Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

БСП, НДСВ и ДПС са троен картел на власт и пари



Ключови думи:
17 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Вярвам, че хората не искат да откъснат цели страници от живота си и да допуснат крадливото българско управление да се пренесе в европарламента

Петър Стоянов:



- Господин Стоянов, държавата през последните дни се тресе от скандали - "Овчаровгейт", заплаха за транспортна стачка, две брутални убийства на знакови фигури, свързани с едрия бизнес и политиката. Мислите ли, че има някакъв зловещ сценарий за дискредитиране на България пред Европа?

-Омръзна ми да слушам нелепиците на управляващите, че някой иска да ни дискредитира. Дискредитират ни те - управляващите от БСП, ДПС, НДСВ със своята пълна неспособност да управляват, пълна неспособност да защитят националния интерес и пълна подчиненост на собствените им икономически интереси. Като признание за това тълкувам и думите на зам.-председателя на БСП Овчаров за разпада на държавността. Тройната коалиция се превърна в троен картел за разпределение на власт и пари. Със срам и болка ние от СДС, както и всички честни български граждани, виждаме как страната ни е на път да се превърне в лошия пример в ЕС. Преди ден в. “Таймс" написа по наш адрес “ЕС никога не е приемал страни, толкова разядени от корупция, престъпност и олигархически контрол над медиите". Това, на което станахме свидетели през последните седмици, означава за нас само едно - в България има не просто корупция, у нас корупцията управлява България.

-Случайно ли това става в решаващия момент преди евровота?     Все пак НДСВ твърдят, че те са европейското лице на България.

-Напрежението в тройната коалиция се е натрупваше постоянно - до момента, в който един от циреите се спука. Това далеч не е последният скандал, на който ще станем свидетели. Няма как да е другояче, при положение, че управляващите действат по класическата схема на престъпен синдикат.

При това положение е смешно НДСВ хем да участват в него, да черпят с пълни шепи от благата на това управление, което се вижда от разточителната и скъпа предизборна кампания, и в същото време да са европейското лице на България. Европейските лица на страната ни не участват в разграбването й.

-Смятате ли, че българските граждани изобщо се интересуват от течащата предизборна кампания - от платформи и програми, като цяло фокусът на общественото внимание е привлечен към ставащото в правителството?

-От самото начало на кампанията бяха полагани целенасочени усилия да се намали изборната активност, за да се увеличи тежестта на двете партии с най-твърд, безкритичен и почти военизиран електорат - БСП и ДПС. БСП директно призна, че нито може, нито иска да влезе в сериозен политически дебат по основната тема - какви интереси на България трябва да се защитават в Европа и как. Вместо това ни се сервира скандала с Азис. ДПС се скриха от всички дебати в медиите. НДСВ заложи на лимонада и святкащи значки. Когато управляващите партии тръгнат да демонстрират чак толкова лош вкус, за да скрият своята безпомощност, трябва да се запитаме какво стои зад това?

-Защо приемате, че изборът на Азис бе умишлено търсен скандал, а не стъпка накриво?

-БСП иска на всяка цена да скрие един основен свой проблем - те едно говорят тук, съвършено друго вършат в Брюксел. Ще ви дам няколко примера . Социалистите в Европейския парламент по принцип са за по-високи акцизи и данъци, а това директно удря по джоба българските граждани, които и без туй са най-бедните. Докато депутатите от СДС в ЕП изринаха земята, за да се преборят за отпадане на минималния акциз за домашния алкохол и против новото повишаване на акциза за дизеловото гориво, което социалистите предлагат, БСП представителите се криеха по кьошетата в Брюксел, за да не гласуват. Накрая отложиха окончателното гласуване, за да не повлияело на предстоящите избори в България. Очевидно е какво ще направят след изборите социалистите - ще гласуват за по-високите акцизи. Ако беше обратното, щяха да го направят още преди изборите, за да се похвалят с него. А ако се върнем по-назад, още докато бяха евронаблюдатели, те не посмяха да лобират за спасяването на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй". Имам предвид случая, когато Джефри Ван Орден излезе с инициатива за спасяване на блоковете. Помните ли с колко гласа не мина инициативата? С три гласа! От 732-мата депутати, които тогава имаха право на глас. Социалистите в Европарламента гласуваха против “Козлодуй" като юмрук, а БСП-наблюдателите се свиваха по коридорите. Иначе тук, у дома, много обичат да говорят пред електората си за централата.

