Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас влезе в ЕС много преди страната



Ключови думи:
17 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

В мое лице общините ще имат един много добър приятел в Европейския парламент

Биляна Раева - водач на листата на НДСВ:



Биляна Раева е водач на листата на НДСВ с кандидати за представители на България в Европейския парламент.

Родена e на 12.07.1973 г. във Варна.

Живяла е във Варна, София, Италия, Полша, Испания, Холандия и Белгия.

Магистър е по икономика, международни политически и икономически отношения - Полша. Има следдипломна квалификация по международни и европейски въпроси и управление - Холандия.

Директор е на дирекция "Управление на проекти и програми" в Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Владее 6 езика - английски, полски, италиански, френски, руски и испански.

Имиа богат опит в работа с институции на Европейския съюз, включително 5 години в Брюксел.






- Г-жо Раева, Вие сте водач на листата на НДСВ за наши представители в Европейския парламент. Как приемате личното си участие в изборите?

- Наличието на високообразовани и говорещи много езици кандидати в листата на НДСВ я прави особено атрактивна. Това решение е свързано с основните характеристики на ЕП. Добре е, когато на 20 май гласуваме, да знаем трите основни обективни разлики между ЕП и нашето Народно събрание.

Първо, за разлика от нашия, в ЕП се говорят всички езици на станите от ЕС. В това отношение нашите кандидати превъзхождат тези на конкурентите ни. Всеки от нашите кандидати владее средно по 3-ри езика, а двама от нас - по 6 езика. Второ, европейският депутат е много повече експерт, отколкото политик.

В това отношение отново листата ни няма аналог. Повечето от нашите кандидати са образовани, стажували или работили в специализирани институции в чужбина. Тези институции осъществяват дейността си изцяло в сферата на проблемите на ЕС. Т.е. кандидатите ни в най-голяма степен са наясно и с хората, и с механизмите, които са полезни за защита на националния ни интерес в ЕС. Трето, в ЕП депутатите са и дипломати. Освен, че са от различни партии, те са и от различни държави. Затова в нашата листа сме заложили на млади лица, необременени от скандалите между партиите, които разкъсват страната ни през последните 17 години. Постарахме се да излъчим лица, които ще търсят консенсуса и между различните партии, и между различните държави в ЕП. Там няма място за крамоли и разправии. Защото залогът е името на България и интересът на българските граждани.

- След последните соц. проучвания НДСВ има амбицията да се бори за 2-ма депутати. Каква е Вашата прогноза?

- Добре подбраните кандидати, от една страна, а от друга - ясните цели в програмата ни неминуемо дават резултат. Това не ни кара да забавим темпото. Напротив, усилията ни в кампанията ще са до приключване на изборния ден. Това важи и за тези на симпатизантите ни. Призовавам ги да продължават в същото темпо. Колкото до прогнозата, единствено на 20 май ще можем да говорим, какво сме постигнали.

Призовавам жителите на Бургас и областта да гласуват. Изборите на 20-ти май са единственият директен начин ние, българските граждани, да заявим, какво искаме да се случва през следващите години в Европейския съюз. Те са правото ни пряко да формираме политиките в Брюксел и да упражним контрол над изпълнението им. Европейският парламент е единственият орган на Европейския съюз, избран чрез преки избори. 785-те му членове се избират, за да представляват нас, гражданите. Гласувайки, ние,българските граждани, определяме какво ще се случва в Брюксел и Страсбург.

- Какви качества според Вас трябва да притежават нашите кандидати за ЕП?

-Някои от качествата изтъкнах по-горе. По-конкретната статистика за нашата листа е следната. В професионално отношение листата ни включва 5 юристи, 6 икономисти, 2 лекари, 2 представители на точните науки, 2 европеисти, 1 филолог и 1 поп-изпълнител - обичаната от всички ни Маргарита Хранова. Кандидатите ни са с най-богатия опит в работата с европейските институции. Повечето от тях от години работят в Европа и Брюксел.Спокойно можем да кажем, че нашите кандидати са в най-активната възраст.

Средната възраст на листата ни е приблизително 39 години. Вече традиция за нашето движение е да даде шанс на повече жени да се включат в политиката. При тези характеристики, считам, че НДСВ ще се представи сериозно на 20-ти май и ще спечели доверието на голям брой български граждани. Надявам се, с общи усилия да изберем европейското лице на България.

- Вие имате богат опит в Европейските институции. Към какво ще насочите усилията си след изборите на 20 май?

-Обръщаме специално внимание на ангажираните в сферата на туризма и услугите, на предприемачите и на земеделските производители. Наши основни приоритети са опростяване на процедурите за кандидатстване и максимална информираност на всички заинтересовани от европейските програми. През последните години Бургас и областта станаха привлекателно място и за чужди, и за български инвеститори. Те трябва да са сигурни, че в сравнително дългосрочен план инвестициите им ще бъдат защитени. Това означава и сигурност за работещите. Равнопоставеното участие в проектите за туризъм, пътища, инфраструктура и земеделие е гаранция за разкриването на нови работни места на територията на града и областта. Всички имат право на равен старт. Гарант за този равен старт са нашите млади, отговорни и подготвени кандидати.

Наш основен приоритет са младите хора и студентите. Затова, се обръщам и към всички млади хора в Бургас и региона. Не мисля, че те трябва да бъдат поучавани или агитирани. Младежтавинаги е създавала алтернативна на официозната ценностна система, култура, идеали. Само преди 10 години Интернет и кабелната телевизия бяха екзотика за България, а днес децата ни са сред най-добрите програмисти в света. Младите могат сами да водят политика, да поемат и да изпълняват обещания. Участвайте във възможностите за реализация, които ви предлагат десетките програми и милионите средства на ЕС. Ние сме вашата естествена връзка с тези възможности.Гласувайте за свободата си. Това е моето предложение към младите хора. Вашата инициатива е наша обща отговорнст. Младите и активни хора са европейското лице на България.

- Какви са възможните, които може да използвате за развитието конкретно на общините в Бургаска област?

- Бургас и много от общините в областта влязоха в Европейския съюз доста преди самата държава да влезе. Черноморските общини постепенно добиват контурите на нормални китни европейски градове.Както навсякаде и тук има проблеми. Страната ни не е богата. Но това му е хубавото на Европейския съюз. Над 11-те милиарда, които нашето правителство договори да влязат в България, са предназначени за това, да достигнем нормалните нива на икономическо и социално развитие в ЕС. Основните проблеми са състоянието напътищата, канализацията и водоснабдителната система.

Те се нуждаят от обновяване. Европейските програми предлагат стотици милионо евро за подобни обекти. Убедена съм, че кметовете и общините могат да реализират тези проекти много по-добре от държавата. Те най-добре знаят, от какво имат нужда жителите на общината. Ангажирам се да подпомагам постоянно Бургас, а и всяка българска община при решаване на конкретните проблеми на нейните жители. НДСВ е засилни кметове и независими общини.Затова гарантирам на общините директен достъп до средствата на Европейския съюз. В мое лице, Бургас и общините от региона ще имат един много добър приятел в Европейския парламент.

От Борислава ГЕОРГИЕВА


Прочетено: 2062 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
честит рожден ден Бургаският кей Йордановден 2011, Бургас - от Тина Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Стара църква в Созопол АВТОСЕРВИЗ Кайро Люцерна парапетът до Бургаски залез.JPG това си е моята приятелка камини
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development