Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Следовател и министър се замерят с компромати



Ключови думи:
04 Май 2007, Петък


Източник: вестник Фактор



В първия ден след празниците скандалът около следователката по делото "Топлофикация - София" Татяна Шарланджиева, нейната вече бивша пряка началничка Зоя Иванова и зам.-министърката на икономиката Корнелия Нинова прехвърли рамките на служебното им ниво и мина направо на по-горния властови етаж. Свикнала на всякакви "разкрития" и обвинения, последвани от примирия, обществеността от седмица е свидетел на безпрецедентен артилерийски обстрел от тежки думи и "разкрития", с които от сряда вече се сражават висш следовател и министър.

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, който пръв "разкри" в последните дни на април, че подчинената му Шарланджиеваа е изнасяла секретна информация от делото за източването на столичното парно, по което основен обвиняем е Валентин Димитров, в сряда заяви в прав текст, че именно тази информация е отивала директно към министъра на икономиката Румен Овчаров. Той бил човекът от "върховете на държавата", който прикривал далаверите на бизнесмена Красимир Георгиев, шеф на фирма "Фронтиер" с "Топлофикация". Георгиев е считан за близък до Овчаров по две причини - първата, защото му е състудент от Москва, а втората - че има трайни интереси в енергетиката.

Шарланджиев отвърна, като публично обяви, че началникът й я карал да притиска зам.-министъра на икономиката Корнелия Нинова, която й е близка приятелка, за да удовлетворява негови лични бизнес интереси, свързани с "Булгартабак", хазарта и Държавния резерв.

След края на заседанието на Висшия съдебен съвет в сряда, където Александров и Шарланджиева трябваше да дадат разяснения по скандала, директорът на следствената служба заяви, че Красимир Георгиев е разследван по четири параграфа от Наказателния кодекс, всичките свързани със случая "Топлофикация". Той допълни, че спрямо Георгиев са били използвани и специални разузнавателни средства, защото той бил представлявал и заплаха за националната сигурност.

Зад всичко и над всичко това стои Румен Овчаров, каза Александров, като обясни, че в страната "имало хора, които мислят, че могат да раздават България на концесия на приятелите си".

Овчаров не му остана длъжен и веднага парира, като отговори, че ако следствието е искало, да е разследвало "Фронтиер" и Красимир Георгиев и затова да не обяснява публично кой прикривал бизнесмена. "Някои хора се правят на Биг Брадър, което е жалко и недостойно, а такова поведение на висш магистрат е особено опасно", заяви министърът и поиска по-бързо разследване и наказване на виновните за скандала.

На този етап в сряда двете страни приключиха атаките си. Временно. Засега от кашата се дистанцират всички от властта или най-многото заемат предпазливи и изчаквателни позиции.

Главният прокурор заяви, че започва да привиква всички, забъркани в случая, за да дадат разяснения. Премиерът заяви, че прокуратурата и съдебната власт имат думата, президентът също се дистанцира. Парламентът няма становище, като се изключат осъдителни изказвания на лидери от опозицията. Министърът на вътрешните работи Румен Петков, който обикновено при такива случаи бива търсен за коментари, е потънал в неизвестност.

Коалиционният партньор НДСВ мълчи. ДПС, което е в дъното на скандала, като се знае, че Александров е човек на движението, мълчи.

А скандалът е безпрецедентен по политическото си измерение. Става дума за тежки обвинения в корупция между висш следовател и възлов министър от управляващата партия. Става дума за грубо и безогледно използване на власт за лични или партийни цели. Става дума за неприкрита битка за налагане и отстояване на интереси, които нямат нищо общо с интересите на обществото.

Този път трябва да има развръзка и по всичко личи, че случаят няма да може да бъде замазан, както много пъти досега. Въпросът е Станишев ще жертва ли "ковчежника" на партията си Овчаров, или ДПС ще предпочете да се отърве с махането на Александров и запазването на другите си позиции.

Засега по-самоуверен изглежда Александров. Овчаров обаче не е изиграл всичките си ходове на ловък апаратен и политически играч.

А прехвалената борба с корупцията ще остане за някакъв друг път.

От Светла Бъчварова


Прочетено: 1538 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
врабец Цветя Флора Бургас 2009 НЕБЕСЕН ПОГЛЕД Първа копка аз Ремонтира носачи BMW Кръст за Бургас Инкубатори за люпене на яйца Ботева и Фердинандова Детски къщи Teddys house
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development