Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Евровот по царски



Ключови думи:
10 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Роми и ученици под наем пълнят залите за срещите на Симеон Сакскобургготски?

Официалните лица пристигат, в кадър е     дамата с розовия шал, която подава розовата роза на Симеон - това е учителката Павлина Янкова

Снимкa Станислав Ярмин




Вторник, малко преди 17 часа. Площадът срещу Дома на Лукойл в центъра на Бургас грее в синьожълти тонове - няма вертикално местенце наоколо, което да е лишено от огромните плакати на Симеон Сакскобургготски и листата на НДСВ за евровота, лозунгите "Аз избрах №11" привличат очите на минувачите. От     тонколони звучи фоново "Ода на радостта".

Срещу Дома на

ЛУ-Койл, пред главния вход на бившия Партиен дом, приключва монтаж на мегасцена, на която вечерта трябва да се качат за незапомнен спектакъл Дони и Нети, Маргарита Хранова и други по-малко познати певци. Водеща ще е Наталия Симеонова от "Море от любов". Черешката върху тортата ще сложи Глория. Но до старта на концерта има още доста време. В 17,30 часа в залата на дома, Симеон, негови бивши и настоящи министри и депутати, както и първите трима от листата за Европарламента ще се срещнат с обществеността на Бургас.

Има още близо половин час до началото, но пред входа са се струпали около 35-40 роми, личи, че се познават помежду си. Макар че пече слънце, те вече са     закичени със светещите царски значки и са получили луксозната папка със скъпоструващи агитационни материали и диск. Повечето обаче са навили папката на руло и се чудят къде да я пъхнат, защото им пречи в оживените разговори.

Явно е, че подранилите мургави българи са от електората на Симеон II.Легитимираме се и питаме: "Знаете ли кой е водачът на листата?" Усетили, че към тях проявяваме интерес и фотоапаратът щрака, ромите се вкупчват около мене, позират и викат в един глас: "Знаем, знаем - ей тоя, ей тоя!" и сочат с пръст възрастен човек от своите - в бяла риза и тъмносиня жилетка. Човекът стои встрани и не желае да се представи. Свежда главата надолу и тихо ни посочва друг човек на другия край на площадката - в бял костюм с демодирана вратовръзка. Интервюираните наоколо не осъзнават, че отговорът им е грешен, надвикват се и настояват за още въпроси. Докато си прокарваме път в тълпата до мъжа с белия костюм, плътно ни следва огромен мъж     с бръсната глава и с габаритите на ексатакиста Павел Чернев. Гледа ни страшно, но не смее да ни разкара.

- Господине, кой сте вие?

- Борис Костов се казвам.

- Вие знаете ли името на водача на листата на НДСВ за европарламента?

-     Точно така, ние сме тука да помагаме на НДСВ-то.

-         В какво качество водите тези хора?

-         Ние сме коалиционен партньор от ромската партия "Единство".

-     Тези 30-40 души отпред ваши членове ли са?

-         Да, чакаме още да дойдат, но са на работа. Те ще дойдат от цялата Бургаска област.

- Сред тях няма ли хора от други краища на страната? Говорите с акцент на човек от Западна България?

- Да, не съм оттука. Вижте сега, ние всичко по места си го правим както трябва да се прави. В София си имаме хора, които ходят, където им кажат в София, във Варна по същия начин и така.

- Вие национален лидер ли сте?

- Аз идвам от името на заместник-министъра Александър Филипов.

- На кое министерство е зам.-министър той?

- Наааа.../по лицето му се изписва напрежение, личи че е включил всичките си мозъчни запаси, но не може да се сети и се чуди как да излезе от неудобното положение, защото последователите му вече са се     скупчили край него и чакат отговора. /Филипов е зам.-министър по бедствията и авариите и е бивш депутат от НДСВ-б.а/.

- Не се ли притеснявате, че сте пристигнали в Бургас очевидно организирани от друго място в страната, а не сте разяснили на вашите сподвижници поне     името на водача на листата ви Биляна Раева?/разговорът ни тече пред огромните плакати, на които ясно се вижда коя е тя, има и красива снимка/

След този въпрос един от тълпата решава да ни опровергае и яко изревава за назидание на останалите неграмотници: "Знаем я коя е Биляна Раева - баща й държи спортния център на Варна!", дава ни да разберем, че е кореняк варналия, а не някой прост селяндур от Бургаско.

