Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Евросъюзът намалява субсидиите за земеделие



Ключови думи:
04 Май 2007, Петък


Източник: вестник Фактор



ЕС се кани да преразгледа бюджетната си политика. Европейската комисия обяви предложението си в бюджета за 2008 г. да бъдат отделени повече пари за „инициативи, които ще дадат подтик на икономиката на ЕС", вместо да отпуска субсидии на фермерите, съобщи EUOBSERVER от Брюксел. Няма начин това да не засегне и България, но какво ще бъде финансовото измерение на промяната все още не се знае.

„Комисията е твърда в амбицията си да промени фокуса на бюджета върху глобалните предизвикателства, пред които е изправена Европа като цяло" - заяви комисарят по ЕС бюджета Далиа Грибаскайте на 2 май, след като тя и нейният екип представиха чернови вариант на бюджета за следващата година.

Според предложението на европейските финансисти, 57.2 млрд. евро (44.2% от бюджета за 2008 г.) ще бъдат вложени в „устойчиво развитие". Тази сума за пръв път е по-голяма от парите, отпускани от ЕС за общата аграрна политика - 56.3 млрд. евро (43.6%).

Заедно с кохезионните фондове, които ще възлязат на 46.9 млрд. евро и се заделят за големи инфраструктурни проекти, главно за новите страни членки, икономическият пакет включва 10.3 млрд. евро за стимулиране на конкурентната способност на блока в области като предприемачество, траневропейските мрежи и продължаващо обучение.

Тенденцията към промяна е доловима, но ако се отчете, че селското стопанство допринася само за малка част от работните места и богатството на ЕС, очаква се да бъдат отправени критики към системата на бюджетиране в Общността, смята Грибаскайте. И то за това, че за селяните отива твърде голяма част от парите на всички европейци. Очаква се това да създаде проблеми, когато започне обсъждането на бюджетните реформи.

Миналата година страните-членки се възмутиха от огромните финансови ресурси, отделяни за европейската администрация. Грибаскайте представи новия подход за кадрова политика, която предвижда вместо назначаване на нови служители - разгръщане на длъжностите на вече назначения персонал. Независимо от това и     през 2008 г. разходите на ЕС за администрация продължават да растат. Увеличението им е с 5,7% спрямо парите за 2007 г. Скачат парите за пенсии - с 10.2%, и за евроучилища - 11.1%.


Прочетено: 1694 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Стена Кръст за Бургас ГРОБИЩЕН ПАРК Мой хороший знакомый из Бургаса В очакване на жертвата Созопол Учебници CALLAN метод Флора Бургас 2009 аз ЛРД Колоски на белом фоне Созополски къщи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development