Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Разплакаха и богатите в Червенка



Ключови думи:
03 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Кучешки мор, последван от нощни набези във вилите, е новият почин на обирджиите по Черноморието

Димитър Димов и жена му Илияна още не могат да преживеят кучетата си, които от години отглеждат в Червенка



До седмица в Червенка няма да остане живо куче. Зловещата прогноза е на жителите на вилното селище, което е само на няколко километра от Черноморец. От няколко дни хората там живеят в постоянен страх, не смеят да нощуват в домовете си. Подлудяват ги наглите действия на банда престъпници и нехайството на полицията.

Първо тровят животните, за да не вдигат шум, после влизат в къщите и задигат каквото докопат. Карат наред, без да им пука има ли хора вътре. Няколко от обирите са осъществени, докато собствениците на набелязаните имоти са спели вътре, разказват местните в селището.

Групата има същия почерк на апашите, които преди по-малко от година избиха домашните любимци в Банево, за да тарашат необезпокоявано в зоната. За дръзките взломни кражби обаче тогава нямаше нито един задържан, припомнят запознати. Според пострадали от нощните набези, става въпрос за една и съща организирана група, наложила нов почин на обирджийство по Черноморието.    

В края на миналата седмица поредната набелязана къща във вилната зона на Черноморец е на семейство Димови. Хората са още в стрес от случилото се, но поканиха екипа ни, за да разкажат за кошмара, който са преживели. “Още не можем да дойдем на себе си. “Изпитвам неприязън към нападателите, стресирани сме. Чух някакъв шум, но помислих, че идва от кучетата, разказа Димитър. След като счупиха стъклото на първия етаж на къщата ни, апашите ни окрадоха лаптопа, около 15 грама златни накити, два мобилни телефона и 650 лева. Изпечени професионалисти са и действаха хладнокръвно. Осмелиха се да влязат в спалнята ни. В просъница почувствах, че ни осветиха и с фенер. На секундата скочих и ги подгоних, но те се изпариха яко дим. Не ми е за парите и за телефоните, не можем да прежалим кучетата си. Гледахме ги като наши деца. Животинчетата се мъчиха много преди да умрат, агонизираха часове наред от силната отрова”.

Бандата изпечени крадци набелязва масивни къщи със скъпи блиндирани врати и луксозно обзавеждане. Това привлича групата, която действа хладнокръвно и по свой предварително начертан план. Правят се удари само на онези къщи, за които е сигурно, че са собственост на богати фамилии. Задигат най-вече пари, злато, компютърна техника, скъпи вещи. Две от потърпевшите семейства казаха, че имат към къщите си СОТ, който в момента на кражбата не се е задействал.

Два пъти обират къщата и на заможния софийски адвокат Георги Йонов. През миналата година крадците задигнали скъпата му кола и антикварни вещи от разкошната му вила. Тази година те си харесали     модерния плазмен телевизор на адвоката, който бил вграден в стената. Но и това не им попречило, защото при огледа на полицаи станало ясно, че апашите откъртили част от масивната стена.

“Георги Йонов ми е съсед. На човека му се плаче, не иска да идва повече тук. Откраднаха толкова скъпи неща. Нищо не ги спира. Адвокатът има инсталирана алармена система, но тя била прекъсната дни преди обира”, разказа Елеонора Николова, комшийка на пострадалия.

“Тук живея от над трийсет години, такова чудо не съм видял. Толкова хора пропищяха от набезите им, то не бяха коли, не бяха телевизори, скъпи вещи. Полицията е безсилна да спре набезите във вилното селище”- пали се Георги Маринов. 70-годишният мъж е местен. Тук е минал целият му живот. Възрастният сподели, че от две-три години тук се живее неспокойно- “навъртат се разни съмнителни типове и оглеждат какво къде има, проверяват дали са тук собствениците. Една кола ей-тук стоя цяла седмица. Накрая се обадих в полицията и се оказа, че била крадена. Издирвали цял месец собствениците. В какви времена само живеем. Човек не знае ще се събуди ли жив...”

За новия подход на крадците първи научиха обаче във вилна зона "Минерални бани" - или "кварталът на богатите", както я наричат популярно бургазлии. За близо месец миналата година там поголовно     бяха изтровени домашни ротвайлери, питбули, немски овчарки, каракачанки.

Още тогава хората в зоната алармираха, че срещу тях се готви масиран удар на обирджии.

"Убиват ги в следобедните часове, докато хората са на работа в Бургас или си почиват в къщи. В началото мислихме, че става дума за разчистване на сметки между комшии, но когато явлението доби масовост, вече бяхме сигурни, че причината е съвсем друга", обясняваха потърпевшите, но така и не се намери кой да ги чуе.

Заради отровителите на кучета, някои от местните изтупаха от прахта законно притежавано оръжие. В района живеят бивши полицаи и военни, които не биха се двоумили да стрелят, ако спипат някой да се върти край колибите на любимците им, предупреждаваха хората на "баните".

В Червенка обаче мислят за по-цивилизован отпор.

Ще направим гражданско сдружение срещу произвола на криминалния контингент, казва И.К., който също е пострадал от крадци. Семейството му било нападнато по същия сценарий. Крадците обаче забравили да умъртвят кучето. То усетило, че в къщата “шетат” чужди хора, разлаяло се и така спасило стопаните си от обир. “Не пишете името ми, защото се страхувам от онези, които ме нападнаха миналата година. Може да се върнат. Песимист съм, че можете да направите нещо в наша полза. Обикновено престъпните групи се гордеят от подобни писания, ще видят снимани и къщите ни и отново ще се завърнат, за да си отмъстят”, каза още И.К.

Замисълът за гражданско сдружение ще бъде по подобие на сдружението на “опарените” от крадци семейства от “Драгалевци”. Съвсем скоро ще бъде направена подписка срещу посегателството на крадците, които са въоръжени и представляват реална опасност за живота на собствениците на вилите. Ще бъдат привлечени пострадали семейства от Банево, Несебър, Созопол, Черноморец, Царево и други курортни селища.

От Станислава Кодева и Севдалина Пенева


Прочетено: 1946 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас, мостика Хебел ремонтира,кормилна система Храм св.св. Кирил и Методий Конкурс прическа Бургас 2009 камини ЕЛЕКТРИЧЕСКИ Тавия Underground строителство Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас Часовникът на Конкурс прическа Бургас 2009 http://rosengeorgiev.com Във висините
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development