Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ГръмналиЯт газопровод на парното - незаконен



Ключови думи:
04 Май 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Детска градина, параклис и три ромски къщи намират върху или в близост до съоръжението, бутат къщите

Напълно незаконен и до 2004 г. неотразен в кадастралната карта на София е газопроводът на „Топлофикация", който преди месец гръмна. Това стана ясно след проверка на Столична община по цялото протежение на съоръжението - „Красно село", „Красна поляна" и „Овча купел". Тя се наложи, след като земна маса прекъсна подаването на газ на софийското парно в резултат на свличането на земя. Съоръжението гръмна на 30 март 2007 г. и причини авария в ТЕЦ "Земляне". В резултат на аварията много столични квартали останаха без парно и топла вода. Според експертите щетите не биха били толкова големи, ако газопроводът не е бил крайно амортизиран.

Съоръжението е строено без план, без инвестиционен проект и без да е поискано разрешение от Столична община, съобщиха още ревизорите. Газопроводът е строен през периода 1973 - 1975 година и повече от 20 години не е вписан в кадастралния план. Затова върху него са построени множество законни и няколко незаконни сгради, без да се знае, че отдолу минава опасното съоръжение. Когато през 2004 г. то е включено в подземния кадастър на столицата, сградите вече са били факт.

В момента газопроводът е много опасен, категорични са проверяващите. Освен това продължава да е незаконен, тъй като по Закона за енергетиката той е трябвало да бъде прехвърлен във владение на единствения лицензиран за столицата оператор - "Овергаз". От дружеството многократно са писали писма до "Топлофикация" да им бъде предаден газопроводът, но отговор не са получили. Последното писмо на "Овергаз" съвпада със скандалите около смяната на ръководството на "Топлофикация".

Параклис, детска градина и три цигански къщи се намират в близост до съоръженията, констатирала проверката. Детското заведение не се намирало непосредствено над съоръжението, но параклисът - да. „Дори утре вече да не съм кмет заради това, няма да съборя параклиса", закле се кметът Бойко Борисов. За него това е свято място и се съмнява, че някой християнин би му позволи да направи това.

Трите незаконни ромски къщи в квартал „Факултета" обаче подлежат на събаряне, стана ясно още. Едното семейство разполагало с нотариален акт, но пък нямало разрешително за строеж. Затова няма пречка къщата им да бъде бутната. По време на контролата е издаден акт за събаряне от бизнесмена Николай Павлов, който представил договор за наема на терените, които той е сключил с други лица. След изтичане на предвидения от закона срок трите сгради ще бъдат съборени с булдозер, категоричен е Бойко Борисов.

Големи количества пръст е натрупана върху трасето на газопровода, констатирала още проверката. Изглежда нарушителите са известни, защото са им направени предписания за извозването им. Ако не го сторят, ще платят солена глоба.

От Невена Трифоновска


Прочетено: 1662 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Аз Републиканска след ремонта Труженики моря Залез Римокатолическата черква Бургаски залез.JPG Змийския остров - Созопол моите цветя Синята пеперудка Мой хороший знакомый из Бургаса
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development