата. Тогава управляващата БСП не беше склонна да се вслуша в гласа на обществото. Това й струваше позорно падане от власт и 8 години в опозиция. Днес правителството се държи отново високомерно към обществените настроения. Протестите на лекари, на таксиметровите шофьори, на пенсионерите, на работниците от БДЖ и напрежението с шофьорите от градския транспорт в няколко града много напомнят за тогавашните събития.

През 1996-а властта говореше за заговор за свалянето й от власт и обвиняваше малобройната опозиция за собствената си безпомощност. Сега също. И тогава, и сега опозицията в лицето на СДС поиска вот на недоверие към кабинета.

- Внесеният от СДС вот на недоверие не успя да събере подкрепата на опозицията в парламента. Защо Иван Костов не ви подкрепи?

-Мислех, че заедно ще се борим срещу този кабинет. Не стана. За мен е необяснима позицията на Костов, защото в живота на всеки политик има няколко случая, когато трябва категорично да се определи, да заеме ясна позиция. Кризата в тристранната коалиция е точно такъв случай. Както се казва - ако тук опозицията не поиска вот на недоверие, питам се кога. Така се оказахме на противоположните страни на барикадата. СДС е срещу кабинета и корупционната матрица; ДСБ в крайна сметка с въздържанието си ги подкрепи. Жалко, защото това единствено помага на тройната коалиция.

Интервю на Катя Касабова


Прочетено: 1949 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз камини търговски център сградата на Общината Мой хороший знакомый из Бургаса Републиканска след ремонта Изтравниче pepi Поглед към Бургас през залива витраж5
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development