Демонстрацията на осведоменост обаче е достигнала до ушите на     възрастна закръглена жена със среден ръст, в черни дрехи, която се провира между ромите и с усилия стига до екипа ни. Установяваме, че е депутатката на НДСВ от Варненския регион Анелия Атанасова. Оставаме с впечатление, че народната представителка е част от същата агитка.     Атанасова заема войнствена поза пред множеството с ръце на кръста и заявява: "Нека поясня за журналистите - нищо не държи бащата на Биляна! Той е един държавен служител!" замлъква, но тъй като усеща, че така не е съвсем убедителна, решава да продължи с разясненията: "И е директор на фестивалния конгресен център - един от най-престижните комплекси на българската култура и на всичко, което се случва във Варна!"

Докато говорим, пространството наоколо се изпълва с журналисти от различни медии, които с потрес наблюдават как от всички странични улички към площада са се устремили ромски групи от по 25-30 души. Една беше от Приморско, друга от Ахтопол. Откъм книжарница "Хеликон" се придвижваше агитката от Средец, водеше я Владо Гюров, който     с удоволствие ни     беше представен. Пременените хора сами ни обясняваха откъде са и се радваха на красивата обстановка наоколо. Решаваме да продължим с нашата анкета и посрещаме поредното ударно звено, което се задава откъм ул."Гурко", отброяваме около 25 човека. Питаме стандартно:"Вие знаете ли кой е водачът на листата, която ще подкрепяте тази вечер?"

"Да-а, знаем, казва се Илиян Стоянов", отговарят ни и     го представят:    

- Господин Стоянов, защо сте довели тези хора, които ви приемат за водач?

- Ами-и, представяме Царево тука на Националното движение Симеон Сакскобургготски.

- А знаете ли какво представлява събитието, на което сте?

- Не.

- А вие самият знаете ли кой е водач на листата на НДСВ за европарламента?

- Разбира се! Царят! - отсича Илиян Стоянов.

Наближава 17,30, по главната улица вървят официалните лица. В средата     е Симеон, до него Биляна Раева и подгласниците й в листата Аспарух Панов и Антония Първанова, на заден план са говорителят на партията Станимир Илчев, военният министър Веселин Близнаков, министърът на държавната администрация Николай Василев. Пред всички като капел-майстор крачи Соломон Паси.

В този момент, сякаш някаква невидима ръка е изтикала в ъглите на площада мургавите ни съотечественици и като посрещачи пред тв камерите се появяват лица с интелигентно излъчване. Дама с черен шлифер и ефирен розов шал подава розова роза на Симеон и се разтапя от умиление. Говори му секунда-две, той се навежда, за да я чуе, просълзява се и върви към входа на залата.

Вътре е препълнено с роми, всички са снабдени с дебелата агитационна папка и отпиват от царската енергийна лимонада. По гърдите им светят значките, някои са успели да се снабдят с по две, три, че и повече. Блещукат като коледни елхи. Осветлението е загасено, за да се придаде ефект от концерт на Елтън Джон. Дисциплината     е желязна. За мургавите е забранено да сядат на първите редове.     Сред публиката правят впечатление млади девойки и младежи. Оказва се, че не са пълнолетни. Това са 16 и 17-годишни ученици от IХг, IХд и Хв клас на Професионалната гимназия по морско корабоводене и риболов /редакцията разполага със списък с трите им имена и разговор с някои от тях-б.а./. Те се различават от останалите по прозрачните найлонови пликчета с жълта фланелка, които не са разпечатали, стискат ги под мишници, за да могат да ръкопляскат.