-Започна да се срива имиджът на ДПС с разкритията на формулата на Доган, по която от години движението печели избори. Защо сега? И защо СДС през цялото време си оставаше единствената партия, която опитваше през годините да отвори очите на хората за пирамидалната структура?

-Имиджът на ДПС извън твърдото ядро на избирателите и клиентелата никога не е бил висок. А нито твърдото им ядро, нито клиентелата се вълнуват от разкрития в медиите. Питам се дали някой избирател на ДПС от бедните райони, където хората с непосилен, робски труд на тютюна изкарват по няколко десетки лева месечно, е посмял да пита лидера в чий джобове са изтекли стотиците хиляди лева от Булгартабак, за което писаха медиите през последните дни.

-Какво ще последва от Брюксел - има ли опасност от налагането на предпазни клаузи в трите червени зони - организирана престъпност, съдебна власт и корупция?

-До неотдавна опасността от налагане на предпазни клаузи ни се струваше едно от най-лошите неща, които могат да ни се случат. В момента, когато клаузите изглеждат почти сигурни, се оказва, че има нещо далеч по-страшно. И това е унижението на българските граждани от случващото се напоследък в страната. Не говоря дори за провала на управляващите пред очите на Европа. Говоря за провала им пред очите на обществеността тук, говоря за наглостта им да говорят сами за разпад на държавността, все едно не те са докарали положението дотук.

-Вярно ли е, че до края на този месец Европейската комисия ще обяви доклад, който ще съдържа крайно неприятни за България констатации?

-Докладът ще бъде обявен на 27 юни. Информация за констатациите, които ще влязат в него, вече се прокраднаха. Дори да не следим западната преса, достатъчно е да погледнем лицата на главния прокурор и на вътрешния министър Румен Петков, които се върнаха оклюмали от срещата с комисаря Фратини и генералния секретар на Комисията Катрин Дей. Не стига, че замесихме Фратини във вътрешнополитическите си скандали, но с искането Брюксел да се заеме с Топлофикация, Овчаров, Фронтиер и прочее, управляващите директно поискаха от ЕК да стане параван за бездействието на правителството. Всъщност, българския народ не се интересува от предпазните клаузи на ЕК, защото ще наложи най-голямата предпазна клауза на българското правителство и това може да се случи много скоро.

-Следите ли развоя на протеста, който Холандия, Швеция и Великобритания внесоха в ЕК с настояване да се вземат по-сериозни мерки срещу корупцията в Румъния и България? Това стана доста преди да се развият всичките ужасни събития у нас, възможно ли е на запад да имат изпреварваща информация?

-Стига сме си въобразявали, че можем да лъжем партньорите си като някакви хитри балкански андрешковци. Писмото на трите страни, което цитирате, беше предизвикано от всички действия на правителството до този момент. Последващите събития само потвърдиха правотата им, за съжаление.

-Допускате ли, че днешната ситуация в държавата може да докара по-опасна катастрофа от срива на Жан-Виденовото правителство през 1996 - 97?

-Могат да се правят паралели между събитията през 96-а и сега. Един от тях е общественото напрежение и очевидното отвращение на хората от случващото се в държавата. Тогава управляващата БСП не беше склонна да се вслуша в гласа на обществото. Това й струваше позорно падане от власт и 8 години в опозиция. Днес правителството се държи отново високомерно към обществените настроения. Протестите на лекари, на таксиметровите шофьори, на пенсионерите, на работниците от БДЖ и напрежението с шофьорите от градския транспорт в няколко града много напомнят за тогавашните събития.

През 1996-а властта говореше за заговор за свалянето й от власт и обвиняваше малобройната опозиция за собствената си безпомощност. Сега също.

И тогава и сега опозицията в лицето на СДС направи верен ход, като поиска вот на недоверие към кабинета.

-Внесеният от СДС вот на недоверие не успя да събере подкрепата на опозицията в парламента. Защо Иван Костов не ви подкрепи?

