Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Облаците над Румен Петков се сгъстяват



Ключови думи:
14 Май 2007, Понеделник


Източник: вестник Фактор

Станишев е готов да реже до дъно, за да спаси себе си и партията

Румен Петков на прицел



Неприятни дни очакват министъра на вътрешните работи Румен Петков след поредното показно убийство в страната на бизнесмен от едър калибър. Като политик с опит МВР-шефът е наясно, че в такива критични ситуации се жертва партиецът с по-нисък ранг, за да се спаси лидерът. И водачът на политическата сила (справка Жан Виденов), за да се спаси партията. Затова Петков мълчаливо поема ефекта от събралите се накуп негативни събития. Пестеливите му изказвания се приемат като съпричастност в отстраняването на Румен Овчаров като негов отколешен конкурент за председателското кресло в партията. Социалисти твърдят, че ако има пръст в скандалите около енергийния министър, това е добре замаскирано, заради ефекта на доминото, който прави подобен процес трудноуправляем. Петков е наясно, че в критични ситуации като сегашната, той засяга и върховете на партията, където се намира и той самият. Точно МВР-шефът бе един от апаратчиците, който спасява структурите по места след падането от власт на БСП през 1997 г. и издигането на Георги Първанов

Министърът на вътрешните работи е наясно, че трябва хем да балансира в усложнената обстановка в БСП след скандала с Румен Овчаров, хем да се готви да понесе критиките от очаквания неласкав доклад на Европейската комисия за постигнатото от България в борбата с организираната престъпност и корупцията. А с просто око се вижда, че нищо не е постигнато в двете области.    

Ако по разкриването на убийствата няма напредък, което е най-вероятното, и ако докладът на еврокомисията е негативен, което е почти сигурно, Петков ще понесе отговорността за слабата работа на министерството и екипа си. Той ще трябва да го направи вместо упрекът на еврокомисията да падне върху цялото правителство и премиера Станишев. В противен случай, както е разтресен,     кабинетът може да падне, а заедно с това и БСП - от властта. Столетницата не може да си го позволи повторно, защото твърдото ядро от стари партийци намалява, а еманципираният млад електорат не желае да чака нови осем години. Воден от интересите си, бизнесът се преориентира още по-бързо. В средите на БСП упорито се говори, че ги чака съдбата на СДС след изборите през 2001 г. Затова социалистите и лидерът им са готови на жертви в името на оцеляването. И Станишев, и Петков, и Овчаров са наясно, че чистката вече е започнала и то отзад напред.

Само допреди няколко дни премиерът избягваше темата за отстраняването на който и да било червен член от кабинета. След скандала с Румен Овчаров и последвалите го две убийства обаче той смени тона: "При всеки скандал като този, който се разгоря през последните седмици, традиционният подход е жертване на един или двама души, с цел нещата да останат каквито са били. Това, което се опитах да направя и за което получих подкрепата от Изпълнителното бюро на БСП, бе да взема незабавни мерки, които да покажат, че над никого не може да има политически чадър. Ние сме заинтересовани от бързо разследване на всичко, което излeзе в публичното пространство. На тази база ще се вземат и конкретните решения."

Петков може да последва съдбата на Овчаров, и то не след дълго. Причината няма да е толкова чисто вътрешнопартийна, както е при Овчаров, колкото за оцеляване на правителството. От БСП твърдят, че Станишев вече е готов да реже до дъно, за да спаси себе си като лидер и партията като политическа сила.

От Светла Димитрова


Прочетено: 1580 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
изгрев бл.29 вх.7 Конкурс прическа Бургас 2009 Подводен свят рожден ден вместо сняг на Коледа Флора Бургас 2009 Черноморец Бургас БСУ Spirit of Burgas газ 2 5 съботно кафе
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development