Местата на деловия президиум се заемат от официалните лица. И те имат светещи значки. Единствен Симеон прави изключение. Паси застава зад микрофона и приканва публиката:"Да станем на крака, за да чуем химна на тракийците". Излиза народната певица Златка Ставрева и пее "Ясен месец веч изгрява". Паси се обръща към Симеон с "Ваше величество" и представя останалите. За лидера отделя особено внимание:

"Симеон Втори - лидер на НДСВ, главен мениджър и главен селекционер на отбора, който поведе страната ни към Европа! Наричан     Кръстника на България и признат в целия Европейски съюз като Мистър Европа!" Симеон започва речта си, но тя е толкова неразбираема, че след 5-ата минута залата започва да се разсейва.     Правостоящите се изнизват.

"Изкарваме ги навън, госпожо, защото не запомниха кога трябва да станат, кога се ръкопляска, по-добре да стоят отвънка, те си свършиха работата", докладва ми     отговорниик, който ме е сбъркал с някой от организаторите на     мероприятието и продължава с отчета: "Докарал съм от Средец 20 човека с 4 коли. Доко Георгиев каза, че ще ни оправи парите после", отговорникът е с дънково яке, черна коса и внушителни мустаци.

Вътре ексвъншният министър е подал микрофона на Антония Първанова. Преди да заговори популярната в ЕП жълта депутатка, Паси я представя така:"Това е докторът на отбора, преди да започнем, тя констатира, че отборът ни е в отлична психическа и физическа форма". Първанова му връща жеста с възхищение: "А Вас, г-н Паси, всички Ви наричат българският     Мистър НАТО!".

"О-о, омръзна ми вече, давай да чакаме вънка", подбутват се двама младежи и дават знак на останалите в реда, изнизват се приведени към фоайето.

"Ние сме тука, защото класната, госпожа Павлина Янкова, ни каза да дойдем, първа смяна бяхме в училище и направо оттам сме дошли, умираме от глад, но ще я изчакаме докрая. Г-жа Янкова каза, че ще ни наградят, май че ще ни дават по 20 лв.", доверяват учениците и се чудят къде ли е отишла учителката. Питат се един друг не се ли е мяркала наоколо.

Все още не е дошъл редът на Биляна Раева за изказване. Първанова продължава да убеждава хората в значимостта на датата 20 май, защото сега само участваме в европейската политика, а след тази дата ние ще я определяме.

Във фоайето влюбена ромска двойка тръска газираната царска напитка и се залива с гейзера от глава до пети. Влюбените гълъби дълго облизват лицата си и гугукат в очакване на наградата.        



Учителката Янкова: Аз да обещая пари? Изключено

- Госпожо Янкова, вие член ли сте на НДСВ?

- Не! Не! Честна дума! Винаги съм била безпартийна. Защо ме питате?

- Срещу услугата, която направихте да осигурите учениците от 9 и 10 клас за предизборната среща на НДСВ, колко ви платиха на вас лично?

- О, не. Абсолютно нищо.

- Кой раздаде парите на учениците. Казаха, че очакват по 20 лв. след края на мероприятието, вие ли им намекнахте за това?/редакцията разполага с магнетофонен запис на тези думи на учениците/

- Аз?! Честна дума, изумена съм!

- Вие бяхте ли в залата?

- Бях в началото, после съм излязла.

- Къде бяхте?

- .../ започва да плаче/. Аз на приятелска основа помогнах. Боже, сега ще ме уволнят. Аз съм дошла от Северна България, дете имам. Преподавам химия тук от три години. Вижте кабинета - само тук има цветя, вижте как го поддържам! Кълна се - аз казах на две момичета, те са довели другите момчета. Но защо с мен се захващате, имаше и от немската гимназия също така поканени.

- Имате ли доказателства затова, бихте ли казали кой ги е ангажирал тях?

- Не.

- Директорът Панайот Жечков, знае ли, че развивате политическа дейност в училище?

- Ох, не, не. Те не са скандирали децата, просто бяха там. Дадохме им шапки и фланелки. Купиха им по една пица. Защо? Защо? Защо на мен да се случи! Нямам нищо общо с НДСВ! / след тези думи учителката се заключва в класната стая, чуваме отвън, че ридае неутешимо/

От Катя Касабова


Прочетено: 3397 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
жълто и сиво 2 Неизмазана тухлена селска къща лека вечер шарено килимче Ирис Конкур глазами зрителя хотел приморец Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Флора Бургас 2009 Попрошайка воробей Театър за драма. опера и балет, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development