Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Гласят Гергов за шеф на туризма



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Премиерът се опъва, не ще да прави министерство, иска стратегия

„Кемпински Гранд хотел Ермитаж", управляван от Георги Велчев - брат на ексфинансовия министър от НДСВ Милен Велчев



България вече е сред 15-те най-предпочитани туристически дестинации в света. За миналата година в страната ни са влезли близо 5 млн. чуждестранни туристи, приходите от туризма са надхвърлили 2 млрд. евро, а браншът е формирал 14 % от брутния ни вътрешен продукт. Въпреки това премиерът Сергей Станишев смята, че ни е рано за туристическо министерство. И с това си изявление при откриването на летния сезон той попари част от надеждите, таени от бранша.

А не е тайна, че многото проблеми и малкото средства за реклама в туризма се обясняват с липсата именно на високо поставено ведомство. Има ли министерство, ще има и кой да "натисне", да "убеди", да "отпусне" и проблемите току-виж се решили, смятат в бранша.     Правителството е готово да задели много повече пари и за реклама, и за други дейности, като че за да налее масло в огъня, казва и премиерът. Но трябва да знаем какво рекламираме, каква дестинация искаме да бъде България, подчертава той. На отрасъла първо му трябва стратегия, визия, политика. Тя трябва да е определяща, водеща. Останалото са производни и следствия, аргументира позицията си шефът на правителството.

В тон с началника си председателката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова сочи, че по спешност е била създадена работна група, която започва да прави бленуваната туристическа стратегия. Целта е още до средата на септември документът да бъде разработен и да бъде приет като документ. С други думи, още в края на сезона браншът трябва да има своя ориентир за развитие.

Много баби - хилаво дете

Което като идея не е зле. Да, ама не, чувам веднага репликата на известния си колега. Защото идеята съвсем не е нова, но въпреки това още не е материализирана. И съвсем не случайно. Да се очаква чиновници да очертаят визията пред туризма, след като собствеността там е почти изцяло частна, едва ли е резонно. Има обаче и второ. Как например вложилият десетки милиони в "Слънчев бряг" ще приеме балнеологията в Хисар и Велинград да е приоритет. Или инвестиралият в пистите на Банско ще пропусне пред себе си конгресния туризъм на Пловдив.

Множеството интереси няма как да не се отразят и на състоянието в самия бранш. В него има десетки организации, има делене на нови и стари "муцуни", чергата се дърпа на различни страни. Георги Гергов, един от големите в сектора, обяснява това с различния произход на капиталите. Според него в туризма влагат хора, чиито пари идват от бизнес с услуги, с петрол, с винопроизводство, с банкерство и какво ли не още. И това е обяснимо - капиталът се насочва натам, където се очертава най-висока рента на печалба. Резултатът обаче в не всички отношения е положителен и създава представа за хаос. Признават го и в бранша и декларират желание за консолидация.

От драма към фарс?

От декларацията до реализацията обаче пътят се оказва твърде дълъг. Преди около година например прокламираха обединяването на бранша в съюз на туристическата индустрия. Противници на "старите муцуни" обаче изпревариха събитието и създадоха туристически борд. Но някои от неговите основатели не останаха доволни от първите му стъпки и станаха учредители и на съюза. Други зачленуваха и в двете организации, а трети напуснаха и едната, и другата организация.

Оттогава се наблюдават множество усилия за обединение, но от драма нещата се обръщат във фарс и комедия. Тези дни например станахме свидетели на подписването на меморандум за създаване и на туристическа конфедерация. Под него подписи сложиха председателят на туристически борд Георги Гергов, шефът на туристическата камара Цветан Тончев, лидерът на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин и на туристическите агенции Донка Соколова. Организацията на Рагин (БАХР) членува и в съюза, и в борда, докато тези на Тончев (БТК) и на Соколова (БАТА) - в съюза. Въпреки това лидерът на съюза Петя Славова е с резерви към идеята за конфедерация, както с резерви е и членът на неговото ръководство и голям инвеститор в бранша Стефан Шарлопов. Съюзът прави на 8 юни годишно събрание и иска да го превърне в обединителен конгрес на целия отрасъл по думите на Шарлопов.

То не ме интересува, аз не съм в съюза, аз съм в борда, декларира обаче     Георги Гергов за "Фактор". Джи Джи, както го наричат в неговите среди по английски маниер (от G. G.), е сочен за бъдещия председател на конфедерацията. По неговите думи обаче няма значение кой ще води "бащина дружина", нито дали ще бъде конфедерация, или консултативен съвет. Според него същественото на идеята е, че в предлаганата структура ще бъдат представени всички организации и в същото време всяка от тях ще запази самобитността си и свободата си на действие. Освен това по образец от някои западноевропейски страни в конфедерацията могат да бъдат поканени също организации от хранителния бранш, винари, превозвачи, банкери и други, които имат допир с туристическия продукт. И всички ще имат един форум, чрез който ще могат да дискутират проблемите на бранша и след консенсус да защитават пътя им за решаване пред държавните органи.

А иначе в туризма освен успехи, и проблемите с лопата да ги ринеш. Затова и сезонът тази година бе открит 40 дни по-рано от обичайното - за да се предложат допълнителни възможности за българите. Защото не е нормално чужденец да плаща за седмица почивка у нас 120-140 евро, а българин - 2-3 пъти повече!

От Начо Халачев


Прочетено: 1689 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Вила Колор-къща за почивка в Троянския балкан singing in the rain :))) Салат дьо Шоп Тавия Залез Underground строителство мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Община Бургас Мебелна Фабрика ДИЕЗ горноезеровски циганин АНГЛИЯ майк
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development