-Мислех, че заедно ще се борим срещу този кабинет. Не стана. За мен е необяснима позицията на Костов, защото в живота на всеки политик има няколко случая, когато трябва категорично да се определи, да заеме ясна позиция. Кризата в тристранната коалиция е точно такъв случай. Както се казва - ако тук опозицията не поиска вот на недоверие, питам се кога. Така се оказахме на противоположните страни на барикадата. СДС е срещу кабинета и корупционната матрица; ДСБ в крайна сметка с въздържанието си ги подкрепи. Жалко, защото това единствено помага на тройната коалиция.

-Джефри Ван орден е близък Ваш приятел. С какво впечатление остана той след визитата си в България. До колкото е известно той пристигна, за да даде рамо на СДС в тези избори, а завари тук държава на ръба на пропастта.

-Джефри Ван Орден дойде да подкрепи СДС в тази кампания и това е естествено. С него сме съучредители на Движението за европейски реформи. Разбира се, неговата известност и заслуги за България го правят много популярен и за нас беше естествено да видим как всички поискаха да го видят и да обсъдят ситуацията в България - от софийския кмет и представителите на БСП до представителите на ДСБ.     За съжаление, Джефри дойде в един много неприятен момент. Той призна, че в момента България прилича на “блато с алигатори". Неприятно и обидно е да чуем такова откровение от страна на човек, който искрено обича България и неведнъж го е доказвал.

- Какъв виждате пътя на дясното? Отива ли си старата десница?

-Без десница България не може. Изкуствените обединения "отгоре" обаче само дразнят избирателите. Има десни лидери, които също не желаят силна десница - било защото са част от сценария на перестройката, било защото сега имат партии за лична употреба. Точно затова СДС трябва да се представи добре и да излезе по-силен след 20 май т.г. Въпросът не е само да имаме двама евродепутати. Мисията на СДС е да започне обединението на дясноцентристкото пространство след тези избори.

-Имат ли бъдеще старите лидери на СДС?

Навсякъде по света бъдещето е на     младите. Моят стремеж е заедно с ръководството да оставим една силна партия, в която младите се налагат още по-бързо и категорично с присъствието си. Само те - необременени от товара на миналото и затова много по-прагматични от нас - могат да доведат докрай     процеса на обединението.

-Доколко е вярно, че ГЕРБ е резервният вариант на БСП за коалиция в евентуални предсрочни избори?

-Можем само да допускаме. Бойко Борисов винаги е казвал, че Георги Първанов е негов приятел. Твърди, че има доста приятели в БСП и ги нарича     “добрите момчета" в тази партия. За това в тези избори ние сме конкуренти с ГЕРБ и го заявихме много ясно още в самото начало. Между нас се образува ясна разделителна линия и тя минава през отношението ни към управляващия кабинет днес. СДС има ясна позиция и ние казваме, че това правителството трябва да си отиде. Не става въпрос за смяна на министри, а за смяна на философията на управление. Това правителство не просто позволява корупцията, то просто се управлява от корупционни схеми. Вместо да ни подкрепят категорично в тази теза, ГЕРБ се бориха за отпуската на Овчаров. Убеден съм, че нито един истински седесар не може да приеме сериозно такова отношение към днешните проблеми на България.

-Можем ли да избегнем предсрочните избори? Кой реално има нужда от тях?

-Страната вече е тласната по пътя на предсрочните избори. С липсата на държавническо мислене и с безпомощността, която демонстрира тройното управление, мисля, че предсрочните избори стават все по-близо. И през 96-та, и сега, сме свидетели на титанична битка между клановете в БСП, свързана с различните икономически интереси. Битката е и състезание за монопол над връзките с Русия. И тези връзки пак са обременени с икономически интереси, а не са само стари сантименти към “големия брат". Останалите двама партньори в коалицията ДПС и НДСВ с охота участват в разпределението на власт и пари от държавната трапеза. Всичко това буди само отвращение у хората.

Днес в България се прави откровен опит да бъде подменен цивилизационния избор, който нацията направи в началото на прехода.

Затова седесарите, хората, които търпяха лишенията на прехода, не бива да допуснат България да свърне от пътя, който очертахме преди 17 години. Вярвам, че на 20 май ще излязат да гласуват с бюлетина номер 8. Няма да поискат да откъснат цели страници от живота си и да позволят днешното крадливо българско управление да се пренесе и в Европейския парламент.    

От Катя Касабова


Прочетено: 2269 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Калиакра Бургаска къша Бургас-моста Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД пчела Тройна дъга над Бургас Театър за драма. опера и балет, Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development