Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ДПС - шах на евроцарицата с български пешки



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Йордан Цонев



Преди време Ахмед Доган обяви, че напуска политиката. Сокола още е в парламента (на ведомост) и в управлението на страната. Първоначално наблюдателите помислиха, че ще мина на заден план. После се видя, че Доган залага на съвсем друга стратегия.

Листата на движението за парламента на ЕС е пълна с християни - от общо 18 човека 9 са с български имена. Така ДПС се легитимира пред Европа като партия, която е всичко друго, но не и етническа. Какво от това, че българите са световнонеизвестни? Я ги чуе някой по време на кампанията, я не. Но Доган ще е постигнал една от целите си - да покаже "немюсюлманското" и "неетническото" лице на партията си.

Скоба. Подготвя се посещение в Германия на българска правителствена делегация от кабинета „Сакскобургготски". Родните дипломати надлежно изпращат списъка с имената на министрите. От родината на Гьоте връщат спешна депеша в смисъл: "А тези с турските имена български министри ли са?" Нашите притеснено отговарят: "Да, министри са...", и раздиплят класическата лакърдия за българския етнически модел. „Ваша работа", дипломатично отговарят германците.

Можем само да си представим какви мисли са се завъртели в главите им. В Германия турците са близо 2 милиона, но те дори и не смеят да мечтаят за партия, камо ли да влязат в управлението. А и Германия е сред най-яростните противници на членството на Турция в ЕС. Там са наясно как би гласувал един турчин, независимо от коя държава е.

Доган със сигурност знае това. Или поне подозира каква мечешка услуга могат да му направят турските имена в Европарламента. И понеже е достатъчно умен, пробутва българи. А сред нашего брата мераклии за власт и слава - бол.

Защо Доган не праща в Брюксел доверените си българи, влезли скандално преди време в ДПС? Нека видим кои са те: Росен Владимиров - бивш областен управител на София, Христо Бисеров - бивш син шаман, ковчежник на СДС, изгонен от Костов, Йордан Цонев - бивш бюджетен шеф при синьото правителство, Камен Костадинов, верен съратник на предните двама. Те обаче остават тук и никой не ги пита защо, след като в Брюксел е по-примамливо.

Истината е проста. Парите от еврофондовете няма да се броят на ръка на евродепутатите. Тяхното лобиране, ако изобщо е възможно, ще е свързано с България като цяло, а не с обръчи от фирми. Работата им е в групи заедно с европейците - червените ще седнат в групата на ПЕС, сините - в ЕНП Хората на Доган ще бъдат с НДСВ в либералната парламентарна група. За какви далавери може да става дума там? Почти никакви, като изключим добрата храна и приличния хотел. А тук? Тук ще се разпределят милиарди евро. Ако не сегашното, то следващото правителство със сигурност ще има достъп до пари, каквито в България никога не са влизали.

За да не ходят в Европа хора, които стряскат с турските си имена противниците на членството на Турция в ЕС, могат да отидат такива с фамилии като Бисеров, Цонев и др. Пък и избраните сега евродепутати ще изкарат в Брюксел само 2 години. Затова едрите риби от ДПС не се напъват за парламента на ЕС.

За кой ли път се потвърждава тезата, че Доган мисли поне с един ход напред. А понякога - с два.

От Александър Трифонов


Прочетено: 1751 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
прозорци в хале Кукерландия 2011, Ямбол http://rosengeorgiev.com Първа копка къщичка в градината козунак Лилиум бункер Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development