Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Европарламента трЯбва да влязат добри лобисти



Ключови думи:
04 Май 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Дарио Томалети, кандидат за евродепутат от Коалиция на българските социалдемократи:

Дарио Томалети е предприемач с 20-годишен международен опит. Завършил висшето си образование в Хелзинки със специалност маркетинг, мениджмънт и реклама. Натурализиран фанландец, семеен, с две деца. Владее перфектно 6 езика, през годините е заемал ръководни длъжности в големи корпорации, в момента е управител на дружеството “Кабланд”, което изгражда най-голямото голфигрище в страната.



- Г-н Томалети, Вие управлявате смесеното дружество с участието на община Поморие - “Кабланд”. Това е фирмата, която работи по проект за изграждане на най-голямото и модерно голф-игрище в страната – това в Каблешково. В края на миналата година получихте и сертификат на първокласен инвеститор, което затвърди мястото Ви в бизнес елита в България. Защо инвеститор от вашия ранг реши да влезе в политиката и да се включи в избора за депутати в Европейския парламент?

- Колкото и да изглежда лесен въпросът, отговорът ми не може да бъде еднозначен. Първо бях приятно изненадан, когато получих покана от структурите на Социалдемократическата партия в регион Бургас да участвам в листата на кандидат-депутатите в Европейския парламент. Познавам се с д-р Тренчев много отдавна и знам, че той винаги е отстоявал социалните придобивки и интереси на хората в България.

Но не това ме провокира да се включа в листата. Като управител на фирма, първокласен инвеститор, аз съм се сблъскал с проблемите, които има в страната. И мисля, че поне малко ще мога да помогна с присъствието си в Европарламента.

- Какви проблеми имате предвид и как смятате да помогнете за разрешаването им?

Основните проблеми са три - бавно работеща администрация, лоша инфраструктура и слабо развитие на регионите. Затова е важно в Европарламента да влязат хора, които да могат да отстояват решаването им.

Всички знаем, че има отделени големи средства за развитието на регионите, за развитието на инфраструктурата, за преквалификацията на кадрите. Всички     тези пари се отпускат по линия на еврофондовете.

Най-важното е избраните парламентаристи да могат да създадат максимално добро лоби, максимално добра комуникация в Европейския парламент и да могат да защитят българските интереси, а именно усвояването на тези средства. А това не става просто ей така, а чрез грамотно направени проекти, които трябва да бъдат защитени. Опасявам се обаче, че повечето от общините нямат средствата за реализирането на дадени проекти. Защото реалните пари, които се отпускат по линия на фондовете в рамките на 75 на сто, се привеждат след като проектът бъде изпълнен. А за никого не е тайна, че голяма част от общинските центрове нямат свободни оборотни средства.

Това е един от основните проблеми. Не казвам, че аз бих могъл да ги реша тези проблеми с едно замахване на ръката, но имам много сериозни международни контакти, владея 6 езика, имам реалната възможност да създам сериозно лоби за България.    

На страната ни и трябват хора, които са много добри лобисти. Които да знаят какво правят и за какво са там. Които са професионално реализирани и за които заплатата на евродепутат не е единствената причина да се кандидатират. За себе си мога да кажа, че тази заплата не ме съблазнява.

Колкото до чисто политическия мотив да бъда включен в листата, нямам академично обяснение на социалдемократическите идеи. Но, ако не знаете, аз съм натурализиран финландец и съм живял там достатъчно дълго време да видя как функционира на практика едно социалдемократическо общество. Това е втората основна причина, която ме накара да приема участие в листата на д-р Тренчев.

Третото нещо, което ме подтикна да вляза в политиката, е фактът, че и в момента фирмата, която управлявам, прави много за подпомагането и развитието на конкретна община.

Присъствайки в евпропаламента, вече ще имаме институционалните възможности да влияя за релевантното финансиране за инфраструктурата не само на определен регион, но и на всяка една друга община. Фокусирам се в момента върху крайморския град, защото той ми е най-добре познат по простата причина, че там се изпълнява нашият проект.

Като инвеститори сме се запознали с проблемите, които има общината, а те не са по-различни от останалите региони.

- Г-н Томалети, Вие сте известен в бизнес средите. Защо мислите, че и обикновеният избирател ще Ви се довери?

Не съм мислил специална стратегия, за да се харесам на всяка цена. Моите послания са видни и ясни. Присъствам в икономическия и обществения живот на територията на Бургаски регион вече близо три години. По време на тези избори ще чуете много обещания, много красиви думи. Това, което мога аз да кажа, е простичко – хората виждат какво правим, къде и в какво инвестираме. Това е повече от каквито и да е обещания, повече от каквито и да е послания.

От Севдалина Пенева


Прочетено: 1721 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Черноморец Бургас майк Малката Бургаският мост през 2011 г. Хималаи Йордановден 2011, Бургас - от Тина Пролет на село http://rosengeorgiev.com Париж - моста на Александър 3-ти HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Данил успях!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development