Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

БНР между политиката и новините



Ключови думи:
04 Май 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Мъж ще сложи край на женското царство в управление на радиото

Валери Тодоров (вдясно), бивш кореспондент в Москва



На 11 май Съветът за електронни медии трябва да оповести името на новия шеф на Българското национално радио (БНР). Не трябва да има никакво съмнение, че изборът ще бъде политически. Професионализмът на кандидатите е само средство да се аргументира защо е предпочетено едно или друго име. Причината е очевидна - първо, защото БНР действително е институция в България. И, второ, защото няма да струва и грош на управляващите. За разлика от частните радиа, които бъркат дълбоко в джоба на собственика, ерго на рекламодателите. Националното се финансира от държавния бюджет, следователно - от всички нас, българските граждани.

Няма да има и баталии от рода на: „Колективът се противопоставя синдикално на политическите назначения". Едно, защото от седем-осем години насам стриктно се спазва правилото за паритетното представителство на журналисти, близки до управляващи и опозиция. И, друго, защото за 17 години политиците ни се поизучиха как с кадифена ръкавица да манипулират избора на нов шеф.

Кандидатите

До 19 април, когато изтече крайният срок за подане на документи, имаше десет кандидати - все мъже - за поста, който ще оваканти Поля Станчева. Те са: Антон Митов, Иван Виденов, Стефан Радованов, Валери Тодоров, Калин Манолов, Красимир Луканов, Чавдар Стефанов, Петър Галев, Александър Велев и Еди Емирян. В средата на април тръгнаха слухове, че медийният регулатор ще отложи избора на шеф на държавното радио от 11 май на 22 май, за да се избегне напрежение около евровота. Председателят на СЕМ Мария Стефанова обаче категорично отрече информацията и заяви, че датата на конкурса няма да се променя.

От кандидатите се изискваше да представят концепция за развитие на радиото в засилената конкурентна среда. Това отдавна не е проблем - ако предпочитаният бъдещ шеф не може сам да си я напише, всяка от управляващите партии има отбор експерти, които бързо ще му спретнат концепция, която ще удари в земята „Гласът на Америка". Освен визия за бъдещето на националната медиа участниците в надпреварата трябва да са готови и за досиегейт по подобие на кандидатите за евродепутати. Комисията по досиетата ще обяви до дни кои от изброените имат връзка с бившата Държавна сигурност. Законът за радиото и телевизията не разрешава за генерални директори на БНТ и БНР, както и на хора в управителните им съвети, да бъдат избирани щатни и нещатни сътрудници на бившата ДС. Същото се отнася и за СЕМ. Комисията уведомява кандидата, за когото са намерени данни. Той може да се откаже от конкурса за поста в срок от три дни, ако не иска досието му да стане публично достояние. Това обаче отдавна е проверено, що се отнася до избраника на БСП. За всички останали перспективни кандидати не е проблем да се спретне поне едно „картонче". Всеки знае, че няма радиожурналист над 45 години, особено работил в странство, на когото да не е поставяна някаква „задача" от спецслужбите.

На 8 и 9 май ще се проведе лично събеседване с кандидатите, което ще е отворено за журналисти. След това обществеността ще знае повече както за идеите на кандидатите, така и за възможностите им, поне като заявка. Въпроси от рода на: „Какъв цвят е този сив каскет?", са изключени. Всички мераклии да седнат в креслото на Поля Станчева са с яка професионална закалка.

Партиите

Отсега обаче са известни подробности, които правят конкурса прогнозируем. Факт е, че от 17 години националните медии винаги се оглавяват от хора, които имат поддръжката на управляващата в момента политическа сила. Сега ситуацията е малко по-сложна, тъй като страната се ръководи от тройна коалиция. Според запознати решаващ глас за шеф на БНР ще има БСП. Остава единствено въпросът кое точно крило в столетницата ще надделее при избора - това около премиера Станишев или около президента Първанов.

Сред кандидатите преобладават вътрешни за БНР лица. Стефан Радованов и в момента е програмен директор. Той ще влезе в тежка битка с колегата си Петър Галев, директор на програма "Хоризонт". Кандидатурата на втория беше подкрепена от служители на радиото. Галев, заедно с главния редактор на "Публицистични предавания" Красимир Луканов и кореспондентът на БНР в Москва Чавдар Стефанов получи подкрепата на редколегията на "Хоризонт". Позицията беше изпратена в Съвета за електронни медии. "И тримата са с дълъг професионален опит в "Хоризонт" и имат обща визия за бъдещето на БНР", пише в обръщението. Запознати смятат, че от цялата организирана подкрепа най-много ще спечели Чавдар Стефанов, който се ползва с добро име сред управляващите. Валери Тодоров обаче е смятан за фаворит на "Позитано" 20. Той е бивш кореспондент на БНР в Москва и има голям опит. Самата Поля Станчева също го предпочитала за свой наследник, доколкото изобщо някой ще вземе мнението й под внимание. Синдикатите в радиото подкрепят неговата кандидатура.

Бившият генерален директор на БНР Александър Велев има подкрепа в самия СЕМ. Но извън него подкрепящите го политици са предимно от опозицията. Същото е положението и с Калин Манолов, който има минимални шансове. Бившият журналист от радио "Свободна Европа" заведе дело за 1 лев срещу таксиметровите фирми, блокирали последния път София. С твърде малки шансове е и журналистът Антон Митов от "Христо Ботев", работил по-късно в различни частни станции.

Интересна е фигурата на Еди Емирян. Кадруващи твърдят, че той е близък до сърцето на президента, а и добре познава радиото отвътре. Преди, а и след 10 ноември Емирян беше сред най-любимите водещи. При предишното управление на БСП беше програмен директор на "Хоризонт". Бил е и шеф на радио "Експрес". Преподава журналистика и се ползва с безупречен имидж. И при НДСВ, и сега работи в пресцентъра на правителството. Нищо чудно точно Емирян да се окаже интригата на конкурса, след като е харесван от Първанов и успява     да поддържа толкова добри отношения с реалната власт в страната.

От Александър Трифонов


Прочетено: 2432 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Хозяин причала ahtopol Залез Велодорожка Бургас Бургаски залез.JPG 2 лека вечер Часовникът на парцалки 3 pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development