Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаски затворници правят световен рекорд по медитация



Ключови думи:
17 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Затворници от Бургаския затвор ще се състезават с близо 1000 духовни водачи от Индия и ще поставят световен рекорд по медитация. Учителят по йога Бавеш Толани, който им проведе седмичен курс по медитация е отправил покана за състезанието. Близо 150 лишени от свобода медитираха повече от три часа на ден, което си е направо световен рекорд, каза за вестник "Фактор" Толани- "Аз ще запиша на всеки един от тях рекордното време за медитация и ще изпратя резултатите на моят колега Прасана Прабу. Той ще ги внесе във фондация "Изкуството на живота" и през октомври тази година ще наградин победителите. Онзи, който най- много часове е издържал медитацията, ще бъде включен в книгата за рекордите на Гинес. Вашите затворници са много дисциплинирани и с интерес посещаваха курса ми", каза още Бавеш Толани.

Осъдените не се нуждаят от наказание, нуждаят се от лечение".     Това е     философията на индийският учител. Преди броени дни той стъпи на бургаска земя. Йогата е част от международната организация "Изкуство на живота. Тя се доказа с подкрепата на Министерството на правосъдието в България с хуманитарен проект в българските затвори и пробационни служби. Целта на проекта е подобряване на физическото и психическото здраве на служителите и лишените от свобода в затворите. Изследванията показват, че "опандизените", които са преминали през курсовете, когато излязат на свобода, приемат по по- лесен начин обществото и стават добри граждани.

Бавеш Толани проведе психотерапия в Бургаския затвор миналата седмица. В     петдневните курсове участваха повече от 150 лишени от свобода и десетина души служители.

Затворниците общуваха с Бавеш на три езика - български, индийски и английски и се справиха Сударшан Крия. Това е комплексна дихателна практика, извлечена от йогистката наука за дишането и преподавана от организация "Изкуството на живота". Тази уникална дихателна практика използва специални ритми на дишане, за да възстанови душевната ни хармония чрез постигане на баланс между тялото, ума и духа ни. Негативните емоции и мисли се складират във всяка клетка на нашето тяло под формата на токсини, които предразполагат към заболявания. Техниката Сударшан Крия обогатява клетките с кислород и изчиства токсичните вещества от тях. Осъдените споделиха, че по време на терапията преживяват поток от положителни емоции, които изместват гнева, разочарованието и депресията. Тялото се чувства подмладено и по-здраво, а умът по-ясен и спокоен. Направените изследвания на десет от участниците в курса показаха, че     холестеролът, кортизолът в кръвта и нивота на лактоза са в състояние на покой, но и осъзнатост. Значителното повишаване на броя на клетки-убийци и антиоксидантни ензими подсказва, че редовната практика може да помогне за предотвратяване на много тежки болести в това число зарази и дори рак. Намаляването на холестерола може да предотврати сърдечни болести, а депресията бързо отшумява при 70 процента от случаите.

Шри Шри Рави Шанкар е основател на организацията "Изкуството на живота" и "Международната асоциация за човешки ценности" и посвещава живота си на възстановяването на мира в света. Шри Шри преподава знание за дишането и медитацията и вдъхновява хората да бъдат полезни за обществото и да живеят радостен и мирен живот. Любовта към хората е най- силната му мотивация. Той е световно признат от правителства, институции, видни личности и обикновените хора заради приноса му за постигане на по- щастлив, по- спокоен и по- здравословен живот. Всяка година Шри Шри ръководи множество социални проекти по цял свят и отправя послания към хора, институции и правителства в над 40 страни, в това число към събрания на Обединените нации, Върховния съвет за световен мир в Ню Йорк, Световния икономически форум в Давос и Европейския парламент в Страсбург. Годишно Шри Шри посещава средно по 170 града по света.

През тази година той беше номиниран за трети път за Нобелова награда за мир. Немският Бундестаг и Конгресът на САЩ бяха сред институциите, които издигнаха кандидатурата му. С обаянието и мъдростта си Шри Шри преминава отвъд всякакви класови, расови, религиозни и етнически бариери.

От Станислава КОДЕВА


Прочетено: 1986 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi бургаска среща камини Менструална чашка MeLuna Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове Флора Бургас 2009 Spirit of Burgas Община Бургас Един рицар в Париж от Бутик Раковини във въздуха АРКУТИНО моите цветя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development